Op vakantie in Friesland? Dit is een aanrader….


Heel Nederland is weer begonnen met het gewone dagelijkse leven. De vakanties zijn voorbij! Deze week zwijmelde ik nog even weg op foto’s van onze vakantie. Wat zijn de foto’s leuk geworden! Na een heerlijke vakantie kan ik oprecht zeggen dat ik geweldig genoten heb. Niet alleen hadden wij een vakantie waarin we veel verschillende ervaringen hebben opgedaan, maar ook de plek waar wij op vakantie zijn geweest heeft zeer zeker bijgedragen aan twee fantastische weken. Friesland is een hele mooie provincie om te bezoeken en ook ons verblijf op de Kuilart heeft zeker bijgedragen aan een welverdiende geslaagde vakantie.

Zoals verwacht

Aan een begin van een zoektocht naar de ideale plek om vakantie te vieren stellen wij vaak een lijstje samen waar de vakantiebestemming aan moet voldoen. De een wil bergen en wandelen, de ander wil een zon, zee en strandvakantie. Zo wilde wij dit jaar weer in eigen land onze vakantie vieren en het liefst voor anderhalf tot twee weken. Daarbij leek ons wel weer eens leuk om een kust te bezoeken, maar een snelle scan langs de kust leerde ons dat deze keuze voor dit jaar niet zo heel goed uit kwam. Gemiddeld is een week aan de kust al een rib uit je vege lijf, laat staan twee weken.

Friesland meer springen vakantie

Dan maar water

Al snel scanden we de kust verder af, maar dit keer aan de kant van het IJsselmeer. Ook hier waren de prijzen soms “out of our leagues” en keken we snel weer verder. Eventjes is er nog een niet nader te noemen park bekeken in Noord-Holland. Hier hebben we over getwijfeld. Het zag er leuk uit en er was ook nog plek (ook niet onbelangrijk). We hadden echter nog geen definitieve data voor onze vakantie en hebben dit park even in ons geheugen geparkeerd.

Twee weken later hadden wij groen licht omtrent de data van onze vakantie. Snel weer dat vakantiepark opgehaald en wat bleek….in die twee weken waren de prijzen van 1500 euro voor twee weken naar 2000 euro geschoten! Niet normaal meer! Ik snap best dat een vakantiebestemming dik wil verdienen aan de gemiddelde toerist, maar dit vond ik buiten alle proporties!

En weer door!

Dat werd dus nog even verder zoeken. Zo onderhand waren we van Zeeland, via Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland aangekomen in Friesland. Ik had mij, eerlijk gezegd, nog nooit echt verdiept in dit deel van ons land. Hoe langer ik daar zocht, hoe enthousiaster ik werd. Niet alleen de kust was nu een optie, ook aan de Friese meren was er genoeg te doen en te vinden. Uiteindelijk kozen wij voor De Kuilart in het plaatsje Koudum onder in Zuid-Friesland bij het meer De Fluessen. Een op het oog prachtige vijf-sterrencamping met redelijk wat huurmogelijkheden in de vorm van chalets, huisjes en stacaravans. Van alles wat dus! Mijn eerste keus was een waterchalet. Helaas zijn die nog in aanbouw en worden die pas gebouwd wanneer deze door derden gekocht wordt. Een soort van tweede huisjes aan het water wat ook verhuurd kan worden aan vakantiegangers. Die paar die er nu zijn waren voor onze periode verhuurd. Pech dus!

Ook de wat kleinere huisjes waren al bezet en zo kwamen wij bij het type Vakantiehuis. Prijs aanvaardbaar en het zag er goed uit op de foto’s. Altijd riskant, maar we hadden toch geen tijd om het realtime te gaan bezichtigen. Op hoop van zegen dan maar. Afwachten of onze verwachtingen waar worden. Andere pluspunten waar we dit park voor hadden gekozen: Ze hadden een zwembad binnen voor regenachtige dagen, veel watersportmogelijkheden en er was ook nog wat in de buurt te doen. Ook voor de tieners werden er activiteiten georganiseerd en ze hadden zelfs een skatebaan! Die zie je niet veel op campings. Genoeg te doen voor onze twee meiden die qua leeftijd inmiddels heel wat verschillende voorkeuren hebben opgebouwd.

En?

Onze verwachtingen kwamen uit! Onze lat lag hoog, maar ze hebben deze met vlag en wimpel behaald. De skatebaan is niet groot, maar hij is er en het werkt goed voor onze meiden. Het zwembad is ook niet enorm luxe, maar het heeft zelfs een glijbaan. De watersportmogelijkheden zijn allemaal tiptop in orde en zeer goed geregeld. De receptie is uitermate netjes en goed georganiseerd. Ehmmm… moet ik even doorgaan?

Nou, nog even dan. Het restaurant is net verbouwd in een zeer trendy omgeving waarbij je niet alleen goed kan vertoeven op een terras aan het water, maar ook binnen kan je in een bargedeelte lekker een drankje nuttigen. Het brasserie gedeelte is ook lekker om te loungen en het eten is er overheerlijk. Eigentijdse recepten met een Friese insteek in de vorm van stoofpotjes uit grootmoeders tijd. Enorm lekker!

Het park zelf was netjes aangelegd en wat mij wel bijzonder opviel, was dat de kampeergelegenheden wat waren gemixt tussen de huisjes. Deze zogenaamde flexplaatsen werden veelal gebruikt door campers. Zeer toegankelijk en volgens mij redelijk ruim. Een aantal huisjes (budgetcategorie) zagen er wat gedateerd uit, maar op het oog wel netjes. De rest van de huisjes zijn of goed onderhouden of compleet nieuw.

Het enige minpuntje aan het uiterlijk van het park was een puntje waar zij totaal niets aan konden doen. In deze uitzonderlijke zomer was het zo droog dat het ook hier zijn sporen naliet. Grasvelden waren niet meer te bekennen en alles was getransformeerd naar een grote dorre vlakte van geel gras. Helaas pindakaas, niets aan te doen. Het liep alleen niet zo lekker over dit gras met blote voeten 😉

Eindoordeel

Ik heb maar weinig campings gezien die zo compleet waren als op de Kuilart. Het niveau van “extra” zie je vaak bij vakantieparken, maar niet op campings (althans niet van wat ik gewend ben) Ook het gebied is prachtig en binnen een klein kwartiertje vind je de meeste leuke punten van dit deel van Friesland. Ik noem een Stavoren, Hindeloopen en een aantal grote meren. Iets verder heb je dan Sneek (ook erg leuk) en Terherne (Schippers van de Kameleon). Samen met de watersporten die wij hebben gedaan deze vakantie kwamen wij eigenlijk tijd tekort. Het zal dan ook zeker de moeite waard zijn om ook eens het zusterpark It Wiid te gaan bezoeken om een ander deel van Friesland te kunnen zien. Wie weet een idee voor volgend jaar…


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.