Tips voor een goed Sinterklaasgedicht


Help! Nog maar een paar dagen. De surprise is af en er moet nog een gedicht geschreven worden! Er zijn handige tools op internet te vinden, maar zo’n standaard gedicht is vaak heel onpersoonlijk. Jakkes! Een goed gedicht is persoonlijk en mag soms zelfs een beetje schuren aan satire, al is dat natuurlijk wel afhankelijk van de ontvanger van het gedicht. Toch is het voor veel mensen lastig om zomaar een leuk gedicht uit de mouw te schudden. Ik ga je vandaag proberen te helpen. Ik geef je tips voor een goed Sinterklaasgedicht.

Lastig om een gedicht te schrijven?

In aanloop van dit Sinterklaasfeest hebben we voor de Jeugdclub een online bingo georganiseerd. Heel leuk om te doen en speciaal voor dit evenement heb ik alle communicatie in dichtvorm geschreven. Ik kreeg daar ontzettend veel leuke reacties op. Een van de meest gehoorde reacties is dat zij dit zelf niet kunnen? Dit verbaasde mij, omdat ik het juist totaal niet zo heel moeilijk vind om een gedicht te schrijven. Een gedicht van 10 zinnen schrijf ik binnen een kwartiertje en schud ik zo uit mijn mouw. Ben ik daar dan zo bijzonder in? Ik zie dat niet zo. Mijn geheim? Het zit hem vooral in de voorbereiding.

Het wordt dus tijd om eens wat meer informatie te geven. Wat maakt nu een goed gedicht en hoe maak je het jezelf makkelijker om aan een gedicht te beginnen.

Tips voor een goed Sinterklaasgedicht

Tips voor een goed Sinterklaasgedicht

Tip 1: steekwoorden

De persoon waarvoor je moet schrijven is vaak een goede bekende. Als je dan deze persoon voor je ziet, waar denk jij dan aan? Heeft hij mooie ogen of ziet hij/zij er altijd bij alsof hij net van de bank getrokken wordt? Meestal kan je zo al een aantal kenmerken over die persoon oproepen en is voor iedereen verschillend. Schrijf deze kenmerken op en dat kan dan de basis worden voor jouw gedicht.

Is de ontvanger van jouw gedicht een onbekende? Probeer dan achter kenmerken te komen via anderen of vraag bij het trekken van de lootjes of de deelnemers kenmerken over zichzelf kunnen opschrijven.

Tip 2: hou een rijmwoordenboek bij de hand

Het rijmen op zich is het lastigste niet. Er bestaan ontzettend veel rijmsites op het net en die kunnen lekker achter de hand gehouden worden om de zinnen lekker te laten rijmen. Een voorbeeld hiervan is Mick’s Rijmwoordenboek of de Dikke van Dalen

Tip 3: het echte werk

Je weet nu waar je over wilt dichten en je houdt het rijmwoordenboek bij de hand. Het echte werk kan nu beginnen. Dit is voor iedereen het meest lastige deel van het project. Waar moet je in hemels naam over schrijven?

Wat ik meestal doe is eerst mijn lijstje erbij pakken met steekwoorden. Vaak heb je dan al wel een idee hoe de zin zou kunnen zijn. Bij voetbal hoort nu eenmaal een bal, bij fietsen een fiets en bij een lolbroek grapjes. Neem je bijvoorbeeld iemand die veel fiets als sport dan kan jouw zin als volgt zijn:

Sint zag pieter weer eens langs de weg, hij had tijdens zijn work-out weer eens pech.

Zijn fiets had een lekke band en weer had pieter zijn plakkit niet bij de hand.

Probeer het zo simpel mogelijk te houden. Leg relaties tussen zou steekwoorden en schrijf daar woorden bij die erbij horen. Door dan vervolgens lidwoorden, werkwoorden en andere woorden toe te voegen, creëer je heel snel een leuke zin.

Tip 4: hou het einde van de zin makkelijk

Sommige woorden zijn gewoon hels om op te rijmen. Neem nu bijvoorbeeld groep. Zelfs met een rijmwoordenboek kom je dan niet echt vooruit. Vaak hebben de woorden dan niet zo heel veel met elkaar te maken of is het in de uitspraak niet vloeiend genoeg.

Probeer dan de zin door elkaar te husselen of zet de zin in de verleden tijd en eindig dan met een werkwoord. Woorden als beleven, gezeten, gezien, denken, schenken, enz. zijn makkelijker te rijmen en daarmee kan vaker een mooier verband gelegd worden.

Tip 5: hou het kort

Begin je net of vind je het echt heel erg moeilijk om een sinterklaasgedicht in elkaar te flansen dan is mijn tip: hou de zinnen kort.

Piet zat te denken, wat hij fransje zou schenken.

De meest simpele zinnen zijn vaak zo op te noemen, maar niet minder leuk.

Tip 6: vooral gewoon doen

Deze laatste tip is een inkoppertje. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Alle begin is moeilijk en wanneer je ergens mee start is alles lastig. Blijven oefenen is dan vooral het advies. Ik heb zelf gemerkt dat ik tijdens de Sinterklaasperiode soms praat in dichtvorm. Ik blijf rijmen, omdat het zo in mijn hoofd rond blijft spoken.

Zodra je steeds makkelijker jouw Sinterklaasgedicht op papier kan krijgen, wordt het daarna steeds leuker om met jouw gedicht te spelen. Ik vind het vooral leuk om soms in dubbelzinnigheid te schrijven. Een klein beetje op het randje en dan precies een wat slechter eigenschap uitlichten in het gedicht. Een gedicht mag van mij namelijk wel een lekkere steek onder de gordel hebben. Uiteraard wel met een goed advies in het einde van het gedicht.

Sinterklaas

Inspiratie

Zorg voor veel inspiratie. Kijk naar gedichtensites zoals Sinterklaasgedichten.nl of de geautomatiseerde rijmsites als Sinterklaasgedichtenmaken.nl waarop je de standaard Sinterklaasgedichten te vinden zijn. In veel gevallen geven ze jou een boost om makkelijker te beginnen.

Ik hoop dat ik met deze tips voor een goed Sinterklaasgedicht jou een klein stukje op weg kan helpen om het rijmen en dichten tijdens Sinterklaas makkelijker te maken. Heb je voor mij nog meer tips? Aarzel dan niet om ze te delen!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.