Zorg voor verkoeling voor jouw hond deze zomer!


Het is alweer ruim een jaar geleden dat Mikey in ons gezin werd opgenomen. Sindsdien hebben we al heel wat leuke (en soms wat minder leuke) momenten met hem gehad. Het is een hond wat gevonden is in Spanje dus je zou zeggen dat hij goed tegen de warmte kan, maar niets is minder waar. Zodra de zon begint te schijnen en de temperatuur oploopt, begint hij al te hijgen als een werkpaard. Aan de ene kant heeft hij het heel snel warm, maar vervolgens gaat hij dan vol in de zon liggen…en dat begrijp ik niet! Hij heeft verkoeling nodig….

Verkoeling voor de hond

Een van de eerste dingen die wij probeerden, is hem onder de sproeier te laten lopen. Veel honden houden van water en gaan dan ook graag zwemmen of kunnen zich enorm vermaken onder een watersproeier. Nou…onze Mikey dus niet! Sterker nog, hij is heel erg bang voor water! Een van de eerste keren dat wij hem wilde wassen na een modderbad bleek dat hij een broertje dood had aan enkele waterdruppels op zijn vacht. Sindsdien hebben we hem soms wel onder de douche of in bad gehad en is hij langzaam aan het water aan het wennen. Water zal echter nooit zijn grote vriend worden.

Nu het zo warm is, zou een lekker badje een leuk alternatief kunnen zijn voor de hoog nodige verkoeling. Helaas hebben wij voor Mikey iets anders moeten verzinnen.

Verkoeling hond ijsje

IJsjes voor de hond

IJs is in de zomer voor iedereen lekker. Wij houden hier wel van een ijsje en het liefst eentje van de IJskoningin hier in het dorp. Mmmm….regelmatig pakken we de fiets of de auto om er eentje te halen. Even onszelf verwennen. Helaas is ijs niet zo heel erg gezond voor een hond vanwege de suikers die erin zitten en kiezen wij ervoor onze Mikey geen softijs of iets dergelijks te geven.

Dat neemt niet weg dat hij toch af en toe wel eens van een ijsje geniet. Wij maken gewoon een hondenijsje voor Mikey. Hoe? Heel makkelijk! Meestal vries ik gewoon wat water in een bakje. Wanneer ik Mikey echt wil verwennen voeg ik een paar hondenkoekjes aan het ijsje toe zodat hij weet dat het echt een ijsje voor hem is. Die koekjes zijn hem immers wel bekend.

Na een uurtje of drie is het bakje dan helemaal bevroren en kan het genieten (en afkoelen) beginnen voor Mikey. Het is zo heerlijk om hem dan bezig te zien! Hij kan dan ook een geruime tijd lekker bezig zijn met zijn ijsje en kom dan maar niet bij hem in de buurt! Hij beschermt zijn ijsje dan met huid en haar!

Tips voor verkoeling deze zomer:

  • Zorg voor genoeg water en ververs deze zo nodig wat vaker. Het water in de waterbak verwarmt snel en dan is het juist heerlijk om vers water te hebben.
  • Zorg voor een lekker bad waar de hond in kan poedelen wanneer deze van water houdt. Er zijn speciale hondenbadjes te koop. Ander is een deksel van een zandbakschelp ook een uitstekend alternatief! De kleintjes kunnen dan ook lekker poedelen of spelen in het zand.
  • Wanneer de hond niet van badderen houdt, zorg dan voor koele alternatieven van bv ingevroren water. Ingevroren Yoghurtbrokjes kan daarvoor ook een lekker alternatief zijn.
  • Laat hem niet te veel inspannen. Veelvuldig rennen gooit zijn lichaamstemperatuur omhoog. Tijdens het spelletje zal hij er niet zo heel veel last van hebben, maar achteraf kan hij zijn warmte moeilijker kwijt. Jij doet zelf het liefst toch ook niet zo veel wanneer het zo warm is? Als hij dan toch zijn energie kwijt moet, ga dan in de avond wat langer lopen wanneer het al wat meer afgekoeld is.
  • Asfalt en beton kunnen funest zijn voor tere hondenpootjes. Probeer jouw hond zoveel mogelijk in het gras te laten lopen of (wanneer het niet anders kan) loop zoveel mogelijk in de schaduw. Hondenpoten kunnen echt verbranden met deze temperaturen!

Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.