“Busy-bag” als reisspelletje. 1


Kinderen zijn steeds moeilijker te vermaken. Goed, goed…we hebben daar zelf een behoorlijke steek gelaten, ze weten bijna niet meer beter of wij zorgen er voor dat ze vermaakt worden. Ik begin me wel steeds meer te beseffen dat onze kinderen eerst eens moeten leren dat ze ze zich ook eens kunnen vervelen. Gedurende een week probeer ik ze dan ook meer zelf te laten doen en dat gaat ze steeds beter af.

Er is echter één moment dat ik er nog absoluut niet tegen kan wanneer ze zich zouden gaan vervelen….tijdens een reis. Achter in de auto, in een vliegtuig of een trein….het maakt me niet uit, maar ik heb geen zin in jengelende kinderen tijdens een reis wat soms toch al intensief genoeg is zodat de stress-strepen binnen twee seconden al in de nek staan. Noem het maar de weg van de minste weerstand, maar ik zorg wel dat ze voldoende te spelen hebben tijdens dat soort momenten.

Dit keer waren er een paar basisregels door mijzelf opgelegd:

 • Het mocht niet te veel kosten. We gaan met het vliegtuig en als er dan iets verloren gaat, jammer dan!
 • Er moeten meer dan genoeg spelletjes of activiteiten hebben;
 • Het mag niet al te groot zijn. Het gaat in de handbagage en kunnen dus deze keer geen grote kratten meenemen.

Speelpockets-2

Na een lange zoektocht kwam ik terecht bij het fenomeen “busy-bag” ofwel activiteitenzak. “Busy-bag” vind ik veel leuker klinken dus die naam zal ik maar aanhouden. Wat is een “busy-bag” nu precies? Tja…het heeft mij wat moeite gekost om een mooie omschrijving te vinden. Na wat onderzoek begreep ik dat deze methode vooral gebruikt wordt op de montessorischool (als ik het verkeerd heb, laat het me dan weten). In iedere “busy-bag” huist een activiteit die de kinderen zelf kunnen uitvoeren. Het gaat erom dat ze de activiteit al ontdekkend zelf leren spelen.

Even nog een kleine tip van mijn kant….wil je jouw kinderen echt een keer bezig zien op die momenten dat het echt moet? Zorg dan dat je een “busy-bag” achter de hand heb. Vaak gaat het bij kinderen om een nieuw te ontdekken activiteit waarmee ze soms wel eventjes zoet zijn.

Goed…een “busy-bag” dus. In veel voorbeelden bleken deze de omvang te hebben van een a4tje per zak en dat was voor mijn gevoel te groot. Wat nu als we deze gaan verkleinen? Men neme kleine zakjes en doen daar spelletjes in….bind het aan elkaar en Voilá! Een compacte “busy-bag” in een reiseditie! Ook goed mee te nemen naar restaurants, familiebezoeken of andere gelegenheden 😉

Speelpockets-7

Het maken van een “busy-bag”

Om de compacte “Busy-bag” te maken heb je niet veel nodig. In ons geval hebben we vier etuis genomen. Met een perforator zijn er op de zelfde afstand gaatjes gemaakt onder in de bodem. Let er wel goed op dat je de gaatjes op de juiste plek krijgt. Een tip hiervoor is om een wat grotere perforator te gebruiken. Zo eentje waarbij je meer dan 10 papieren bladzijdes in 1 keer kan perforeren. Wij zaten namelijk te hannesen met een kleine perforator en ik kan je vertellen dat ik blij was dat mijn kinderen al op bed lagen….ze hadden anders heel wat scheldwoorden erbij geleerd 🙂

Om de vier etuis aan elkaar te bevestigen heb ik drie sleutelhangers genomen. Met de ringen bevestig je de etuis aan elkaar en voor onderweg kunnen de sleutelhangers ook nog eens als speelgoed gebruikt worden. Handig!

Speelpockets-6

Wat zit erin?

Wij hadden de “busy-bags” zo ingericht dat ze uitwisselbaar waren. In plaats van vier activiteiten hadden de meiden er dus acht die door beide gespeeld konden worden. Zo goed als alle activiteiten heb ik bij de Action kunnen kopen.

 1. een paardje met accessoires
 2. een knutseletui met kleurtjes, gum, pen, potlood, schrijfblokje, stickers e.d. Ik maakte wel de fout om er ook een klein kinderschaartje in de etui te doen…Een No-Go op Schiphol! Niet doen dus.
 3. IJsstokjes met stukjes klittenband voor het maken van figuurtjes. Een voorbeeld hiervoor is te vinden op Powerful Mothering
 4. een kleurboekje van Hello Kitty met krijtjes
 5. een span kaarten
 6. een 3d tekenblok met 3d bril.
 7. een damspel in reiseditie

Voor de oplettende lezer…we hebben inderdaad een inhoud te weinig! Het enige wat ik in deze “busy-bags” dubbel had, was de knutseletui. Ze zijn allebei verzot op tekenen, knippen e.d. Ik zag het al voor me dat ze om deze etui juist zouden gaan strijden en heb voor de zekerheid gekozen en daar twee stuks van gemaakt. Achteraf bleek dat juist een uitstekende keuze te zijn geweest.

Er is zoveel mogelijk om in deze etuis te doen dat het niet mogelijk is om alle ideeën hier op te schrijven. Ieder kind heeft weer zijn eigen behoefte en zijn eigen interesse. Een kleine greep uit de mogelijkheden:

Er zijn nog duizenden vullingen te verzinnen, maar je moet toch ergens stoppen. Hebben jullie nog een idee? Wellicht kunnen we dan in de toekomst een Link-party organiseren…


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over ““Busy-bag” als reisspelletje.

 • Dewi

  Wat leuk! Deze ga ik onthouden. Volgende week gaan wij ook vliegen, nogal een lange vlucht. Ik had nog nooit eerder van een busy bag gehoord, mijn meiden maak je vooral blij met knutselen, dus deze bag is hier heel handig voor!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.