Waarom ik stiekem naar het voortgezet onderwijs zou willen


Voortgezet onderwijs….voor de een een hel, voor de ander een hemel, maar voor verreweg de meeste jongeren een noodzakelijk kwaad. Het is dat we tot 18 jaar leerplichtig zijn anders zouden sommige kinderen het wel weten. 

Schoolkeuze

Emma zit inmiddels in de derde klas van het VMBO. Een groene school op ongeveer een half uur fietsen. Ze zit daar helemaal op haar plek. Lekker doen, niet zoveel theorie. Daar hebben wij een paar jaar geleden bewust voor gekozen. Ook al heb ik het idee (nog steeds) dat er meer in haar zit, het laagdrempelig onderwijs waarbij ze meer doet, ligt haar meer dan de hele dag in de schoolbanken staren naar het bord. Ergens voel ik wel met haar mee.

Voortgezet onderwijs? nee!

Ik was een type: leren nee! Op het voortgezet onderwijs wilde ik het liefste werken en het is dat mijn ouders hebben gepusht om een vervolgopleiding te doen, anders had ik alles in de praktijk willen leren. Jaren geleden hoorde ik al van mijn ooms, tantes, buurtjes en kennissen…geniet ervan op school, je kan je hele leven nog werken. Ja, ja….het is allemaal wel goed om te leren, maar ik wilde liever werken.

Ik vond op dat moment school namelijk helemaal niet leuk. Ik vond school zelfs een beetje saai. Wat dat betreft valt de appel niet ver van de boom (ik zie hetzelfde gedrag ook bij Emma) Vaak zat ik maar een beetje voor mij uit te staren en droomde ik over verre reizen en spannende avonturen (zucht).

Zo erg is het nu ook weer niet

Nu, jaren later, wanneer ik weer eens zo’n leerfabriek instap, begint het ergens wel weer te kriebelen. De aula, de gevreesde gymzalen (ik was nooit zo sportief) en de lange gangen met tientallen lokalen. Op deze manier klinkt het nog steeds zo saai als voorheen, maar toch wat het wel een mooie tijd.

Terwijl mijn oudste dochter regelmatig klaagt over de lange dagen of het slechte weer waar ze weer doorheen moet fietsen, pareer ik haar klaagzang met een welgemeende: “zo erg is het nu ook weer niet”. Stiekem zou ik namelijk wel willen dat ik weer op school zat. Waarom? Nou hierom:

  • Het was best wel makkelijk.
  • Een schooldag duurde nooit van 9 tot 18 uur.
  • Regelmatig had je de kans om leuke proefjes te doen met Natuurkunde of Scheikunde.
  • Je had lekker veel vakantie, tussenuren of studiedagen waarbij je weer lekker lang vrij was.
  • Lekker veel gekeuvel met vriendinnen en vrienden.
  • Leuke feesten, kampen en schooluitjes.
voortgezet onderwijs
Foto door Polina Tankilevitch via Pexels

Deze tijd komt nooit meer terug

Tja…deze tijd komt voor mij nooit meer terug. Jammer, maar helaas. Voor nu blijf ik bij mijn dochters erop hameren dat school heel belangrijk is, maar dat ze er ook vooral van moeten genieten. Voor je het weet is het voorbij.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.