Trendy trakteren: Pokéballen


Er is niemand, maar dan ook echt niemand die nog nooit van Pokémon heeft gehoord. Pokémon Go is hét zomerspelletje van 2016. Ik denk dat we het daar allemaal wel over eens zijn. “You’ll either love it or hate it” Je bent er fanatiek mee bezig of je begint er zo onderhand een hekel aan te krijgen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit bekende balletje steeds meer te vinden is in het dagelijks leven. In onze familie is Pokémon al helemaal ingeburgerd en al helemaal bij Emma. Zo maakt ze van haar oude tennisballen eigen Pokéballen en siert er om haar nek een ketting met een Megabal. Deze ketting heeft ze overigens laatst gescoord op een braderie.

Maar haar liefde voor Pokémon gaat verder. Emma wilde Pokéballen trakteren op school voor haar verjaardag. Na een kleine zoektocht op Pinterest was ik er vrij snel mee klaar. Taarten genoeg te vinden, maar kleine traktaties? Nee! Helaas niet. Gelukkig had ik een hele zomer om erover na te denken en heb ik er wat op gevonden. We laten vandaag zien hoe…

pokeballen

Pokéballen

De traktaties zijn op zichzelf niet zo bewerkelijk. Ik zou wel adviseren om op tijd te beginnen. Wij waren met twee personen van hal acht tot half 10 bezig om 30 Pokéballen te maken.

Wat kunnen de kidz doen?

In principe alles! We gaan vandaag niet met vuur aan de slag, we gaan niet snijden met messen…een kind kan de was doen. Het enige wat je moet afvragen is: “Hoe willen we de traktaties presenteren op school?” Ik ben niet zo’n ster in het decoreren van cakejes, dus het maakt hier niet uit of mijn dochter het maakt of dat ik het doe.

Ingrediënten

We hebben wel een beetje gesjoemeld. We hebben kant en klare cake gebruikt (foei). Voor ons wel zo rustig. We wisten zo dat ze tenminste zouden lukken en we hadden meer tijd over voor de decoratie. Soms moet je kiezen 😉

voor 30 stuks

  • zes pakken stercake; Deze cakejes hebben een brede onderkant en lopen stervormig naar binnen. De vorm van een bal zit dan al in het cakeje.
  • twee kleuren fondant: rood en wit
  • twee repen chocolade (puur)
  • een kuipje roomkaas
  • 1/2 cup poedersuiker
  • suikerparels (wit)

Vulling

Je ziet het haast niet, maar er zit wel een vulling in het cake. Dit was om de ribbels op te vullen en de top af te ronden. Hiervoor hebben we roomkaas gemengd met een halve cup poedersuiker en een reep pure chocolade. Eerst de roomkaas en de poedersuiker mengen. Vervolgens chocolade smelten. Dit kan au bain-marie (boven een pan heet water) of in de magnetron. Pas wel op met de magnetron. Iedere keer intervallen maken van zo’n 5 tot 10 seconden en dan iedere keer door roeren. Chocolade verbrand namelijk heel snel in de magnetron. Dan wordt het bitter van smaak en kun je nog maar een ding doen: weg gooien!

pokebal-fondant

Voorbereiding

Voor het maken van de Pokéballen is wel heel wat fondant nodig. Emma heeft voorafgaand 15 cirkels gemaakt van rood fondant en 15 van de witte fondant. Deze hebben we op bakpapier gelegd. Op deze manier plakken ze niet aan elkaar en het werkt gewoon sneller. Het rollen van het fondant en het maken van de cirkels neemt namelijk het meeste tijd in beslag.

pokeballen-vulling-smeren

De traktatie

De basis is een stercake. Smeer de cake in met de vulling. Probeer hierbij alle ribbels een beetje te vullen met de crème en glad te strijken. Snij de cirkels fondant door de helft en bekleed de cake met de helft rode fondant en een helft witte fondant. Maar het af door gesmolten chocolade. op de naad tussen de witte en de rode helft fondant te spuiten. Een suikerparel als slotje en klaar is de Pokébal.

pokeballen-decoreren

De ballen waren volgens de kinderen een dikke hit! Zelfs mijn ouders vonden ze zeer goed te eten. Voor ons een groot compliment aangezien mijn ouders fondant meestal véél te zoet vinden. Door de ietwat frisse smaak van de roomkaas werd het zoete van de fondant goed gecompenseerd. Wil je nu echt een zoete boel ervan maken? Doe er dan een volle cup poedersuiker in.

Ik weet dat ze geen absolute schoonheidsprijs winnen, ik ben daar gewoon niet bedreven genoeg in, maar Emma was er zo trots op! Op haar verjaardag zelf hadden we ook gewoon taart, maar wat koos ze? Juist haar eigen gemaakte Pokébal 😉

jarig

 


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.