Hoe hou je een zwembad schoon?


Je ziet ze steeds vaker…Enorm grote zwembaden van plastic. Het kinderbadje 2.0 zullen we maar zeggen. Het zijn zwembaden van minimaal een meter of twee doorsnede en goed voor een laag water van zo’n halve meter of meer. Ik zeg wel een kinderbadje 2.0, maar het is eigenlijk een zwembad voor volwassenen (of kinderen met een zwemdiploma)

Vorig jaar hebben wij er ook zo’n een in de tuin gekregen. Bij het begin van het zomerseizoen kwamen we erachter dat het oude kinderbadje weer eens de geest had gegeven. Ieder jaar kopen we weer een nieuwe (meestal zo goedkoop mogelijk) en ieder jaar komt deze in de schuur terecht voor oud vuil. Gevolg: de muizen vinden deze dingen geweldig als nest en het zwembad is het jaar daarop niet meer te gebruiken.

Weer een nieuw zwembad

Tot afgelopen jaar dus. Het was in juni. Die week zou het ontzettend warm worden, de vakantie stond voor de deur. Opa kwam rond achten naar me toe met de mededeling dat het oude zwembad weer was gesneuveld. Of ik maar even een nieuwe wilde bestellen, je weet wel…zo’n hele grote…ach, een meter of 3 à 4 was wel oké. O ja, het zwembad moest er wel de volgende dag al zijn. Het werd namelijk heel erg warm en dan konden de meiden morgen al het nieuwe zwembad in.

Daar sta je dan met je mond vol tanden. Hoe krijg je het voor elkaar om op maandagavond een zwembad te bestellen (in een warm seizoen), die de volgende dag al in gebruik genomen gaat worden. Dan is er nog maar één oplossing….Internet is your friend! Binnen een minuut of tien had ik, voor een relatief gunstige prijs (voor zover je op dat moment nog van een gunstige prijs kan spreken…je weet wel, iets met vraag en aanbod) kon ik een zwembad bestellen bij Wehkamp. Het was nog voor negen uur, dus verder geen enkel probleem. Het zwembad zou de volgende dag bezorgd worden. Dekzeil en onderzeil was wat verlaat, maar dat mocht de pret niet drukken. Het belangrijkste zou geleverd worden.

Die dag erop…jazeker, alles werd naar wens afgeleverd. Mevrouw DHL had zelfs rekening gehouden met het weg brengen van de pakketjes. Ze had al gezien dat die van ons een zwembad was, dus reed ze eerst langs ons adres om het af te leveren. Zo kunnen de kinderen vanmiddag al zwemmen, verklaarde ze tegen mijn vader. En ja hoor, die middag konden de kinderen al naar hartenlust spetteren.

Een nieuw zwembad, wat nu?

Maar dan…Een zwembad vullen is niet moeilijk, maar er gaat toch al snel zo’n 4 tot 5 m3 water in het zwembad en hoe hou je dat schoon? Dit was toch moeilijker dan ik dacht. In het eerste jaar hebben we het zwembad tot twee keer toe leeg moeten gooien. De ene keer was hij niet goed gevuld (het stond scheef en op een verkeerde plek), de andere keer was hij groen geworden en niet meer schoon te krijgen! Op internet had ik vanaf het begin al gekeken hoe je een dergelijk zwembad zou moeten onderhouden, maar echt heel duidelijk werd het niet. Ik heb nu dus een jaar afgewacht, zodat ik mijn eigen tips met jullie kan delen.

