Making memories: Schippers van de Kameleon


In 1949 kwam het eerste deel uit van De schippers van de Kameleon. Wat voor opa en oma al een veel gelezen serie is, is anno 2018 nog steeds hot. Onze kinderen zullen waarschijnlijk de films al gezien hebben en sinds april van dit jaar is er zelfs een serie op de TV terug te vinden. De schippers van de Kameleon is dus actueler dan ooit!

Meer dan alleen een boek

Wist je namelijk ook dat er een plek is wat je kan bezoeken wat de naam draagt van deze overbekende boekenserie? Jawel….De schippers van de Kameleon is namelijk ook in de levende lijve te ontmoeten en wel in Terherne, een klein dorpje in Friesland! Nu wij er niet ver van af zaten was het tijd om dit dorpje eens een bezoekje te brengen.

Goed gemutst en redelijk voorbereid waren we op een woensdag in de auto gekropen om naar Terherne af te reizen. We hadden vooraf al kaartjes besproken en niets zou ons in de weg staan om deze kinderhelden te ontmoeten. Althans…dat dachten wij.

de Schippers van de Kameleon

Binnenkomst

Na een autorit van drie kwartier arriveerden wij in een slaperig dorpje. Snel naar de kassa en we zouden kunnen genieten van onze dag. Niet dus. We bleken die ochtend ons vergist te hebben in de dag en hadden geen kaarten voor de woensdag, maar voor de donderdag aangeschaft. Stom! Na een bezoekje aan het hoofdgebouw was het geen enkel probleem. We konden aantonen dat we al betaald hadden en het was ook niet heel druk. De kaarten werden probleemloos omgeruild voor de woensdag. Probleem opgelost! Na een kopje koffie met een lekker stukje appelgebak konden we ons avontuur beginnen.

We begonnen in de boerderij waar het dorpje Lente was nagebouwd. Als eerste werden we naar een kamer geleid waar we een introductiefilmpje te zien kregen en werd onze missie uitgelegd. Er stond een speurtocht op stapel en wij moesten Hielke en Sietse helpen om het dorp te redden. Bekende plekken uit het dorp waren heel leuk nagebouwd en we waren beland in een soort van museum wat tegelijkertijd als decor diende voor de gelijknamige film en serie. Hier en daar stonden ook filmborden waarbij wij konden lezen welke scenes er opgenomen waren. Hoe leuk is dat!

Ik zal de speurtocht laten voor wat het is. Het is erg leuk om te doen, maar je moet er wel blanco ingaan. Dat werkt gewoon beter.

De boottocht

Na de speurtocht hadden we nog wat tijd over voordat onze boot vertrok. De meiden konden zich alvast wat uitleven op de speeltuin. Voor Isis heel leuk, maar ik merk wel dat Emma inmiddels toch wat ouder wordt en dat speeltuinen niet echt haar ding meer is. Ze zal wel even spelen, maar al snel voelt zij zich te oud 🙂

De rondvaart in de boot was ook erg leuk gevonden. In een grote boot waar wij als bezoekers in mochten plaatst nemen, werden wij voort geduwd door de Kameleon. Hoe leuk is dat? Naast een aantal plekken uit de serie werden wij tijdens de boottocht weer verrast met een speurtocht. Dit keer moesten wij rebussen oplossen. Erg leuk om met de kinderen te doen en zelfs de ouders deden fanatiek mee. Uiteindelijk kwamen wij aan op het avontureneiland waar het genieten kon beginnen.

de Schippers van de Kameleon

Het Avontureneiland

Het eiland was juist heel bijzonder. Aan het begin werd je opgevangen door een van de eilandbewoners. Daar werden als eerste de regels uitgelegd. Er was maar 1 regel en dat was dat je niets mag vernielen. Voor de rest….leef je uit! Er werden nog een aantal manieren uitgelegd om het eiland te verkennen en daarna was je op jezelf aangewezen.

Het mooiste wat er te doen was op het eiland? Vies worden en goed ook! Naast de vele moerasroutes en modderpaden kon je zo het meer in springen om af te spoelen. Niet overbodig merkte ik al snel. Voor mij was het bijzonder lastig om juist op de leukste punten foto’s te maken, maar uiteindelijk kon ik mij ook uitleven op de rest van het eiland.

Na een snel rondje modderstampen was het tijd om ons innerlijke mens ook eens te verzorgen. We mochten zelf onze lunch gaan bakken. Op een grote bak met een houtvuur konden we onze pannen op het rooster zetten. Via een naast gelegen bar zorgden we zelf voor onze pannenkoek, broodje knak of onze uitsmijter. De eilandbewoners legden het wel uit, maar deden zelf (bijna) helemaal niets! Je zou zeggen wat een vervelende lui, maar het kwam juist de ervaring van het eiland helemaal ten goede. Na wat geduld en heel veel plezier konden wij genieten van onze lunch. We waren net op tijd. Na ons kwamen er nog veel meer eilandbezoekers op het kookgedeelte af om voor de lunch te zorgen en werd het ineens heel druk daar.

de Schippers van de Kameleon

Oh Oh!

