Sinterklaas vier je anders! “Punching”-style 1


Door een oplettende lezer werd ik deze week op mijn vingers getikt…Ze wilde heel graag weten hoe de Sinterklaasviering van vorig jaar was geweest! Met de vraagtekens boven mijn hoofd heb ik zelf mijn artikelen door gezocht en inderdaad….ik kon niets terug vinden van onze Punching-style Sintviering….O wat slecht! Hier gaan we nu dus snel even verandering in brengen.

Sinterklaas vier je anders!

In de afleveringen van voorgaande jaren is al vaker het verhaal verteld. Wij vieren Sinterklaas nooit met de goede man zelf. Ook al moet die goede man natuurlijk ook zijn centjes voor de cadeautjes bij elkaar sparen, Ik vind het zonde van het geld om een echte Sinterklaas en hulpjes in te huren. De goede man zien ze al genoeg op tv, school en verenigingen. Daarnaast vond ik het altijd wat gênant om deze goede man te laten komen voor één kindje.

Toen Emma nog een heel klein meisje was, begon ik te zoeken naar alternatieven. Ik kwam er al snel achter dat, naast het uitwisselen van surprises, een sintviering zonder de goede man nergens beschreven werd. Ik ben toen begonnen met een speurtocht in foto’s. Emma kon toen nog niet lezen en zo was het toch mogelijk om de verschillende opdrachten te vinden. Iedere foto bezat een zakje met opdrachten. Niet in de vorm van tekst, maar in de vorm van spullen. Hiermee kon dan gekleurd, verkleed, geschminkt of geknutseld worden. Veelal werden de opdrachten aangevuld met een cd om liedjes te zingen of met een DVD om een filmpje te kijken. Na een middag vol activiteiten werd er een laatste foto bekend gemaakt met de locatie van de zak en het uitpakken kon beginnen.

Sintviering Punching-style!

In de loop der jaren werd die speurtocht steeds verder ontwikkeld. Eerst met simpele briefjes en later zelfs met uitgebreide brieven op rijm uit naam van Sinterklaas. Ook de opdrachten werden meer divers. Het bakken van pepernoten, het spelen van een spelletje…noem het maar op of we hebben het wel eens in een middag verwerkt. Inmiddels gaat het zelfs zo ver dat Emma er gewoonweg op een leuke middag rekent. Ze weet immers niet beter.

Om ieder jaar wat anders te verzinnen wordt nu steeds moeilijker. Nadat wij hier op de blog de “Het-net-iets-anders-dan-anders-Sint-viering” hadden beschreven en in 2014 een aparte vorm van Ganzenbord voor Sinterklaas hebben verzonnen, werd er vorig jaar wel wat van mij verwacht. Na heel lang zoeken en broeden heb ik in 2015 de Sintviering Punching-style verzonnen. Helemaal enthousiast heb ik deze viering op onze blog aangekondigd. De dag brak aan en we vierden het feest zoals ik het voor ogen had, maar tot een blog is het nooit meer gekomen.sintviering-punching-style

Voorbereidingen

Het vergt wel wat voorbereiding. Wij hebben die dag zes opdrachten gedaan. Deze opdrachten varieerden van het verkleden tot het spelen van het ganzenbordspel van het jaar ervoor. Zo hergebruik je ook nog eens wat 😉 Die opdrachten heb ik op papier gezet en samen met de benodigdheden ingepakt. Zo werden het zes kleine cadeautjes. Om de pret nog wat groter te maken had ik ook nog drie “jammer joh, probeer het nog een keer”-cadeautjes erbij gemaakt.

De pakjes hebben we op een speciale manier ingepakt. We zijn gestart met een schoenendoos (of een ander soort doosje) zonder deksel. We vulden de doos met wat hooi en tussen het hooi stopten we de opdracht en de onderdelen voor de opdracht. De doos werd ingepakt met sinterklaaspapier. De naad van het papier kwam hierbij op de bodem van het doosjes zodat je bij de open kant van het doosje een mooi glad papiertje had. De bodem werd vervolgens op een grote plaat geplakt.

sintviering-punching-style-open-pakjes

De middag

Het feest kon beginnen. In de brievenbus vonden de meiden een mooi gedicht van Sinterklaas met het bericht dat er weer een middag vol plezier gepland was. De benodigdheden konden ze gaan zoeken bij opa en oma. In de slaapkamer vonden ze de plaat met de cadeautjes en vol verwachting sjouwden ze deze naar de woonkamer. Het eerste cadeautje kon geopend worden….maar hoe? Het was de bedoeling dat ze het cadeautje open mochten boksen! Eerst werd er ietwat voorzichtig gereageerd, maar bij het tweede pakje werd het er al vol overgave een vuist in het pakje gemept.

Tja…het is misschien niet de meest vredelievende sinterklaasviering geweest, maar ze hebben er wel enorm veel schik mee gehad. Normaal moeten ze met de pakjes voorzichtig zijn en dit keer was het geoorloofd om met geweld de pakjes te openen. De vulling van hooi ving immers de meeste klappen op en ook de opdrachten waren allerminst breekbaar.

punching-style-brief

De spelletjes werden stuk voor stuk afgerond en na een middag vol plezier werd de eindbrief gebracht…uiteraard met de locatie van de grote zak cadeautjes. Het is een hele klus geweest en om het voor jullie nu wat makkelijker te maken deel ik vandaag ook mijn draaiboek met jullie. In het draaiboek staan de spelletjes, brieven met opdrachten en gedichten die ik gebruikt heb voor het feest. Pas het aan met de naam(namen) van jouw kind(eren) en zorg voor de voorbereidingen.

Download het draaiboek hier!

Ik weet zeker dat het een geweldige middag wordt! Veel plezier!

 


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over “Sinterklaas vier je anders! “Punching”-style

Reacties zijn gesloten.