Waarom ik nooit deel dat ik op vakantie ga (ben)


De titel is een beetje apart, maar dit zal de blog wel uitleggen. De laatste weken heb ik mijn verhalen ietwat verdraaid en dat is niet om verwarring te brengen. Het kan dus best zijn dat ik vertel over de laatste weken van school terwijl je weet dat mijn kinderen al lang en breed met vakantie zijn. Er zit een vertraging op de blog en dat heb ik bewust gedaan. Ik zal je uitleggen waarom.

Vakantie

Ieder jaar zie ik ze weer. Alle berichten via de blog, Facebook, Instagram en welke social media dan ook: vakantieberichten. We loggen massaal in op onze vakantiebestemming of delen massaal die ene foto aan het zwembad met een dikke cocktail in onze hand. Even het thuisfront laten zien hoe goed we het hier wel niet hebben.

Soms ben ik wel eens jaloers op deze berichten. Ik wil ze ook plaatsen! Tegelijkertijd denk ik bij mijzelf oei, oei, doe dat toch niet! Iedereen weet namelijk gelijk dat jij heerlijk met jouw gat ver weg aan het genieten bent. Tenzij je thuis dan jouw zaken goed hebt geregeld, is een uitgebreid verslag over waar je je bevindt op welk moment niet zo’n heel goed plan.

Harde les

Jaren geleden zijn wij hier zelf hard met onze neuzen op de feiten gedrukt. Wij hebben toen der tijd weliswaar niet uitgebreid verslag gedaan waar we waren, maar ze wisten wel precies wanneer ze toe moesten slaan. Een aantal jaren geleden is er bij ons ingebroken. Die week waren mijn ouders met onze dochters op vakantie. Vriendlief en ik zijn een dagje overgekomen om naar de Efteling te gaan en bleven de avond van te voren slapen. Heerlijk als dit kan toch? Dat dachten wij ook.

Tot wij de dag erop terug kwamen. In eerste instantie hadden we nog niets door. We kwamen laat thuis en zagen wel de tussendeur open staan. Ach, dat zullen we wel vergeten zijn dachten we nog. De volgende dag werd ik heel vroeg van mijn bed gelicht. Het achterraam bij mijn ouders stond op een kier en Vriendlief was wezen kijken wat er aan de hand was. Hij trof daar een chaos aan waar de honden nog geen brood van lusten. Werkelijk alles was overhoop gehaald! Het vreemde was dat alles alleen in de slaapkamer van mijn ouders doorzocht was.

Later hoorde we dat hond van onze buren was aangeslagen. Ze was enorm aan het blaffen geweest en de buurvrouw is zelfs nog even buiten gaan kijken om te inspecteren wat er aan de hand kon zijn. Juist op die avond onweerde het ook nog eens enorm. Onze buurvrouw dacht dus dat de hond daarom enorm aan het blaffen was. Achteraf is dat onze geluk geweest. Doordat zij ook om ons huis is gelopen, zijn de inbrekers gevlucht.

Dag dag!

Je kan nu wel raden wat er de rest van de dag gebeurd is. Ineens gaat een dag helemaal op aan het wachten op de politie, het dichtspijkeren van een open raam en natuurlijk het opruimen van een grote klerenbende. Ondertussen maar zoeken naar spullen die meegenomen zijn en dat is geen pretje. Zelf weet je niet wat jouw ouders allemaal hebben opgeslagen in de slaapkamer en dan wordt het zoeken nogal lastig. Uiteindelijk bleken er voornamelijk erfstukken te zijn meegenomen en dat maakt het dan nog eens extra zuur.

vakantie

Nooit realtime op vakantie

Deze hele ervaring is dan ook de reden waarom wij nooit realtime onze vakantie delen met onze naasten of via de blog. Degene die moeten weten, weten toch wel dat wij weg zijn en kunnen daarom ook een oogje in het zeil houden. Daarnaast nemen wij sindsdien onze maatregelen wanneer wij op vakantie gaan. Ook dit jaar, maar dan nog ben ik nog angstig om mijn gangen te delen via social media. Wel wil ik dit jaar een vertraging inbouwen van onze vakantie. Zodra je een blog leest over onze vakantie dan zijn wij al lang en breed weer terug op onze vertrouwde plekkie (met waakhond 😉 )

Een wijze raad

Niet alleen vrienden, buren of andere bekenden zien dat jij van huis bent zodra je die fijne vakantiefoto’s deelt. Het verbaast mij hoe vaak ik die foto’s zie terwijl zij hun profiel openbaar hebben staan. Ook wanneer jouw vrienden reageren op jouw foto’s en zij hebben hun profiel openbaar staan, dan kunnen die schattige foto’s viraal over het internet geslingerd worden. Wees je daar bewust van en denk niet dat het zo snel zal gaan. Negen van de tien keer gaat het goed, maar je zal net die tiende keer meemaken. Dan piep je wel anders 😉

Tips:

Zet nooit zomaar jouw locatie op het net. Het inchecken bij locaties is een makkelijke manier om te laten zien waar je bent, maar tegelijkertijd weet ook een ander dat je niet thuis bent. Ook het plaatsen van vakantiefoto’s is het mogelijk om de locatie te achterhalen. Niet alleen jouw telefoon legt vast waar jouw foto’s genomen zijn, ook de afbeeldingen zijn vaak te achterhalen aan kenmerken op de foto. Nu zal er niet zo snel een zandkorrel herkent worden, maar in combinatie met het glas wat je in beeld houdt kan het zomaar zijn dat die fijne logo op het glas herkenbaar is voor een persoon. “if you get my drift”

Kortom wees voorzichtig met wat je deelt en vooral wanneer je de informatie deelt. Je weet maar nooit waar jij niet op let, verraad voor een ander waar je bent. Je hoeft daarvoor echt geen rechercheur te zijn om het te kunnen achterhalen.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.