Tijd voor een volgende ronde spelen. Ik gaf eerder al aan dat Emma zich vaak wat te oud voelt voor een speeltuin, maar dit eiland was zelfs voor haar geweldig. Helaas eindigde dit na een mislukte poging om te Fierljeppen. Ze gleed uit op de kant en haar toch al gehavende knie van een eerdere bezoek aan een zwembad (ruim een week geleden) was weer behoorlijk aan het bloeden. Juist door het vele water werd het bloed verdunt en stroomde het langs haar benen. Snel langs EHBO en we werden geadviseerd om niet meer het water in te gaan. Jammer, maar helaas! Dan maar een rondje eiland voor de belevingspaden en spelletjes.

2x Oh Oh!

Isis hobbelde ook mee en vlinderde van het ene waterpartij naar het andere. Het was warm dus een frisse duik in het meer leek haar een uitstekend idee! Op een aantal plekken was er gewaarschuwd niet het water in te gaan vanwege eventueel aanmerende boten en juist op die plek was ze het water in gesprongen. Gepikeerd sommeerde ik haar het water uit en beende er al vandoor tot ik een piepstemmetje achter mij hoorde roepen. Ik hoorde haar niet goed en vroeg haar door te lopen. Ze kwam strompelend bij mij en ik zag haar voeten…..Helemaal onder het bloed! Dat was wel schrikken, maar wat er nu gebeurd was? Geen idee!

Enigszins aangeslagen hebben wij ook haar naar de EHBO-post gedragen. Voor Vriendlief was dat een flinke sjouw, maar aangezien haar voeten vol bloed zaten, werd hij gedreven om de overkant van het eiland te bereiken. Eenmaal bij de EHBO bleek dat ze een aantal snijwonden in haar voeten had.

Na een snelle uitleg werd de conclusie getrokken dat zij een in het water met haar voeten tegen de aanlegsteiger was gekomen en die worden daar veelvuldig bezet door mosseltjes. Laten die nu vlijmscherp zijn! Die dag ervoor was er nog een opruimbeurt geweest om dit te voorkomen, maar deze snelle diertjes waren vliegensvlug weer terug gekomen om zich aan de steiger te nestelen. Helaas voor Isis hadden de terugkeer van deze diertjes drie flinke japen in haar voeten als gevolg. Gewoon een kwestie van dikke, dikke pech! Met het schoonmaken van haar wonden hebben ze haar over het hele eiland gehoord, dat arme meissie. Juist door de vuiligheid van modder en gras moest het eerst flink ontsmet worden voordat de pleisters erop konden. Een ijsje voor de schrik en het was gelukkig tijd voor de laatste boot terug naar het vaste land.

de Schippers van de Kameleon

Kan gebeuren

Ook al hebben onze beide meiden een ietwat ongelukkige afloop mee gemaakt, het eiland was wel een succes! Een ongelukje zit natuurlijk altijd in een klein hoekje en in principe is het eiland veilig. Je moet zelf wel opletten. Het is natuurlijk ook in een speeltuin veilig en dan ga je ook niet van drie meter hoogte naar beneden springen. Wat de meiden is overkomen had iedereen kunnen overkomen en over het algemeen loopt het wel los. Van de tientallen kinderen die zich die middag hebben uitgeleefd waren zij nu net de twee die de verbanddoos flink nodig hadden. Die arme jongen zal wel niet gedacht hebben 🙂

Na de schrik tijdens de reis naar huis besloten de meiden dat ze er toch een leuke tijd hebben gehad. De schippers van de Kameleon in Terherne is voor ieder avontuurlijk kind een must om een keer mee te maken. Iedereen die ervan houdt om flink vies te worden, slootje te springen of andere leuke spelletjes te doen, moet deze plek gewoon eens bezocht hebben.

Er zijn verschillende arrangementen te verkrijgen. Wij hadden vandaag de meest uitgebreide arrangement inclusief het zelfgemaakte lunch, kopje koffie, gebak en ijsje. Dit arrangement kostte € 32,50. De verschillende onderdelen zijn ook los te verkrijgen en daarvan vinden wij het avontureneiland nog wel het leukste. Het is dat ik zelf mijn camera en zo bij mij had, maar zelfs bij mij begon het te kriebelen om eens flink in de modder te duiken 🙂


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.