Van bezemkast tot hobby/speelkamer


Een koophuis is nooit af! Bekend met deze gezegde? Ook al verbouw je het hele huis, voordat het eerste project af is, begint de volgende alweer. In ons huis hebben wij de laatste tijd best wel wat aangepakt. De keuken, de woonkamer en twee slaapkamers in een tijdsbestek van twee jaar. Op zich niet zo heel bijzonder. Wij wonen er dan ook weer met veel plezier. Er was nog 1 kamer een doorn in het oog: onze oude babykamer van Isis. Bestemming? Een hobby/speelkamer.

Bezemkast of babykamer?

Ik noem het tegen iedereen mijn bezemkast, maar feitelijk is het een van onze drie slaapkamers op de eerste verdieping. We hebben twee slaapkamers van gelijke grootte en vervolgens is er in een later stadium een derde kamer bij gekomen door een gedeelte van het trapgat te dichten. Hierdoor is er een ruimte ontstaan van nog geen vier vierkante meter.

Heel leuk zo’n extra kamer, maar je kan er feitelijk niet veel mee. Toch hebben wij het voor elkaar gekregen om het te laten functioneren als babykamer voor Isis, compleet met ledikantje, commode en kledingkast(je). Een plank aan de muur en een kapstok boven het ledikantje maakte het helemaal af en allemaal in de rustgevende kleuren groen en wit.

Ik heb nog gekeken of ik er foto’s van gemaakt had, maar op een of andere manier kan ik geen foto meer ervan terug vinden. Jammer, want stiekem was ik best wel trots op wat wij daar voor elkaar hadden gekregen.

Inmiddels is isis alweer vijf jaar van die kamer af en heeft ze inmiddels alweer een nieuwe inrichting van haar kamer mogen ontvangen. Al die tijd stond het oude babykamer troosteloos te wezen wat hij was. Eerst nog heel lang in originele staat, later als een rommelhok waar van alles in gegooid werd.

Een hobbykamer of speelkamer?

Gaandeweg ontstond een idee om er een hobby/speelkamer ervan te maken. De plannen werden dit voorjaar eindelijk werkelijkheid. Ik neem je mee op een uitgebreide rondleiding op onze hobbykamer. Kijk je even tien seconde mee? :))))

hobby/speelkamer

Bureau

Voor mijn bureau had ik nogal wat eisen. Met een maat van 208 bij 70 centimeter is deze in de verste verte niet te bestempelen als standaard. Ik wilde een bureau wat van muur tot muur reikte en die heb ik dan ook gekregen. Met een lucratieve prijs van nog geen 30 euro ook nog eens zeer vriendelijk voor de portemonnee. Het enige nadeel: je hebt er wel een handige vriend, vriendin, kennis voor nodig en misschien ben je zelf wel enorm handig! Als dat zo is, dan zou ik dit type bureau echt aanraden.

Het is namelijk gemaakt van zogenaamde OSB-platen. Deze platen worden gewoon verkocht bij de bouwmarkt en zijn in verschillende maten te krijgen. Ik heb hier de grootste maat voor aangeschaft en was voor 1 plaat iets meer dan 20 euro kwijt. Deze platen worden voornamelijk als basis gebruikt om te bouwen, maar door de afwerking zie je het meestal niet. Zonde….het heeft een mooie ruwe structuur wat best gezien mag worden.

Er kleeft wel een nadeel, of nee twee nadelen, aan het gebruik van deze plaat. De plaat is wel dik genoeg als bureau, maar ik wilde dat het extra stevig werd. Er moest bij wijs van spreken op gedanst kunnen worden. Als speelkamer met een meisje wat er telkens op leunt, is stevigheid wel geboden. Dit hebben wij opgelost door extra steunbalken eronder te plaatsen.

Nadeel twee kwam ik pas later achter. De platen zijn toch wel redelijk ruw. Hierdoor blijft er regelmatig kleding haken. Ook dit hebben wij voor het grootste gedeelte op kunnen lossen door aan de zijkant een U-profiel te plaatsen, maar dan nog is de oppervlakte niet superglad. Voor tekenwerk kan dit een probleem zijn. Om dit op te lossen is een snijmat op A3-formaat een tip.

Hobby/speelkamer

Kast

De kast is van Ikea. Doordat ik met mijn bureau de indeling erg aan het tarten was, bleef er niet veel aan ruimte over. Toch wilde ik een zo groot mogelijke kast. In eerste instantie had ik de kast dan ook zelf ontworpen en wilde we deze ook maken van hetzelfde OBS-materiaal. Uiteindelijk durfde vriendlief dat nu net niet aan. Een bureau gaat nog wel, maar een kast is toch van een heel ander kaliber.

Daarbij kwam ook nog eens dat we bij het uitrekenen van de benodigdheden uitkwamen op een aanschafprijs van meer dan 100 euro. We waren op dat moment nog erg aan het twijfelen aangezien 100 euro voor een kast nog niet zo heel veel is. Tot ik op een moment nog aan het snuffelen was op een aantal sites.

