Ik ga op reis en ik neem mee…de makkelijkste spelletjes voor in het vliegtuig!


Vermaak in het vliegtuig…In eerste instantie dacht ik ojee… hoe gaan we dat nu weer flikken, dat wordt de hele vlucht een Ipad op schoot! Inmiddels weet ik wel beter en ben ik erachter gekomen dat ouderwets gezellige spelletjes zijn die goed van pas komen tijdens een vlucht.

Grofweg is het mogelijk om het vertier te verdelen in twee soorten; het spelletje met benodigdheden en het spelletje zonder benodigdheden. De spelletjes met benodigdheden hadden we deze vakantie ingevuld door middel van “Busy-bags” en Ipad.

De spelletjes zonder benodigdheden wordt wat lastiger. Toch zijn deze spelletjes ook genoeg te vinden. Je moet er alleen wat dieper voor in jouw geheugen graven, althans….ik wel. Wat deden wij vroeger op de achterbank toen er nog geen Ipad en ander elektronisch vermaak bestond? Ik kan me namelijk nog wel herinneren dat wij altijd uit keken naar lelijke eendjes. Wie het eerste er eentje zag, kneep dan de ander in de arm en riep “Rode eend, Rode eend!” Er waren zelfs dagen bij dat de arm blauw werd, zoveel lelijke eendjes reden er toen der tijd nog op de weg.

Vandaag neem ik jou mee in de wereld van de denkspelletjes. Ideaal voor een lange rit in de auto, maar ook tijdens een lange vlucht naar jouw vakantiebestemming!

makkelijkste spelletjes voor in het vliegtuig

De makkelijkste spelletjes voor op reis

Woordslang

De eerste bedenkt het woord en de volgende  moet dan een ander woord verzinnen met als eerste letter de laatste letter van het vorige woord. Klinkt ingewikkelder dan dat het werkelijk is. Ik zal je een voorbeeld geven:

Soep-plaat-tapijt-trein-noot-enz.enz.

De dik gedrukte letters komen met elkaar overeen. Het is een heel makkelijk spelletjes dat zelfs mijn jongste dochter al een paar jaar in staat is om te spelen.

Voor wat meer uitdaging kan je de spelregels wat aanpassen. Speel dit spel dan met onderwerpen, zoals jongensnamen, meisjesnamen, dieren, kleuren, landen enz. enz.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet:

We kennen deze allemaal. Mijn dochters ook (soms tot mijn grote verdriet aan toe). Er wordt een voorwerp in gedachte genomen en dan krijg je alleen de kleur door. Jouw medespelers moeten nu net zo lang raden naar  wat het voorwerp is.

Ik ga op reis en neem mee…..

Ach ja, wie kent dit spelletje nu niet? Mijn vakantieserie is er dit jaar zelfs naar vernoemd! Iedere zin begint met “Ik ga op reis en ik neem mee…” Vervolgens wordt er een voorwerp genoemd. De volgende in rij begin ook met “Ik ga op reis en ik neem mee…” Nu moet deze persoon het voorwerp noemen en er zelf nog een achter aan verzinnen. Zo gaat het rijtje af en wordt de zin steeds langer.

Geen ja, nee of uh zeggen

Alweer zo’n klassieker! Het is niet makkelijk om deze drie woorden niet te mogen zeggen. De makkelijkste manier is gewoon proberen een gesprek te voeren met elkaar, zonder dat je Ja, Nee of Uhh zegt. Degene die het wel zegt, is af! Dit spel is al moeilijk genoeg, maar wil je nog meer uitdaging? Maak dan van te voren gesprekskaarten en vuur deze dan op jouw tegenstander af. Iemand die niets over een bepaald onderwerp weet zegt sneller “UHHHH”

Wie of wat ben ik?

Aanpassing van het gelijknamig spel. Dit kan je spelen door zelf iets in je hoofd te nemen en dan met vragen te laten raden. Wanneer je Postit papiertjes bij je heb, kan je het ook opschrijven en op jouw voorhoofd plakken. Variant.: Laat een ander iets opschrijven op jouw Postit papiertje en laat deze persoon het omschrijven net zo lang dat je het weet!

Fopsommen

Het volgende spel is er wel een voor gevorderden. Ik kom zelf uit de wereld van de “zakjapaner” dus voor mij zou dit spelletje helemaal niets zijn (of juist een goede oefening!)

Noem een rekensom en geef gelijk ook het antwoord. Degene na jou moet dan zeggen of de som goed of juist fout is. Je moet dus goed kunnen hoofdrekenen om dit spel te kunnen doen. Ideaal om de automatisering bij kinderen in de sommen te krijgen.

Zo, dat zijn dus al 6 spelletjes waar je jouw vakantietrip helemaal kan opvrolijken. Je hoeft je dus geen moment meer te vervelen.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.