Help! een tiener in huis! 1


Kleine kinderen, kleine zorgen. Grote kinderen, grote zorgen. Een zin wat ik al heel vaak voorbij heb horen komen. In zekere zin is het waar, maar wat dacht je van die puberteit? Gelukkig geen grote zorgen nog, maar de herkenning is alom aanwezig. Waaraan kan ik zien dat we een puber in huis hebben? Ik neem je mee in een aantal typisch buien.

Die telefoon is alles!

Vanaf de vroege ochtend tot in de late avond. Ze hebben constant dat akelige ding in hun handen. Tik Tok, Whatsapp en Youtube…het lijkt alsof hun hele leven nu bestaat uit die drie apps. Youtube spant daarbij dan wel de kroon. Even de nieuwste vlog kijken van Enzo, even nog een vlog bekijken over Fortnite en oja, Gamemeneer heeft ook nog een vlog geplaatst…De hele dag zitten zij met de telefoon in hun handen en oortjes in hun oren om de vlogs te bekijken. Zodra gevraagd wordt om dat ding eens weg te leggen krijg je gelijk de welbekende puberblik….

puber

De puberblik

Tja, en als je dan iets moet doen waar je totaal echt geen zin in heb, dan trek je natuurlijk ook de puberblik. Die blik waarbij je jouw ouders aankijkt alsof ze niet goed snik zijn om jou te vragen de tafel te dekken of de afwasmachine in te ruimen. Die klussen zijn toch voor volwassenen? Als ze dan toch blijven vol houden dat je even een poosje niet op de telefoon mag of even geen Fortnite mag spelen dan is de hek al helemaal van de dam. Dan treed de puberhouding in werking

Puberhouding

Alles wat er gevraagd wordt is teveel. Niets is er meer goed en ook wij, ouders kunnen niets meer goed doen. Er wordt een houding aangenomen waarbij de hakken in het zand gaan, de schouders worden aangespannen en het hele lichaam zegt NEEEE!!!! (hoezo ik ben twee en ik zeg nee? Ook tijdens de tienerjaren hou je er last van) Met tegenzin worden de klussen half afgeraffeld of een bezoekje aan de winkel loopt uit op een regelrechte ramp. Constant voor de voeten lopen, alles afzeiken en zoveel mogelijk proberen de bloed onder de nagels van de ouders te halen. Hoe irritanter hoe beter, want dat is er een klein kansje dat je de volgende keer thuis mag blijven.

Straattaal en een grote mond

Enthousiast komt er een puber thuis. “Hey mam, lekker chillen vandaag! Ik heb niets voor school en ga ff chillen met mijn besties op Fortnite! We skypen en we appen tussendoor ff en wil je niet storen, want ik ga ff een vlog en een TikTok opnemen, later!”

Deze zin is nog redelijk te ontcijferen, maar meestal komen er nog meer rare woorden uit de mond en begrijp ik bij de eerste zin al niet meer waar ze het over hebben. Ook wordt ik vaak aangesproken op een manier zoals er tegen vrienden gepraat word en krijg ik de kriebels al in mijn nek. Meestal reageer ik dan met de zin: “Sorry moppie, ik ben je homie niet…zo praat je maar tegen je BFF’s op school, maar niet tegen mij” om vervolgens een mogelijk normaal gesprek te beginnen over de dag.

Friesland Emma meer boten tiener

Als een blad aan een boom

Ook al is mijn lieve Emma een echte puber en komen de bovenstaande typische pubertrekjes regelmatig aan bod, ze kan ook ontzettend attent en lief zijn. Als ze het zelf maar wilt. Vaak is er dan wel een dieperliggende gedachte achter dit gedrag en weet zij donders goed dat ze met haar pubergedrag niet de dingen gedaan krijgt die zij wilt. Een grote mond en niet luisteren? Dan mag je helaas ook niet op stap met jouw besties. Voor wat hoort wat! Daarnaast is ze ook steeds meer toegankelijk aan het worden in het aanspreken op haar gedrag. Zodra haar wat gevraagd wordt, zal ze niet gelijk reageren, maar het wordt nu soms wel zonder mopperen gedaan. Gelukkig maar!

Volgens mij vallen deze puberstreken nog wel onder het kopje onschuldig. Niet altijd even leuk, maar het is niet anders. Ook wij, als ouders, zullen hiermee moeten leren omgaan. Vriendlief en ik kunnen elkaar nog gelukkig aanspreken op onze eigen koppigheid en kunnen elkaar nog bemoedigende woorden toespreken wanneer er weer eens een mega-puberbui in Huize Kidzblozzy hangt. Volhouden en soms ook wat touwtjes laten vieren…en maar hopen dat die mega-puberbui snel overwaait

Liefs Linda

Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over “Help! een tiener in huis!

  • Nicole Orriëns

    Ja, kinderen zorgen er voor dat je voortdurend in beweging blijft als ouder : ) Het voordeel van pubers vind ik wel dat ik goed bij blijf in wat er allemaal speelt op die leeftijd. Zo leer ik allerlei maffe termen en zo.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.