Ook een nieuw begin voor….


In mijn vorige blogpraatje heb ik jullie bij gekletst over het einde van het schooljaar. Dat mocht ook wel na al die tijd! Er was al heel lang niets meer geschreven en dat had een reden. Het had veelvuldig te maken met een nieuw begin. De reden rond Emma heb ik al besproken, vandaag vertel ik nog wat over Isis.

Ook een nieuw begin voor Isis

Het einde van het schooljaar 2016-2017 stond niet alleen voor Emma voor het nemen van afscheid. Nu Emma haar basisschool verlaat, ben ik na gaan denken over Isis. Past de school wel bij de behoeftes van onze jongste dochter?

Vaak wordt er ruim voor het vierde jaar een basisschool gekozen en gaan onze kinderen er acht jaar naar toe. Meestal sluiten broertjes en zusjes na die tijd naadloos aan en gaan ze allemaal vrolijk naar dezelfde basisschool. Maar tijden veranderen. Scholen veranderen en niet te vergeten….geen enkel kind is hetzelfde. Ze hebben allemaal hun eigen behoeftes, liefdes en rugzakjes.

Op de basisschool waar Emma het acht jaar naar haar zin had, was tot nu toe ook uitstekend voor Isis. Ze heeft met veel plezier de kleuterklas doorlopen en dat paste ook uitstekend. Nu moest de overstap gemaakt worden naar groep 3 en daarmee begonnen ook mijn twijfels.

nieuw begin

Combinatieklassen

Acht jaar geleden moesten wij een basisschool kiezen voor Emma. Een van de wensen was dat ze aansluiting moest krijgen in het dorp. Daarnaast had ik het idee dat juist een kleinere school meer aandacht zou kunnen geven aan het kind en kozen wij voor de kleinere school. Nu heeft ons dorp (zeer opmerkelijk) al twee scholen. Deels heeft dit te maken met de gemeentes waar ons dorp in vallen. Dwars door het dorp ligt de gemeentegrens. Beide scholen liggen dan ook ieder in een andere gemeente. Daarnaast hebben ze beide ook een verschillende basis. De ene school is katholiek en de ander openbaar.

Op de oude school van Emma en Isis waren toen der tijd al niet zoveel kinderen ingeschreven. Deze dorpsschool heeft hooguit 70 kinderen. Lekker klein, maar dat heeft zo wel zijn nadelen. In de tijd dat we voor deze school kozen had ze vier combinatieklassen. Ik vond dat prima. Maar zoals ik al eerder zei: de tijden veranderde en ook deze school had te maken met terugloop in de aantal kinderen wat daar naar school ging. Vanaf vorig jaar zijn ze daar gestart met drie groepen. De kleuters zitten bij elkaar gevolgd door groep 3 tot en met 5. De laatste groep bestaat uit groep 6 tot en met 8.

Wennen aan een indeling

Aan deze indeling hebben we nu een jaar kunnen wennen en op zijn zachts gezegd werd ik daar niet blij van. Te veel ruis in de klas. In de school wordt er te veel gelopen, alles loopt door elkaar heen en enig structuur was er (in mijn ogen) ver te zoeken. Iets waar de leerkrachten niet eens zo veel aan kon doen. Ieder kind had zijn eigen taak en wist ook precies waar die dat moest uitvoeren.

nieuw begin

Grote zelfstandigheid en eigen drive tot presteren. In mijn ogen twee uitstekende factoren om een kind bij te brengen. Maar wat als jouw kind daar (nu) nog niet geschikt voor is? Mijn kinderen hebben duidelijkheid nodig anders gaan ze vlinderen. Ze zijn snel afgeleid en zullen toch echt bij de les getrokken moeten worden. Daarnaast was Isis heel begaan met kleinere kinderen er was daardoor meer bezig om de “kleintjes” te helpen dan dat ze haar eigen werkjes maakte.

Twijfelaar

Voor vriendlief was het al een tijd duidelijk. Onze huidige basisschool voldeed niet meer aan onze wensen. Zoals gezegd: tijden veranderen en daarmee veranderd ook onze behoefte aan ander onderwijs. Nu na acht jaar gebleken is dat een combinatieklas niet helemaal past bij onze kinderen bleek een overstap bijna onvermijdelijk. Je wilt immers het beste voor jouw kind!

Toch heb ik lang getwijfeld. Is het wel de juiste keuze? Op iedere school is wel iets…Bij de een vind je wat en bij de ander laat je wat. De keuze werd voor mij wat moeilijker aangezien ik al jaren op school verbonden ben in diverse commissies. Na acht jaar was ik deze verbondenheid al wel wat aan het afbouwen, maar toch…Het blijft toch een school waarvoor je veel werk verricht heb. Waarbij je vriendschappen heb opgedaan en waarbij je verbondenheid voelt. Bij verandering van school moet je dit weer allemaal opnieuw opbouwen.

Als ik het goed bekijk ben ik al twee jaar aan het twijfelen. Twee lange jaren waarbij ik de uiteindelijke keuze voor mij uit geschoven heb. Net voor het einde van het schooljaar wist ik het nog steeds niet zeker. Wat ik wel zeker wist…de beslissing moet nu genomen worden. Mijn verstand had de keuze allang gemaakt, maar ik wilde het zelf nog niet beseffen. Isis moet naar een andere basisschool. Het is gewoon beter voor dit meisje!

nieuw begin

Nieuwe school

Net voor het einde van het schooljaar, dwars door alle andere activiteiten en geregel heen, hebben we dus besloten dat Isis vanaf het nieuwe schooljaar naar een andere basisschool gaat. De gesprekken werden gevoerd en de inschrijving was een feit. Alles (gelukkig) in goed overleg, maar wat heb ik mijn beslissing veelvuldig moeten uitleggen. Ze gaat nu naar een school waarbij Isis “gewoon” in groep 3 les krijgt. De klassen zijn niet al te groot en hopelijk zal de aandacht van Isis nu dus ook enkel en alleen voor haar klas zijn. Geen ruis meer van hogere of lagere klassen, geen onrust meer in het hoofd wat er allemaal om haar heen gebeurd.

Inmiddels zijn we een paar weken onderweg en is het voor mij nog iets te vroeg om te zeggen of ik de juiste stap heb gezet. Isis mist wel een aantal van haar vriendjes. Aan de andere kant verteld ze wel heel veel wat ze die dag gedaan heeft en zie ik dan aan haar dat ze het naar haar zin heeft op haar nieuwe school. Gelukkig is het dorp niet zo heel groot en komt ze haar vriendjes nog veelvuldig tegen buiten schooltijd.

Hebben jullie weleens overwogen om tijdens een basisschoolcarrière voor een andere school te kiezen?


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.