Zo check ik regelmatig of Ikea nog wat nieuws heeft en stom toevallig zag ik daar een stellingkast met de precieze afmeting die ik nodig had voor de hobbykamer. Met een breedte van 120 paste de stellingkast Mulig perfect! Met zijn kleinere broertje van 58 cm kon ik ook nog eens perfect het hoekje om en kwam ik net voor de lichtknop uit. Uiteindelijke kosten: nog net geen 100 euro. Kijk….en dan gaan we anders praten.

OK, het is niet helemaal wat ik voor ogen had, maar het past mooi en er zit veel meer opbergruimte in dan in mijn eigen ontwerp. Daarnaast is hij goedkoper. I rest my case!!!! Dat het dan gemaakt is van wit staal neem ik maar op de koop toe. Het is niet anders. Mocht het jou ook wat lijken? Helaas heeft Ikea hem inmiddels alweer uit hun collectie gehaald.

Kruk

Iets waar ik de meeste problemen mee had, was de zitgedeelte. Het kamertje is klein, heel klein. Dat neemt niet weg dat je dan ook ruimte kan creëren. Om de ruimte optisch ruimer te laten lijken wilde ik geen bureaustoel. Daarnaast wilde ik er niet 1, maar 2 exemplaren hebben om ook met zijn tweeën aan 1 bureau te kunnen werken. Ik had namelijk een vermoeden dat het nog wel meer dan eens bezet zou kunnen worden door twee personen. Dan wil je ook graag dat er twee mensen kunnen zitten. Twee bureaustoelen zouden dan iets te veel van het goede zijn

Op zoek naar twee krukken dus. Dat was niet de enige criteria. De kruk moest ook nog in hoogte verstelbaar zijn. Mijn bureau is op maat gemaakt en daarbij hebben wij rekening gehouden met de raampartij en de verwarming eronder. De hoogte kwam daardoor hoger uit dan verwacht.

Ik kan je 1 ding zeker vertellen. Wanneer je een leuke kruk met deze criteria zoekt, dan ben je niet goedkoop uit. Ik kwam telkens weer op de vintage krukken uit van rond de 75 euro…..per stuk! Dat zou betekenen dat twee krukken meer zouden kosten dan mijn hele hobbykamer!!!! Als het zo is, dan is het zo…maar ik gaf mij niet zomaar gewonnen.

Uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan met de kruk van Ikea. Kruk Trollberget is een kruk wat mooi is om te zien, in hoogte verstelbaar en zit nog eens lekker comfortabel. Nadeel? Hij kostte meer dan dat ik in mijn hoofd had qua prijs. Voor nog geen 100 euro heb je een eigen exemplaar.

Een tweede kruk hebben wij achterwege gelaten en daarvoor gebruiken wij nu een poef die wij al langer in huis hadden.

Hobby/speelkamer

De rest van de hobby/speelkamer

Het meeste heb ik nu wel verteld. Wie nog nieuwsgierig is naar wat er op de muur zit en wat er verder nog gedaan is…..Here we go:

De muren zijn wit met een accentmuur in oudhollands groen van de gamma. De naam van deze kleur: Chachacha 😉 Op de vloer ligt laminaat die al 8 jaar geleden gekocht is bij de gamma. Sorry guys, helaas niet meer in het assortiment volgens mij. Aan de muur hangt een rekje en plankje van de Action en aan de andere kant is er nog een boom waar van alles aan hangt.

De boom heeft mijn vader zelf gemaakt voor de babykamer, 8 jaar geleden uit een idee van eigen huis en tuin. Deze stond toen der tijd op de site van Praxis, maar ook helaas is deze niet terug te vinden als werkbeschrijving.

Voor de lampen hebben we de serie Hektar genomen van Ikea. Twee extra lichtpunten op het bureau voor een volledige verlichting van het gehele blad en nog drie extra punten aan het plafond voor een heldere verlichting. Als je bezig ben met hobbyen dan heb je toch goed licht nodig.

Hobby/speelkamer

Van speelkamer tot toch een studiekamer

Inmiddels is de kamer gereed en alweer behoorlijk vol gegooid met spullen. Ik kan het ook niet laten! Isis heeft al wel bewezen dat ze blij is met haar kamer, maar had ook een wens. Ze wilde graag een bureau op haar eigen kamer voor het geval dat zij huiswerk moet maken voor school. Op haar eigen kamer is daar wel ruimte voor, maar dan vind ik haar kamer zo vol worden. Voor mij niet echt een optie.

Voor nu hebben we met haar afgesproken dat de kamer van haar is en dat mama er af en toe ook gebruik van mag maken als ze een keer wilt hobbyen. Tot nu toe heb ik dat nog te weinig gedaan, maar dat heeft zo ook zijn reden. Hopelijk krijg ik binnenkort wat meer rust in mijn hoofd, zodat ik ook weer eens wat creatiever wordt. Eerst maar weer eens opruimen 🙂


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.