Making memories; zeilles voor een week


Al vanaf de geboorte van Emma probeer ik de meiden zoveel mogelijk te laten beleven. We gaan veel op stap, proberen heel veel verschillende dingen uit en ik wil ze zo veel mogelijk leren wat er te vinden is op deze wereld. Zo ook deze vakantie.

Friesland waterland

We verbleven dit jaar op een camping met een jachthaven. Erg leuk om te zien al die boten, maar het is nog leuker om het te beleven. Tijdens ons dagje uit in Terherne (zie hier het verhaal van de Schippers van de Kameleon) konden wij al genieten van een tochtje over een van de Friese meren. Lekker relaxed en zelfs met deze hitte is het juist op het water heerlijk vertoeven.

Nu boden ze op de camping ook een aantal cursussen aan. Een van die cursussen was een vierdaagse cursus in een optimistje. Een cursus wat gegeven wordt vanaf 8 jaar en waarbij je iedere dag twee uur lang les krijgt in de nobele sport zeilen. Totale kosten? € 125,-.  Isis had hier wel oren naar. We hebben eerst wel even voorzichtig geïnformeerd of het voor haar mogelijk was. Ze is immer nog net geen 8 jaar oud (al scheelt het maar een maand of vier) en op zich zijn regels natuurlijk wel regels. Het was dit keer geen probleem.

zeilles, optimist

De tweede vakantieweek

De eerste vakantieweek kwamen wij op maandag aan. Juist op die dag was de eerste les van de zeilcursus al begonnen en kon zij niet meer aansluiten. Ook Emma had hier en daar nog wat bedenkingen dus we hebben het de eerste paar dagen maar even op zijn beloop gelaten. Iedere keer wanneer wij vroegen of ze nog wilde zeilen, antwoordde ze steevast met een dikke ja!

Die tweede week was het dan eindelijk zover. Ze mocht gaan zeilen! Ze was best een beetje zenuwachtig, want hoe gaat het allemaal? Wat gaat er gebeuren? Kan ik het allemaal wel? En wordt het niet te warm in zo’n bootje? Gelukkig hadden wij hier vooraf al rekening mee gehouden. In de week voordat wij op vakantie gingen, hebben we nog een uv-shirt gehaald bij Decathlon en dat was geen overbodige luxe kan ik je vertellen. Waar we geen rekening mee hadden gehouden was een pet, maar dit is de volgende dag snel verholpen met als gevolg dat Isis koos voor een pet met heel groot “Captain” erop. De hele vakantie heeft ze gedacht dat het Fries was voor kapitein 😉

zeilles optimist

De cursus

De eerste dag leerden ze in een uurtje of twee hoe het bootje in elkaar steekt, hoe je hem op moet bouwen en hoe de regels zijn op het water. In een treintje gingen ze het water op. Hoe schattig was dat! In de dagen daarna werden nog veel meer geleerd en na een week kon ze zich uitstekend redden in een optimistje. Hoe snel dat gaat! De laatste dag mocht ze zelfs ervaren hoe het is om om te slaan in zo’n bootje. Juist op deze dag was het zo verrekte warm dat het zeer welkom was om in het water te vallen. Het is ook niet niets wanneer je juist op het heetst van de dag het water op gaat om een les zeilen te krijgen.

zeilles, optimist

De ervaring

Isis vond het geweldig. Ook al was zij een van de jongste, er werd met voldoende aandacht en geduld haar de fijne kneepjes van het zeilen in een optimist bijgebracht. Het was nog wel wat lastig, want twee dingen tegelijk doen is ook lastig. Zo moest ze het zeil aantrekken of laten vieren terwijl ze ook nog een moest sturen. Om dat dan tegelijk te coördineren is voor een 7-jarige best een uitdaging. Toch deed ze het niet onder van de anderen.

Voor ons als ouders was het ook lekker vertoeven die week. Van maandag tot en met donderdag ging Isis iedere middag vanaf een tot drie naar haar zeilles en hadden wij de tijd aan onszelf. Heerlijk! Ik kan het echt van harte aanraden. Je weet dat jouw kind in goede handen is en tegelijkertijd kom jij zelf eens toe om iets voor jezelf te doen. Het kost wat, maar dan krijg je er ook wel wat voor terug!

Op de vraag of ze de volgende keer zo weer een cursus zeilen wilde volgen antwoorden ze volmondig ja! Een ervaring rijker en de volgende keer in Friesland kan zij zo een optimistje huren en lekker gaan varen 🙂


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.