Plus-plus; niet te beschrijven wat het is.


Is het meccano? Nee! bouwblokken, nee! LEGO, nee! Wat is het dan wel? Speelgoed waarmee je kan bouwen, waarmee je kleine projectjes kan maken zowel 2D als 3D. Het is speelgoed waar de kleintjes vanaf een jaar of 4 al mee kunnen spelen en het is speelgoed wat je nog niet zo veel in de winkels ziet liggen. Althans…je moet weten dat het bestaat anders kijk je er snel langs. Wie weet waar ik het over ga houden?

Plus-Plus!

Het concept Plus-plus bestaat nog niet zo heel lang. Sinds 2014 is het product op de markt en langzaam aan beginnen ze de markt te veroveren. Het steentje ziet eruit alsof je twee plusjes aan elkaar plakt. Hierdoor krijg je een bouwsteentje dat je in elkaar kan weven met andere steentjes. Juist doordat je ook haaks op de steen kan bouwen, krijg je een 3D effect.

Is het nieuw? Nee…LEGO, meccano en ander bouwpakketten hebben al het concept bouwen helemaal uitgekauwd. Is het vernieuwend? Ja, dat denk ik wel. Het is weer een ander manier van denken wanneer je aan het bouwen bent. De werkjes zijn superlicht en zijn daardoor alleen al makkelijk voor kleine kinderen. Het concept tweedimensionaal denken is dan iets wat ze nèt kunnen bevatten. Daarnaast is het mogelijk om de blokjes in twee formaten te kopen: midi en mini. De midi-blokjes zijn voor kleuters zeer geschikt en zijn wat groter. De mini-blokjes zijn voor de fijne motoriek wel goed, maar wordt pas geadviseerd vanaf een jaar of 6.

Ervaringen

Isis heeft deze blokjes nu een jaar geleden gekocht en nog steeds speelt ze er regelmatig mee. Haar eigen fantasie is nog niet zo ontwikkeld zodat ze zelf een werkje kan verzinnen, maar de tweedimensionale werkjes uit het boek zijn allemaal al eens gemaakt. Het laat haar oefenen met tellen en haar concentratie wordt ook aardig op de proef gesteld.

Nu, een jaar later, gaat het met haar fantasie steeds beter. Voor een slang of een poppetje draait ze haar hand niet meer om. Ook gaat ze steeds meer 3D bouwen en krijgt ze steeds meer inzicht hoe vormen opgebouwd worden met de steentjes. Het is een proces van ontdekken, leren en kijken. Het enige nadeel is dat de steentjes toch in 3D blokkig blijven. Hierdoor krijg je constant het gevoel in Minecraft te werken in real-life! Voor kleintjes is dit lastig voor de beeldvorming. Voor de oudere kinderen die verzot zijn op Minecraft misschien wel een hele openbaring! Nu kunnen ze ook in het echt met Minecraft spelen 😉

Plus-plus pinguin

Pakketten of los?

Zoals gezegd is Plus-plus te verkrijgen in pakketten, maar ook als los schepbare steentjes. In principe pak je dan een beker en probeert deze zo vol mogelijk te vullen met de verschillende kleuren Plus-plussteentjes. Wij hebben nu één pakket gekocht en twee bekers met losse steentjes. De losse steentjes hebben wij in een stevige bak met allemaal vakjes overgedaan en vreemd genoeg worden de losse steentjes meer gepakt dan het pakket. Sterker nog…het pakket is pas èèn keer uit de kast gepakt, terwijl de losse steentjes iedere week minimaal wel een keertje de kast mogen verlaten.

Voorbeelden

Het is leuk om de voorbeelden uit het boekje na te maken, maar na een aantal keer worden deze figuren ook wat saai. Op de site van Plus-plus worden al aanvullende voorbeelden besproken en ook op You Tube en Pinterest beginnen de eerste voorbeelden te verschijnen. Toch is deze steen nog niet zo “ontdekt” waardoor voorbeelden nogal schaars zijn.

Hit of niet?

Plus Plus is hier in huis een dikke hit. Sterker nog…we gaan zelfs hiermee een stapje verder. In het afgelopen jaar is er vooral veel geoefend en we zijn klaar om uitgedaagd te worden. Ik kan alvast verklappen dat een nieuwe serie eraan komt. Wat dat gaat worden? Dat hou ik nog even geheim 😉

Hadden jullie al eens van Plus Plus gehoord? En wat vinden jullie ervan?


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.