In gedachten terug naar Amerika: Cinnamon Rolls van Cinnabon


Aan welk eten of drankje denk jij terug aan die geweldige vakantie? De meesten zullen de associatie wel bij Spanje kunnen bedenken. Ik gok dan op heerlijke sangria of een geweldige paella. Uit Amerika komen voornamelijk hamburgers, nietwaar? Mis…voor mij is Amerika ook het land van de Cinnamon Rolls en dan die specifiek van Cinnabon.

Mijn eerste kennismaking met Cinnamon Rolls.

Ik ben gek op Amerika. In eerdere artikelen heb ik al eens uitvoerig beschreven waarom. Vandaag wil ik jullie meenemen naar een van mijn eerste herinneringen van deze mooie vakanties. Een van de eerste kennismaking met dit land was een tripje naar Daytona Beach en heb ik daar de cinnamon roll mogen proeven. Hier in Nederland zou je het kunnen kopen onder de naam Kaneelbroodje, maar het lijkt er totaal niet op. Ik neem je mee op reis….

Florida en Daytona Beach

In onze eerste vakantie naar Amerika hadden we de eerste week een pakketreis. Het was een drukke week met bezoeken naar de verschillende pretparken. Druk, vermoeiend en ontzettend leuk. De tweede week hadden wij zelf een auto en zijn wij zelf op stap gegaan. Een van die uitstapjes was naar Daytona Beach. We wilden de beroemde Daytona International Speedway wel eens van dichtbij bekijken. Wat wij niet wisten, was dat het een racedag was en dat je daar dan ook de bijbehorende tickets voor moest hebben. Verder geen bezoek mogelijk dus doken wij daar de eerste de beste mall in om eens flink te shoppen.

Daytona beach
Photo by Michael Gillen from FreeImages

Verrassend eten

Nu zijn de malls van Amerika niet te vergelijken met onze winkelcentra uit ons koude kikkerlandje. Net als zoveel uit dit land zijn ook de Malls groot, groter en het liefst nog groter. 20 jaar geleden was dit al imposant te noemen. De meeste malls hebben zogenaamde foodcourts waar je allerlei verschillende soorten voedsel kan uitzoeken. Voornamelijk fastfood, dat dan weer wel.

In mijn herinnering was deze mall in die tijd anders. Het was naar mijn idee kleiner, intiemer. In een van de zijgangen was er een klein winkeltje verborgen. Het rook daar heerlijk! Dit bleek een winkeltje te zijn van Cinnabon. Later leerden we dat dit een groot landelijk keten was, gespecialiseerd in de lekkerste Cinnamon Rolls. Achter een raam kon je precies meekijken hoe de heerlijkheden gemaakt werden. We werden nieuwsgierig en kochten drie exemplaren. Ze waren groot, heel groot. Gemaakt van een groot plak brooddeeg waar boter en bruine suiker over gesmeerd werd. Althans dat leek erop. Vervolgens werd de plak opgerold en in stukken gesneden.

Ontzettend zoet, heerlijk zacht qua deeg en romig door de frosting wat erop zat. Door de grote van de Cinnamon Roll was het bijna een hele maaltijd, maar wel ontzettend lekker. Onze eerste kennismaken met het “gebak” van Amerika was geboren. De donuts en eclairs hadden we inmiddels wel gezien. Dit was anders…

Cinnabon Cinnamon Rolls

Cinnabon

In de vakanties die volgden probeerden we zo veel mogelijk Cinnamon Rolls uit. Je kon ze eigenlijk overal wel krijgen, maar zo lekker als die eerste keer waren ze niet. Sommigen kwamen wel dicht bij de beleving, maar nooit helemaal. We begonnen te zoeken naar Cinnabon en ja hoor, het bleek dat ze op meerdere plekken te vinden waren en we probeerden in iedere vakantie minstens één keer die ultieme Cinnamon Roll te kopen.

In 20 jaar erna heb ik regelmatig zelf nog een versie proberen te maken van deze lekkernij. Een hoop werk en het haalde niet eens een fractie van de originele smaak van een echte Cinnabon.

Cinnabon Cinnamon Rolls

Na 20 jaar weer een echte Cinnamon Roll

Een tijdje terug zocht ik er weer eens op. We waren aan het oriënteren om weer naar Amerika op reis te gaan en ik herinnerde mij Cinnabon weer. Gekscheren ben ik gaan googlen en ik kwam zowaar al een nederlandse pagina tegen van deze bakkerij. Het bleek dat ze nu ook naar ons landje gekomen waren! Zouden ze hier in Nederland hetzelfde smaken? Snel zocht ik op locaties en ze blijken nu in Rotterdam en Amsterdam te zitten. Jammer, maar daar komen we niet dagelijks. Gelukkig konden we ze ook bestellen, Yes!

Afgelopen zondag hebben we ze besteld en dinsdag lagen ze al bij ons in de bus. Even warm gemaakt in de magnetron en…..aanvallen! Gelukkig waren ze nog net zo lekker als in onze herinnering. Nog steeds even groot en nog steeds een beste hap om op te krijgen. Ik heb in ieder geval weer genoten van deze lekkernij.

Voor mijn heimwee naar dit land helpt het niet. Die is alleen maar weer groter geworden, maar O…wat was dat ding weer lekker. Niet goed voor de lijn, maar af en toe mag je best een keertje zondigen 🙂


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.