Aanpassen en doorgaan; onderwijs en Corona-crisis


Het is nu donderdag 19 maart. Sinds een dag of drie zitten mijn meiden thuis vanwege het corona-virus. Voor iedereen betekend dit aanpassen en vooral…..doorgaan

Aanpassen

Wij zijn niet de enige. Heel Nederland hakt nu met dit bijltje en ik merk dat veel ouders het lastig vinden. Niet alleen de kinderen 24/7 om hun heen, maar ook zelf zijn ze vaak met handen en voeten gebonden aan het feit dat ze nergens meer heen kunnen. Voor zeer sociale mensen een lastige situatie. Zo sta je midden in het leven en opeens ben je gedwongen thuis met de hele familie. Normaal zou je het fijn vinden. Thuis met het gezin betekend meestal vakantie, maar dit is toch andere koek.

Drie dagen thuis. Nog minimaal 12 schooldagen te gaan. Na een chaotische start, waarin meer onzekerheid dan zekerheid was, begint het op afstand leren op gang te komen. Dit is best een uitdaging aangezien wij hier er 1 op de basisschool hebben en 1 op het voortgezet onderwijs. Ze hebben allebei op hun beurt de computer nodig en dan het liefst natuurlijk op hetzelfde moment. Gelukkig zijn wij gezegend met een computer, laptop en een smart-tv die wij voor de gelegenheid ook ingesteld hebben als een extra surfpunt op het web.

Thuis leren tijdens Corona-virus 2

Structuur

We zitten gezellig met zijn allen aan de grote tafel en/of achter de computer. Iedereen heeft zijn eigen planning, huiswerk en weektaken. Gemiddeld genomen zijn wij van 9 tot 12 uur bezig met school. Na een lekkere boterham zorgen we voor wat beweging. De laatste twee dagen betekende dat in ons geval vooral vissen vangen en de vijver schoonmaken. Verder vullen wij onze dagen nog met iets creatiefs en Disney+. Al met al vliegen de dagen voorbij.

Thuis leren tijdens Corona-virus

Het is vooral per dag kijken hoe de meiden zijn. De ene dag zijn ze enorm geconcentreerd bezig en de andere dag is ieder geluidje teveel. Ik laat ze verder gewoon gaan. Als er een taakje niet helemaal lukt, proberen we het morgen gewoon nog een keer. Gelukkig kunnen wij hier veel doen en dan ook met name lekker naar buiten wanneer dat nodig is. Met een enorm stuk land om het huis is het makkelijk praten. Het enige waar wij hier wel tegen aan lopen is de verbindingen met de “bewoonde” wereld. Internet is zo traag als het maar zijn kan en vele sites liggen er regelmatig uit.

Nog meer aanpassen

Waar in de vakanties de meiden binnen een uur elkaar naar het leven staan, is de saamhorigheid tot nu toe te eng voor woorden. Emma helpt Isis waar ze helpen kan en juist bij de vakken waar ze op de basisschool enorm veel moeite mee had. Waar Emma normaal geen geduld voor heeft, weet ze nu om te buigen naar een eindeloze zee aan tijd voor haar zusje om bij te brengen wat de tafel van 14 is.

En….doorgaan

Voorlopig kunnen wij hier wel even vooruit. Inmiddels hebben de meiden al zoveel plannen dat de dagen zelfs tekort zijn. Natuurlijk missen ze hun vriendjes wel, maar ook daar wordt regelmatig iets op gevonden. Er worden kaartjes gemaakt voor jarigen uit de klas, berichtjes naar elkaar gestuurd en soms wordt er zelfs even met elkaar gesproken via Skype. Mogelijkheden te over, maar in tijden van nood moet je het leven alleen maar aanpassen en …..doorgaan.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.