Hoe vier je Sinterklaas tijdens Corona?


Het is een bijzonder jaar. Wellicht vind je het ruk, maar het is nu eenmaal niet anders. Ben je, zoals ik, wat meer op jezelf, dan vind je het misschien allemaal wel heerlijk. Lekker in jouw eigen cocoon binnen jouw eigen gezin. Toch zijn er situaties waarbij de lockdown een enorme uitdaging vormt. Wat ga je bijvoorbeeld doen met Sinterklaas tijdens Corona? Kijk, daar kan ik jou bij helpen!

Alternatieve Sinterklaasviering bij ons al jaren ingeburgerd

Sinterklaas 2020 wordt dus een jaar van aanpassen. De gebruikelijke vieringen zijn lastig te organiseren en ik zie ook om mij heen dat het inhuren van een Sinterklaas of piet niet meer vanzelfsprekend is. Hier in huis hebben wij pas 1 keer bezoek gehad van een Sinterklaas. Dit was nog onverwacht ook. Gezellig, maar mijn oudste dochter (toen nog geen drie jaar oud) vond het wat minder.

Sinterklaas tijdens Corona vervelend? Welnee!

Dat Sinterklaas voor ons niet de meest fantastische optie was om uit te nodigen was duidelijk. Voor mij dus een teken om onze traditionele goedheiligman niet meer uit te nodigen. Vanaf 2009 ben ik begonnen met het vieren van alternatieve Sinterklaasvieringen. Ik begon toen met hele simpele speurtochten door middel van foto’s en met de jaren heb ik al heel wat andere manieren bedacht. In deze huidige tijd komen deze Sinterklaasvieringen dan ook helemaal van pas. Sinterklaas tijdens Corona is zo toch nog leuk om te vieren. De leukste vieringen zal ik in deze blog delen.

Ganzebord met Sinterklaas

Een van mijn meest gelezen blogs is die van Ganzebord met Sinterklaas. Een aantal jaren terug heb ik deze al op de site geplaatst en tot op de dag van vandaag nog steeds een dikke hit. Er is niet veel nodig om een dergelijk spel zelf te maken. Een jutte zak, wat permanente markers, papier en pepernoten. That’s it!

Wil je deze zelf maken voor een leuke middag? In mijn blog Ganzeborden met Sinterklaas vind je de beschrijving terug.

Sinterklaasviering

Sinterklaas Punching-style

Misschien een van de meest vreemde vieringen qua naam was onze Punching-style viering van een aantal jaar terug. Na een aantal jaren speurtochten en pietenopdrachten was het tijd voor iets vernieuwends, maar achteraf was de naam niet zo positief terwijl het spel hier enorm in de smaak viel.

Het spel bestaat uit een groot bord met gaten of, zoals in mijn geval, allemaal doosjes met een dun laagje papier afgedekt. In ieder gat zit een opdracht en nadat alle opdrachten zijn uitgevoerd kregen ze de laatste opdracht: de vindplaats van de beloning.

Escaperoom

De laatste viering die ik hier verzonnen heb, was alweer een paar jaar terug. Inmiddels zijn wij hier helemaal over op de Surprises en heeft mijn escaperoom een diepe indruk achter gelaten bij mijn meiden. Sterker nog…iedere feestdag vragen ze of ik een nieuwe escaperoom wil maken. Zo hebben wij ook al een paas- en een haloweenvariant van de escaperoom gedaan.

Het maken van een eigen escaperoom is goed te doen, maar niet iets wat je op het laatste moment kan regelen. Via internet zie je steeds meer kant en klare escaperooms verschijnen. Een mooi voorbeeld is Sinterklaas Game van Online Social Games.

sinterklaas cadeau pakjes kado

Dobbelspel

Een van de meest bekende alternatieve Sinterklaasvieringen is het dobbelspel. Leuk voor wat oudere kinderen en ook leuk voor volwassenen. Dat het dobbelspel mateloos populair is, kan je zien aan de hoeveelheid verschillende versies die je via het net terug kunt vinden. Grote bedrijven zoals Hema hebben hun eigen variant, maar zelf vind ik een zelf gemaakt dobbelspel veel leuker. Een leuk voorbeeld hiervan staat op De mamagids.

Speurtocht

In het begin begon ik met hele simpele speurtochten. Ik maakte allemaal foto’s en die gaven de plek aan waar ze naar toe moesten. Zo hing ik in huis een foto op van een van onze shetlanders. Dit was dan de volgende bestemming. Bij de Shetlanders hing ik dan een foto op van ons tuinhuisje. Simpel, maar uitermate effectief voor hele jonge kinderen. Uiteindelijk bestemming was natuurlijk die zak met cadeautjes.

Later werden de speurtochten moeilijker. De eerste stappen waren om de opdrachten van foto’s te veranderen in teksten. Eerst heel makkelijk, later in gedichtvorm.

Pietenopleiding

Een andere manier om de speurtocht een extra glans te geven was om de speurtocht te gieten in een pietenopleiding. Veel basisscholen hebben ieder jaar een aangepaste gymles in de vorm van een pietenopleiding. Meer actief en vooral leuk voor de actieve kinderen.

Hopen op beter

Het blijft een vreemde tijd. Het enige waar we op kunnen hopen is dat er snel een oplossing komt. We zijn gezelligheidsdieren en familiemensen….daar kan je heel zwaar aan tillen dat je nu niets kan organiseren, maar ik denk dat het nu gewoon verstandig is om in jouw eigen cocoon te kruipen. De gezelligheid halen we op een later moment allemaal in. Sinterklaas tijdens Corona hoeft niet vervelend te zijn. Het is net als deze quote:

Het leven is een feestje, je moet alleen wel zelf de slingers ophangen.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.