Van saai naar vlot; de spijkerblouse met patches 1


Kleintjes worden groot! Mijn oudste meissie is begint al bijna boven mij uit te groeien. Met haar maat 34 en haar lengte van bijna 1,60 is ze met haar elf jaartjes niet echt klein meer te noemen. Ze haalt oma al in en dan ben ik de volgende in de rij om ingehaald te worden. Ik weet niet wat er is, maar volgens mij zitten er groeihormonen in de grond hier. Er zit wel een nadeel aan dat groeien….Ze past dan bijna niets meer! Tijd om te shoppen!

Twee weken geleden moest Isis naar een kinderfeestje en vriendlief wilde bij een vriend op bezoek. Emma en ik bleven samen over. Mooi….lekker rustig! De rest is weg dus een mooie gelegenheid voor ons om onze kledingkast te vullen. We brachten de middag door in Arnhem en aan de einde van de dag kwamen we met hele mooie exemplaren thuis…op 1 na! Emma had bij Primark een spijkerblouse uitgekozen van Denim Style. Niet duur (13 euro), getailleerd en grijs….maar wel heul saai! Wij besloten deze blouse eens onder handen te nemen.

Het is veel Patch wat de klok slaat

Wanneer je om je heen kijkt in de Nederlandse winkelstraten zie je heel veel patches op de kleding schitteren en dan in het bijzonder op blouses of op jassen….Het maakt niet uit, de patch is helemaal terug van weg geweest. Waar je als kind absoluut niet gezien wilt worden met deze olijke kniestukken, plakken de volwassen dames en heren inmiddels hun jasjes vol met deze bont gekleurde lapjes.

Begin september heb je in Twello altijd het klompenfeest. Drie dagen met veel muziek, braderie, kermis en (misschien wel het leukste) heel veel gezelligheid. Ieder jaar struinen we even of de braderie en over het algemeen kom je dan twintig keer dezelfde meuk tegen. Dit jaar zag je ook de patch-trend, maar nog niet zo heel veel: de kledingstukken waarop de patches bevestigd waren. Emma kwam daarbij een leuke bomberjack tegen met patches en deze wilde Emma als winterjas. Heel leuk en aardig, maar deze bomberjackjes zijn doorgaans niet zo heel dik en dienen ze voornamelijk als tussenjas. Even verder zoeken!

Bij een van de kraampjes op dezelfde markt kwamen we ook de patches van Mega Mooi tegen met een leuke “klompenactie”: 10 patches voor tien euro! Vooral de keuze was enorm. Emma heeft daar welgeteld bijna een half uur staan zoeken naar de juiste patches en nog kwam ze er niet uit! Ze waren allemaal zo leuk. We spraken op dat moment af dat ze een winterjas met die mooie patches zou krijgen en we kochten op de braderie van Twello tien van die patches.

Geen winterjas

Helaas is het geen winterjas geworden met deze mooie patches. We hebben lang gezocht naar een bomberjack wat dik genoeg zou zijn voor een winterjas. We hebben zelfs nog in dubio gestaan om een dun bomberjackje aan te schaffen en die dan aan te vullen met dikke vesten. Zoiets dus:

Emma vond dit helemaal niets (dat is volgens mij ook goed te zien op de foto!) De jas was, voor haar gevoel, nog steeds te dun om in de ochtend mee naar school te fietsen. Ze wilde liever een dikkere jas! Tja…dan moet je keuzes maken. Het werd geen bomberjack als winterjas, maar dan heb je dus wel een aantal patches over. Hadden we die dan voor niets gekocht? Welnee!

De aanpassing

1+1=2! Je raad nu al wat we gaan doen. De blouse van Primark hebben we flink bewerkt met de in Twello gescoorde patches. De vrolijke lapjes zijn makkelijk te bevestigen met een hete bout en vooralsnog zitten ze er ontzettend stevig op! Kijk van te voren waar je de patches wilt hebben. Emma wilde per se de “ronde 35” op haar arm en de tijger op haar borstzakje. Voor de rest is het aan jou waar je de patches wilt hebben. Geen verplichtingen, puur jouw eigen smaak telt hierbij.

Zet de strijkbout op de hoogste stand (stand 3 of op stand linnen) en leg daar een theedoek overheen (bakpapier schijnt ook te kunnen). Strijk geduldig minimaal een minuut over de patch. Haal daarna de theedoek eraf en controleer of alle randjes vast zitten.

voorkant

Ook leuk als cadeautje

Nu de feestdagen voor de deur staan, is een dergelijke blouse een uitstekend cadeautje voor de tieners (en misschien is het gelijk mogelijk mama ook eens te verwennen). In totaal zal ik ongeveer 23 euro betaald hebben voor deze blouse. Investeer even een kwartiertje van jouw tijd om de patches op de kledingstuk te strijken en er is in *no time* een kledingstuk geboren die in de winkel soms voor veel meer in het schap liggen. Het cadeautje is bijzonder, oogt hip en is daarnaast bijzonder zacht voor jouw knip.

achterkant

Tips voor het opbrengen van de patches:

  • Kijk voor het aanschaffen even of de kleding gestreken mag worden. In sommige gevallen mag je de blouse of jas niet strijken en dan heb je een probleem šŸ˜‰
  • Wil je nu toch die stoere bomberjack van synthetische stof? Die zijn grotendeels niet te strijken. Een manier om dit op te lossen is om een theedoek over het te strijken gedeelte te leggen en dan de hete bout langzaam te bewegen over de patch.
  • Wees wel gewaarschuwd! Hierdoor kan de patch moeite hebben met hechten, maar het is ook nog mogelijk jouw kledingstuk te laten smelten. Ben je bang om risico’s te nemen? Blijf dan weg van het synthetische spul. Kies dan voor veilig spijkerstof.
  • Soms kan het voorkomen dat er randjes los gaan. Probeer deze dan nog eens te strijken om ze vast te plakken.
  • Lukt het echt niet meer om het vast te plakken of je vind het risico te groot om er (weer) met een strijkbout overheen te gaan. Zet de patches dan vast met naald en draad. Een paar kleine stiksels zijn al voldoende.

Nu ben ik wel eens benieuwd wie als kind die patches op de knieĆ«n had….;) Wie durft?

Hippe spijkerblouse met patches


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over “Van saai naar vlot; de spijkerblouse met patches

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.