Haai-alarm! We gaan naar de haaien 1


Gisteravond hebben we met Emma het eerste deel van Jaws zitten kijken op Netflix. Jeetje, wat is dat gedateerd zeg! Wat wil je ook met een film uit 1975. Het was overigens de eerste keer dat ik deze film helemaal bekeken heb (oei, wat slecht. Het is tenslotte een klassieker!). Emma vroeg zich zelfs op een bepaald moment af waarom die haai er zo nep uit zag! Een klein lesje filmgeschiedenis volgde en daarna begreep ze maar al te goed dat de technieken van tegenwoordig veel geavanceerder zijn dan ruim 40 jaar geleden.

Het was niet voor niets dat we deze film aan het kijken waren. Haaien zijn op het moment hot! Zo is Dr. Freek Vonk een tijdje terug aangevallen door een haai. Iedereen volgden zijn stappen naar herstel op de voet en het is dan ook niet raar dat er steeds meer jonge kinderen geĆÆnteresseerd raken in de haai. Dat Dr. Freek Vonk niet geheel toevallig met haaien is gaan zwemmen, is mij een tijdje terug wel duidelijk geworden.

Haai-alarm!

Wat blijkt nu? Ieder jaar heeft Wereld Natuur Fonds een actie voor jonge rangers. Emma is daar alweer een jaar of vier lid van en zo heeft ze twee jaar geleden al eens een actiedag bijgewoond voor de Orang Oetan van Borneo. Die dag was zo leuk. Emma heeft er nog steeds over. Dit jaar kregen we een actiepakket en wat bleek? De haai stond deze keer in het prachtige middelpunt van belangstelling!

Wist je namelijk dat ieder jaar 100 miljoen haaien verdwijnen van onze aardbol? Ik wist wel dat ze veel gevangen werden voor de soep, maar zoveel! In het kort laat WNF met een duidelijk filmpje weten hoe de trieste situatie van de haai nu precies is:

Project Haai-alarm!

Ieder project van WNF bestaat uit het versturen van een actiepakket, een aftrapevenement en een actiedag op TV. Na het ontvangen van de actiepakket besloot Emma om voor de haai actie te voeren. Gelukkig had ik zelf een aantal weken al kaarten besteld voor de aftrapevenement. Er bleek namelijk al geen kaart meer te krijgen. Vorige week zondag was het moment eindelijk daar: het project “Haai-alarm!” werd gestart.

In alle vroegte reden we naar Burgers Zoo. Een aantal dagen van te voren hadden we al het advies gekregen om erg vroeg te vertrekken. De laatste weken is het erg druk daar vanwege een of andere Duitse actie. Burgers Zoo doet daar ook aan mee en heeft de laatste weken dan ook erg veel Duitse bezoekers mogen verwelkomen. Heel leuk zo’n actie, maar als je dan ook nog eens een actiedag gepland heb staan voor ruim 600 kinderen (met ouders) dan is het voor te stellen hoe druk het kan worden.

Half negen stonden we al voor de hekken van deze dierentuin. Ik geloof dat ik nog nooit in mijn leven voor de hekken van Burgers Zoo in de rij heb gestaan, maar dit keer was de rij behoorlijk! Gelukkig ging het vrij snel en binnen een minuut of vijf waren we (met een stempel op ene hand en een speurtocht in de andere) binnen. Op naar de haaien! We hebben een duikbrevet te halen!

De vragen van de speurtocht waren goed te doen. Emma kon het helemaal alleen oplossen en zelfs Isis had niet heel veel hulp nodig. Het lezen is nog lastig, maar de vragen wist ze negen van de tien keer goed te beantwoorden. Tijd voor een bakkie koffie. Isis waren we ondertussen al kwijt aan de dames en heren van het schminkteam. Emma had in eerste instantie daar niet veel zin in, maar stiekem kriebelde er toch iets. Toen ze eenmaal het logo van WNF op het gezicht van een ander kindje voorbij zag komen. Ze wist niet hoe snel ze in de rij moest gaan staan šŸ˜‰

Haaai Five!

Om half twaalf werden we verwacht op de parkeerplaats van Burgers Zoo. Zapp had daar een stuk afgezet voor de presentatie. Na nog wat losse opnames en wat handtekeningen was het tijd voor Klaas (van Kruistum) om de aftrap te gaan verzorgen. Ruim 600 kinderen zouden deze dag samen met Klaas en Rachel de langste High Five gaan verzorgen van Nederland. Natuurlijk werd dit gelijk omgedoopt tot de Haaai Five! Op het jeugdjournaal van die dag kan je zien hoe het afliep. Als je goed zoekt kan je zelfs Emma en Isis een paar keer voorbij zien komen. Je moet wel goed zoeken, maar wie zoekt naar een zwarte jas met een flinke bontkraag en een legergroen jasje met kusjes erop kan ze eventueel spotten (bij 26 seconden links in het beeld en bij 36 seconde rechts)

Ik ben bang dat ik mijn meiden binnenkort regelmatig op tv voorbij zie komen aangezien die dag meerdere opnames zijn gemaakt voor zowel beeld als film. Mocht je mijn meiden binnenkort spotten, laat mij dat dan even weten. Leuk voor ons archief šŸ˜‰

Actie voeren!

Het is nu hard werken voor onze puber. Ze gaat inmiddels al deuren langs met haar vriendjes voor klusjes en ze hebben al heel wat toezeggingen gehad voor donaties. Die donaties moeten nu nog binnenkomen. Erg hard gaat het nog niet šŸ™ Komende weken gaat ze nog hard actie voeren voor deze oceaanbewoner en staat er onder andere nog op de planning om cupcakes te gaan verkopen tijdens Koningsdag. Wie weet helpt het! Alle beetjes zijn meegenomen.

Wil je Emma nu ook helpen om mee actie te voeren? Dat kan via haar eigen persoonlijke actiesite. Via deze site is het mogelijk een donatie te doen via Ideal. Het is ook nog mogelijk om te doneren via SMS. Stuur dan een SMS naar: Haai djemma naar het nummer 4333 en dan wordt de donatie op haar actiesite bij geschreven. Zo kunnen we dan bijhouden hoeveel ze heeft opgehaald. Niet alleen Emma, maar zeker ook alle haaien zullen jou dankbaar zijn!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over “Haai-alarm! We gaan naar de haaien

Reacties zijn gesloten.