Tips onderhoud zwembad

  • Neem goede chemicaliën: het startpakket was wel compleet, maar in mijn ogen achteraf niet heel makkelijk. Ik zal je straks uitleggen wat je werkelijk nodig hebt, maar laat je dus niet verleiden tot die standaard kant en klare pakketten. Het is wel OK voor een eerste opstart en de snelle aanpassingen, maar op lange termijn heb je meer nodig dan je bij het startpakket mee krijgt. Dit kan heel verwarrend werken.
  • Een zwembad is meer dan alleen een bak met water. Hoe groter het zwembad, hoe meer onderhoud je eraan zal hebben. Zorg dus ook voor een juiste pomp en de juiste spullen om het zwembad schoon te houden. Zet bijvoorbeeld een bak met water voor het zwembad. Zo kan je de voeten afspoelen voordat je het water in gaat. Zo hou je gras en zand zoveel mogelijk uit jouw zwembad. Een waterstofzuiger is ook een handige toevoeging.
  • Het zwembad is een onderhoudsproject voor de gehele tijd dat deze staat. Laat je hem het hele seizoen staan, dan moet je er ook elke dag wat aan doen. Al is het maar het toevoegen van Chloor. Bij ons is het zwembad aan de aandacht ontsnapt tijdens de vakantie. Bij terugkomst was het zwembad helemaal groen.

Hoe hou je jouw zwembad schoon?

Stap 1

Bij het vullen van het water is het zaak om zo snel mogelijk de PH waarde op het juiste niveau te krijgen. Dit betekend dus, zodra het zwembad vol zit, meten. Is de PH waarde te hoog, dan moet je deze met speciale tabletten naar beneden krijgen tot het juiste niveau. Het meest ideale niveau is tussen de 7,2 en de 7,4. Lees voordat je begint goed de aanwijzingen op de verpakking. Meestal mag je maar een maximaal aan tabletten toevoegen en dan zal je eerst 12 uur moeten wachten voor een volgende “shot”. Wees er ook op bedacht dat een zwembad met een diameter 3.5 meter al snel een inhoud heeft van 4 tot 5 m3.

Stap 2

Zodra de PH waarde goed is, voeg je chloortabletten toe aan het zwembad. Lees op de verpakking goed wat de toevoeging van chloor per tablet is en reken dan uit hoeveel je erin moet gooien. Gooi nooit tabletten zomaar in het zwembad, gebruik altijd een drijver. Nu heb je het water op het juiste peil en dan is het nog een kwestie van bijhouden

Stap 3

Iedere avond voordat bij ons het dekzeil erover gaat, wordt eerst het bad schoon gemaakt. Over de bodem wordt dan de zwembadstofzuiger gehaald en over de oppervlakte wordt een net gehaald om alle losse sprietjes, pluisje en andere dingen op te scheppen. Zodra het water zo schoon mogelijk is, wordt er een drijver in het zwembad gedaan met chloor. Bij een intensieve dag test ik eerst het water, zodat ik weet hoeveel chloor er in moet. Zijn ze er slechts een half uurtje in het bad geweest, dan doe ik alleen de drijver erin met een langdurig chloortablet. Deze zijn goed voor een week constante chloorafdracht in het water. Het dekzeil kan er nu op.

Stap 4

De pomp laten we zo goed als altijd aan staan. Daardoor wordt in de nacht de chemicaliën in het bad goed rond gepompt.

Stap 5

Zodra het weer wat tegen zit, haal ik het dekzeil er niet meer af. In principe wordt het chloorniveau bijgehouden door het langdurige chloortablet en is het alleen maar zaak om deze bij te houden. Eens in de paar dagen test ik het water wel, om te kijken of alle niveaus nog goed zijn. Eventueel pas ik deze aan zodra het afwijkt.

Source: Free Image by Timothy Smith

Source: Free Image by Timothy Smith

En klaar is Klara!

Zo, nu weet je alles wat ik weet over het onderhoud van een zwembad in de tuin. Ok, ik weet ook nog niet alles, maar dit waren wel de bevindingen die ik zelf heb ondervonden. Deze makkelijke stappen lees je niet snel op het internet. Meestal wordt het ingewikkeld beschreven en moet je nog maar zien of je eruit komt. Ook is de meeste informatie geënt op het feit dat er iets mis is, en niet het reguliere onderhoud.

Veel plezier met het onderhoud van jouw zwembad!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.