Kidz Blozzy gaat groen(er) leven 1


Tja, wat zal ik zeggen….De laatste weken heb ik mij bijzonder hard achter de oren gekrabbeld. Ik bleef krabben, maar echt productief werd ik daar niet van. In onze blog van 9 februari had ik al laten weten dat wij met een ommekeer bezig zijn op deze blog en vanaf dat moment heb ik het krabben gelaten en ben ik mij gaan verdiepen in een nieuw hoofdstuk van Kidz Blozzy!

Welke kant moet ik op?

Wat doe je als je het even niet meer weet? In mijn geval ben ik eens kritisch gaan kijken naar de afgelopen jaren. Waar schrijf ik nu het liefste over? Wat doe ik daarvan nu het liefst en (ook niet onbelangrijk) waar zou ik mij nu meer in willen verdiepen? Is er überhaupt een rode lijn te vinden in onze blog?

Ik ben eens gaan vinken waar mijn blogs over gaan. De grote onderwerpen bleken steeds de huidige onderwerpen te zijn, maar vreemd genoeg bleek daar vaak een luchtje aan te hangen. Een groen luchtje wel te verstaan. De verhalen schuiven van Freek Vonk naar een groene school en van uitjes naar dierentuinen en natuurgebieden naar werken met hout. Een van mijn grootste hobby’s is het aanpassen van oude spullen voor een nieuw leven en ook heb ik nog steeds de wens om mij eens flink te verdiepen in gezonder eten. Hmm… ik begin hier een trend te ontdekken, jullie ook?

groen(er) leven

Op naar een groene lifestyle

Groen leven, duurzaam leven, gezond eten, natuurlijk leven, milieubewust….Een enorm onderwerp wat in onze huidige tijd steeds meer aandacht opeist. Onze kinderen groeien er steeds meer mee op en wees eerlijk…ervoor zorgen dat onze planeet langer blijft bestaan heeft voor mij best wel een bepaalde lading gekregen sinds ik moeder ben geworden van twee prachtige dochters. We leven nu immers op een stukje aarde waarbij jij hoopt dat jouw kinderen gelukkig worden.

Een gelukkig plekje op aarde bestaat natuurlijk niet alleen uit een fijne plek om te leven en een liefdevolle opvoeding. Op korte termijn prima, maar wat op een langere termijn? Niet alleen mijn kinderen moeten op deze aarde leven (hopelijk) voor de komende 70 jaar, maar (wanneer ze zo gelukkig zijn) ook de kinderen van mijn kinderen gun ik een fantastische plek op deze aardbol.

Dagelijks worden wij geconfronteerd met allerlei akelige berichten. Het gaat niet goed met de ozonlaag, de bossen worden kleiner en het gaat slecht met ons milieu. Al die berichten waren tot dovemansoren gericht tot ik mijn kinderen op de wereld mocht zetten. Tot die tijd waren milieubewuste wereldbewoners voor mij slechts een handje vol “grijze-wollen-sokken” liefhebbers die alles met een motor in de samenleving maar de vijand vonden. Van die saaie mensen die het liefst de hele dag met hun handen in de aarde wroeten en hun huis nog aan elkaar kleefden met leem, klei en andere ecologische zaken. Mensen die voor Greenpeace vastgeketend gaan zitten aan een boom of mensen die het liefst de hele dag een boom knuffelen. Ik vond hen maar rare snuiters en zelf had ik er helemaal niets mee.

groen(er) leven

Wat is groen leven eigenlijk?

Sinds mijn kinderen in mijn leven zijn gekomen, denk ik steeds vaker na over deze onderwerpen. Wat als we zo doorgaan? Bestaat onze aarde dan nog wel over een x-aantal jaar? Is groen echt zo saai als ik dacht? Als ik de aarde beter zou willen maken, moet ik dan ook zo extreem gaan?

Is het onderwerp wel te vangen in een zin? Nee…ik denk van niet. De een denkt aan milieubewust leven waarbij hij zijn auto laat staan en zijn afval scheidt terwijl de ander groen leven ziet als een extreme sport waarbij alleen geleefd wordt van de aarde waar hij zich op dat moment bevind. Persoonlijk vind ik het laatste veel te ver gaan.

Laten we wel wezen…Ik denk dat ik net zo denk als de gemiddelde wereldbewoner. Al dat milieu-geleuter is wel aardig, maar ik wil zelf ook wel comfortabel blijven leven. Op een of andere manier ben ik wel gehecht aan mijn luxe leventje. Ik heb echt geen zin om mijn uitjes naar een pretpark op te geven omdat zij niet duurzaam zijn gebouwd of dat zij niet milieubewust zouden zijn. Ik vind dat veel te leuk! Daarnaast ben ik nog dol op mijn autootje (aangezien ik daar op een reguliere werkdag toch twee uur van mijn tijd in vertoef) en is mijn portemonnee vaak een rode draad wat groen leven lastiger maakt. Biologisch eten of het kopen van bewuste kleding is in mijn ogen duurder en dat zit er op het moment gewoon niet in.

