Mama zoekt een hobby: fotografie


Nu de kinderen ouder worden en steeds meer dingen zelfstandig gaan ondernemen, wordt het tijd voor mij om mijn leven opnieuw in te richten. Wat ga ik doen? Meer werken? Of is een hobby iets? Wat voor hobby zou het dan moeten worden? Ik vind namelijk zoveel leuk! Het zit er niets anders op dan gewoon uitproberen….Vandaag neem ik fotografie onder de loep.

Jong geleerd

Ik kan het mij nog goed herinneren…mijn eerste camera. Het was een blauwe met zo’n rolletje erin. Mijn eerste echte analoge camera. Daarvoor had ik met een vakantie wel eens zo’n wegwerpcamera gekregen, maar wanneer je veel wou fotograferen werd dat een dure hobby. Ik heb mij jaren met dat cameraatje kunnen uitleven. Zelfs vakanties naar Amerika werd met dat ding gefotografeerd. Per vakantie gingen er dan meestal meer dan tien (!) rolletjes mee van 36 opnames en dan nog kwam ik halverwege zonder fotorolletjes te zitten.

Het nadeel (en soms misschien ook wel de verrassing) was dat je ze moest laten ontwikkelen. Je zag pas weken na de vakantie wat het resultaat was. Helaas in mijn geval was dit soms zeer teleurstellend. Niet scherp en tja…alles wat je met een simpele goedkope camera juist niet kan doen. Helderheid en scherpte waren ver te zoeken.

lente zomer bloem fotografie

Digitaal

Jaren later kwam de digitale camera pas in opmars. In eerste instantie veel te duur voor mij en ach….mijn camera deed het toch nog? Waarom zou ik een ander kopen? Toch ben ik rond 1996 overstag gegaan en heb een redelijk goedkoop cameraatje aangeschaft en betrad ik de wereld van de digitale fotografie. Eerst nog heel simpel. Je nam een foto en dat was het. Af en toe zette ik deze eens op de computer en dan liet ik het erbij. Pas sinds de komst van de kinderen kreeg ik van vriendlief een zogenaamde brugcamera. Dat zit net tussen een compactcamera en een spiegelreflexcamera in. Je kon wat meer instellingen wijzigen, maar vaak hield ik het vol bij de automatische stand Spiegelreflex

Al die tijd heb ik enorm veel gefotografeerd. Wat wil je ook, de kinderen zijn nog klein en je wilt geen moment vergeten. Tot die bewuste vakantie in Sevenum. Het was op een van de laatste dagen… we gingen een potje bowlen en ik had mijn camera even op het tafeltje gelegd waar je normaal de scores op bijhoud. Ik had heel niet in de gaten dat deze schuin afliep en ja hoor. Prompt viel mijn geliefde brugcamera van het tafeltje zo hup…met de lens open op de grond. De lens was helemaal ontzet. De camera deed het nog wel, maar er kwam geen scherpe foto vanaf 🙁 Ik heb een aantal maanden zonder gezeten. Man wat was dat vervelend.

Na wat verzekeringswerk konden we weer gaan zoeken naar een nieuwe camera. Natuurlijk moest er heel wat bij, maar zonder camera kon ik nu ook weer niet. we keken toen naar de spiegelreflexcamera’s, maar ik vond die veel te duur. Ik liet mijn wens maar gaan en zou eerst maar eens gaan sparen voor een degelijke camera. Die kerst was mijn kerstman weer bijzonder gul. Onder de kerstboom lag een gloednieuwe spiegelreflexcamera! Een Nikon D3200. Een camera waar ik tot op de dag van vandaag nog bijzonder trots op ben.

Automatische stand

In de afgelopen jaren heb ik ook met mijn D3200 gefotografeerd. Ik noem hem nu even zo, aangezien spiegelreflexcamera zo’n enorm lang woord is. In het begin heb ik nog wel een cursus gevolgd in Twello bij een goede fotograaf, maar ik moest dan vaak zo lang nadenken in wat voor stand ik die camera moest zetten. Het moment was al voorbij voordat ik mijn camera gereed had, zullen we maar zeggen. De automatische stand was veel makkelijker voor mij.

Toch begint het mij nu wel te irriteren. Nu ik een nieuwe hobby zoek, ben ik ook mijn foto’s een beter gaan bekijken. Ik vond een paar aardige foto’s (dacht ik zelf) en wilde wel eens weten wat een ander daar nu van vond. Ik heb mij aangesloten bij Gurushots. Een site waarbij je met challenges mee kan doen door foto’s in te sturen. Deze wedstrijdjes duren maar een paar uur tot een paar dagen en zijn heel simpel. Je upload een foto en laat die meedoen met de challenge. Om jezelf zo hoog mogelijk in de kijker te spelen, kan je zelf op foto’s stemmen. Hoe meer je stemt hoe meer jouw foto bovenaan de lijst komt te staan bij andere kijkers en dan is de kans dat jouw foto meer bekeken wordt groter.

Ik dacht dat ik niet zo hoog zou eindigen, maar nu (een week of drie later) ben ik gegroeid van Rookie naar Veteraan! Het zegt jullie niets, maar dat betekend dat ik alweer een level of 5 gegroeid ben en ik nog maar 4 levels te gaan heb voordat ik mijn ultieme level bereik: GURU! Ik vind het best wel knap van mijzelf en dat terwijl ik vaak andere foto’s veel mooier vind.

fotografie

Gurushots

Het is vooral een programma om te leren. Hoe kijk je naar bepaalde opdrachten en hoe creatief ga je daar mee om. Ik heb nu nog voornamelijk natuurfoto’s ingezonden. Foto’s van dieren of planten. Een creatieve foto zat er nog niet bij. Ook vraag ik mij af hoe sommige de foto’s bewerkt hebben. Wat moet je doen om zulke mooie foto’s te krijgen? Ik denk namelijk dat fotografie niet alleen het moment is, maar ook de techniek eromheen. Die kan je alleen maar bereiken door die D3200 van de automatische stand te halen en te gaan kijken wat je nu werkelijk met die camera gaat doen.

Mama zoekt een hobby. Fotografie is al jaren een hobby van mij, maar misschien wordt het nu eens tijd om er echt een hobby ervan te maken. De spullen zijn er…nu de kennis nog.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.