De Orchideeën Hoeve is meer dan een ode aan een plant


Afgelopen maandag liet ik het al doorschemeren in mijn blog Overlevingsmodus: we zijn naar de Orchideeën Hoeve geweest en dat ging in eerste instantie niet zonder slag of stoot.

Emma was nog erg vermoeid en had bij de naam “de Orchideeën Hoeve” nu niet echt een positief beeld voor zich. Haar eerste indruk: saai! Zelfs na het zien van de site was ze nog eventjes niet te vermurwen. Ze had geen zin! Tot we lieten zien dat er ook aapjes, vissen, vlinders en Lori’s te zien waren….

Ze hield voet bij stuk. Ze had er geen puf voor….Ietwat teleurgesteld gingen we maar een tweede bakje koffie zetten en voor de meiden een kopje thee….staat ze ineens naast me “mama… ik wil toch eigenlijk wel gaan, maar ik ben zo moe”. We hebben toen maar een compromis gesloten. Zodra Emma het zat was, zouden we vertrekken. Achteraf bleek zij degene die niet eens meer weg wilde!

Wat normaal gesproken een gevecht kan zijn, was nu binnen een half uur gerealiseerd. Omgekleed en wel zaten we binnen No-time in de auto. Zelfs opa en oma hadden dit keer zin om mee te gaan en net voor twaalven konden we vertrekken.

Orchideeen Hoeve-6

De Orchideen Hoeve is zoveel meer…

Mijn eerste indruk was ietwat verwarrend. Je komt binnen in een grote hal waar al wat schildpadden verblijven die je ook nog eens wat garnalen kan voeren (wel tegen betaling). So far, so good, maar dan….Links het restaurant…Check! Rechts de winkel….Check! Tussendoor de toiletten…Check! Maar waar is de Orchideeën Hoeve nu eigenlijk? De winkel bleek een substantieel onderdeel van de hele opzet. Je kan dus hier niet alleen lekker een dagje tropische genieten…aan de inwendige mens en de shopalholics naar de nieuwste tuingadgets en mooiste orchidee is ook gedacht. De ingang van het tropische dagje weg vond ik wel wat minder opvallen in het geheel. Achter in de winkel bestond de ingang uit een klein huisje dat diende als kassa. Na aanschaf van een entreekaartje werd een klein hekje geopend en kreeg je toegang tot het park. Al is de entree wat mager, zodra je het park binnen stapt, betreed je gelijk een oase aan tropisch genot

Orchideeen Hoeve-2

Avontuur

Wat is dit een verrassende bestemming! Het is er heerlijk warm  en geheel overdekt. Ideaal voor de slechte dagen die Nederland telt. Zodra je naar binnen stapt, is een jas geheel overbodig. Alle ruimtes zijn gerealiseerd in een aantal immens grote kassen en dat betekend dus een heerlijk klimaat voor deze tropische bloemen. De ene na de andere prachtige Orchidee kwam voorbij. Zelfs Emma begon er schik in te krijgen. Met haar pas opgedane kennis bij de workshop van Kidzklix vorige week, wist ze de mooiste foto’s te maken. Tijdens de route kan je een keuze maken van twee routes. De avontuurlijke route en de makkelijke route. Hierdoor wordt het gelijk een interessant uitje voor de hele familie. Het zal je niet verbazen dat wij juist voor de avontuurlijke route kozen. Al klimmend en klauterend over beekjes en steentjes bekeken wij de mooiste bloemen.

Onderweg nog een grot bekijken, aapjes zoeken en een klimtoren beklommen en de eerste twee ruimtes waren bedwongen. Eerst maar eens wat drinken.

Orchideeen Hoeve-7

Dieren

Het tweede deel van ons bezoek bleek nog leuker dan de eerste deel. Allereerst kwamen we bij de Lori’s. Schattige vogels die heerlijk bij je komen zitten en met je beginnen te knuffelen. In ruil daarvoor geef je ze wel wat nectar, want dat vinden ze lekker! In de volgende hal was het tijd voor de vlinders. Ze beweren zelf de grootste vlindertuin van Europa te zijn. Overal waar je kijkt, vliegen vlinders en er zitten er een paar mooie exemplaren tussen! Ook hier konden we ons op gebied van fotografie weer helemaal uitleven.

Orchideeen Hoeve-9

En gezelligheid!

Tot slot was het natuurlijk tijd voor de nieuwste aanwinst van de hoeve….de speeljungle! Een kleine tip voor de ouders….het zou wel eens handig kunnen zijn om een setje droge kleren mee te nemen. Door de Jungle loopt namelijk ook een ondiep riviertje en de kinderen vinden dit vaak zeer aantrekkelijk om tijdens een warme jungledag verfrissing te zoeken. Emma en Isis hebben zich in de speeltuin heerlijk kunnen uitleven en er is voor iedereen wat te doen. Een echte speeltuin voor 1 tot 12!

Orchideeen Hoeve Natte sokken

En ze zijn nog lang niet uitgegroeid…

Tijdens het wachten in de speeljungle kwam ik erachter dat de Hoeve nog lang niet uitgegroeid is. Naast de speeltuin waren alweer werkzaamheden aan de gang voor de uitbreiding van de hoeve. Al met al is de Orchideeën Hoeve gewoon de verrassing van de maand. Je vergeet bijna dat deze dierentuin begonnen is als kwekerij. Dat deze hoeve enorm gewaardeerd wordt, blijkt wel uit de prijzen die ze dit jaar al gewonnen hebben: De leukste uitje van de provincie Flevoland volgens de ANWB en een van de de mooiste dierentuin volgens de site van Zoosite.nl

Beste dierentuin? Ja…ondanks dat de naam compleet iets anders laat vermoeden, is dit uitje ook zeker te kwalificeren als dierentuin met aapjes, vlinders, vogel, vissen en reptielen. Soms moet je wat meer moeite doen om de dieren te ontdekken, maar dat maakt het voor mij juist ook interessant. Op een aantal reptielen na, lopen of zwemmen de dieren allemaal vrij tussen de bezoekers in een van de vele bomen of subtiel aangelegde vijvers en riviertjes.

Speciaal voor Vaderdag!

Morgen is het Vaderdag en dan voor deze speciale dag heeft de Orchideeën Hoeve een aangepast arrangement voor papa bedacht. Kijk voor meer informatie op hun site: De Orchideeën Hoeve. Meer dan een ode aan een plant…daar begon ik mee en ik sta nog steeds achter deze omschrijving. Ook al is het niet heel groot zoals de grote dierentuinen, de variatie is enorm en het is prima te doen om je er daar een paar uur te vermaken.

Wie is er al eens bij de Orchideeën Hoeve geweest?


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.