Wanneer ik ga zoeken naar groen leven kom ik wel veel van hetzelfde tegen. Steekwoorden zoals duurzaam, milieubewust en natuur komen daar veelvuldig in voor. In mijn ogen nogal algemeen. Een ding heb ik al wel geleerd…je bent zo groen als je zelf wilt zijn. Voor de een is het scheiden van hun afval al een hele opgave, voor de andere is het vissen naar plastic soep nog niet genoeg.

Voor mijn gevoel zou een goede omschrijving het uitleggen van groen leven een ecologische voetafdruk zijn. Deze voetafdruk geeft aan welk impact jou levensstijl heeft op de aarde. Hoeveel aarde heb jij zelf nodig om te kunnen leven. Uiteindelijk geeft dat een mooi plaatje op met tips die ervoor kunnen zorgen dat jij nog groen(er) gaat leven. Doorgaans wordt dan jouw levensstijl getoetst op het onderwerpen wonen, voeding, lifestyle en reizen.

groen(er) leven

Hoe groen ben ik nu zelf?

Ik denk dat er in mijn situatie nog veel te verbeteren valt, maar stiekem doe ik al aardig wat. Wij hebben hier vier containers waarbij papier, plastic en groen van onze restafval gescheiden wordt. Ik geloof dat deze containers slechts een keer in de maand geleegd word en zelfs dan slaan we wel eens een keertje over. Ik praat dan wel over twee huishoudens van dezelfde containers gebruik maken.

Wat doen we nog meer? De verwarming staat doorgaans op 19 graden en wanneer ik het fris krijg gaat de open haard aan of ik pak mijn dekentje. Eten bestellen doen we nooit en ook het eten afhalen maar zelden. De droger gebruik ik alleen voor mijn handdoeken en ondergoed, de rest gaat gewoon op onze wasrek of naar buiten en ik probeer steeds meer producten een tweede leven te geven. Doorgaans gebruik ik ze zelf opnieuw of we verkopen ze (of geven ze weg).

Niet slecht toch? Al zeg ik het zelf! Voordat ik nu mij echt groener kan voelen vond ik het wel net zo eerlijk om eens te gaan testen of dit ook werkelijk het geval is. Om te testen hoe groen je nu werkelijk bent zijn er best wel wat mogelijkheden, maar de test van WNF sprak mij het meest aan. Zij bieden op hun site de Voetafdruktest aan. In mijn geval verbruik ik 5,55 hectare aarde en wanneer iedereen zou leven zoals ik zouden we 3,1 aardbollen nodig hebben….Oeps! Ik ben dus niet echt groen te noemen 😉 Wel ben ik groener dan de gemiddelde Nederlander. Die heeft namelijk 6,3 hectare voetafdruk wat gelijk staat aan 3,5 aardbollen.

groen(er) leven

Hoe ver wil ik gaan?

Na een lange zoektocht ben ik mij gaan beseffen dat ik lang nog niet alles weet en dat ik op gebied van natuur, milieu en groen leven nog veel kan leren. Wat ook nog eens mooi inhaakt op het geheeld is dat Emma straks naar een groene school gaat. Op deze manier is het mogelijk elkaar te versterken in onze weg om straks nog groener te worden. Waar onze reis ons naar toe brengt? Geen idee. Ook zal ik gaandeweg ondervinden of iets nu wel groen is of niet. Het kan zijn dat ik straks over onderwerpen ga schrijven waarbij ik achteraf erachter kom dat het helemaal niet groen is. Ik wil ook het persoonlijke in de blog houden en daarbij is het niet altijd even groen wat het dagelijks leven passeert.

Kidz Blozzy gaat dus niet zo heel erg veranderen. Het gaat straks nog steeds over mijn kinderen, over activiteiten, speelgoed, uitjes en andere zaken wat mijn kinderen leuk vinden. Wat wel gaat veranderen is de algehele toon. Mijn kinderen zullen niet meer de enige onderwerpen zijn. De blog zal wat meer persoonlijker worden in (mijn) zoektocht naar een groen(er) leven. Wat is nu groen(er) leven en loont het ook om groen(er) te gaan leven? Is het wel zo leuk om groen te leven en is het ook mogelijk om “hip groen” te zijn? Tijd zal het leren…


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over “Kidz Blozzy gaat groen(er) leven

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.