Mijn oren en ik, het vervolg of het eindstation?


Begin vorig jaar heb ik mijn verhaal verteld over mijn oor problemen. Het was een heel verhaal, maar om een lang verhaal kort te maken… Na jaren met oorontsteking te hebben rondgelopen kon ik nog maar een ding doen. Toch maar weer eens een stap wagen naar de specialist. Wie het volledige verhaal “Mijn oren en ik” wil lezen, kan het artikel hier terug lezen.

Wat nu?

Na een aantal vervelende ervaringen met verschillende KNO-artsen was ik dit keer erg sceptisch om weet een gang te maken naar het ziekenhuis. Gelukkig bleek dit keer mijn specialist een uitermate aardige dame. Na een goed gesprek heeft ze gelijk flink door gepakt en ben ik begin vorig jaar volledig door de medische molen getrokken. MRI-scan, onderzoeken en andere scans volgde met als uitkomst…. Helemaal niets! Nou ja, ik ben een van de ongelukkigen die al oorontsteking krijgt van…Lucht! Er schijnen dus ook bacteriën in de lucht te zien en daar reageren mijn oren op. Zodra ik mijn oren vochtig en warm houdt, blijkt dat een uitstekende plek te zijn om ontstekingen te ontwikkelen.

oor geluid

Audiologische test

Gelijk met de onderzoeken heb ik ook nog wat audiologische testen gehad. Uiteindelijk bleek dat door alle ontstekingen mijn gehoor wel achteruit waren gegaan. Zo’n 32% om precies te zijn. Tegelijk ontdekte we nog een aantal andere bijzaken. Mijn oren zijn erg gevoelig. Normale medicijnen zoals een simpele oordruppel is voor mij een zeer vervelende ervaring. Die branden mijn oren uit met als gevolg dat mijn oren aan de binnenkant binnen een dag kapot zijn. Met dat in het achterhoofd kreeg ik al gelijk een oogdruppel voor voorgeschreven. Ik kan je vertellen… Je wordt toch wel een beetje vreemd aangekeken wanneer je een recept bij de apotheker afgeeft een erbij zegt dat je voor het oor is.

Naast gevoelige oren blijk ik ook nog eens erg kleine oren te hebben. Bij een van de testen kreeg ik oordoppen in voor volwassenen, maar die pasten niet eens! Ik kreeg gewoon de oordoppen voor baby’s 🤪. Dat is op zich niet zo’n ramp, maar het bracht met het proces erna wel wat haken en ogen meer zich mee.

Mijn oren moeten er aan geloven

De oogdruppel loste mijn probleem met mijn chronisch ontstoken oren op, maar het gehoor werd nog steeds niet beter. Het advies van mijn arts: ga toch maar eens shoppen voor een paar gehoorapparaten. Shit! Nee!

Met lood in mijn schoenen heb ik gelijk maar een afspraak gemaakt. Ik wist van mijzelf wanneer ik dat niet zou doen, dan zou van uitstel afstel komen. Dat wilde ik nu ook weer niet. Alhoewel het niet erg is ook met gehoorapparaten te lopen, het gevoel was voor mij anders. Mijn associatie met deze apparaten is toch dat de gemiddelde leeftijd ver uitstijgt boven mijn eigen leeftijd. Ik zag mijzelf gelijk al achter de geraniums zitten… Sorry voor deze associatie, maar leeftijd is voor mij al een struikelblok (maar dat is een heel ander verhaal).

Maanden later

Na twee maanden was ik alweer toe aan de tweede set apparaten. De eerste set kwam heel hard binnen, zowel letterlijk als figuurlijk. Bij verschillende feesten en uitstapjes kreeg ik enorme hoofdpijn van al het geluid wat ik nu wel kon horen. Het probleem was alleen dat ik dan ook alle geluiden even hard hoorde een er geen moment rust meer was. Tja… Je kunt ze zachter zetten, maar ik wilde er juist zo snel mogelijk aan wennen.

Nu met set twee gaat het al een stuk beter. Ze moeten nu nog wat fijner afgesteld worden, maar de geluiden worden meer gefilterd. De motor van de auto overstemd de radio niet meer en op een feest kan ik ook de personen weer verstaan in plaats van alleen de muziek. Zo maar even een greep uit de situaties waar ik even heel moeilijk mee had.

Oren

Vriendjes?

Mijn eerste conclusie was gelijk al duidelijk. Ik heb ze nodig. Ik heb ze in het afgelopen jaar leren accepteren. Tegen mijn meiden noem ik mijn apparaten mijn geheime zendapparatuur 😂 en ik doe er eigenlijk heel niet geheimzinnig over. Toch ben ik nog niet zover dat deze apparaten mijn vriendjes zijn. Of ik ooit echt vriendjes zal worden met mijn gehoorapparaten kan ik nu nog niet vertellen. Ik doe in ieder geval heel erg mijn best.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.