Vlieg er eens uit naar Aviodrome!


Zoveel bestemmingen om heen te gaan, zoveel wensen die ik nog wil vervullen en zoveel plekken wat ik nog wil bezoeken. De afgelopen jaren zijn er al heel wat uitjes langs gekomen, van pretparken tot dierentuinen, van festivals tot beurzen. Al dat gereis is aardig aan de prijzige kant geweest en dat heeft als gevolg dat onze pot een beetje leeg is gelopen. Bezoekjes die we toen om een of andere reden niet konden plaatsen, zullen in de komende tijd alsnog besproken worden. Waarom nu dan pas? Omdat deze bestemmingen eigenlijk te leuk zijn om niet te behandelen.

Vandaag willen we een bestemming laten zien die we trouwens nog niet eens zo lang geleden hebben bezocht. Afgelopen voorjaarsvakantie werden we door opa uitgenodigd om een dagje naar Lelystad te gaan. Uit mijn herinneringen was ik hier nog niet geweest, maar wel op de vorige locatie: Schiphol! We werden uitgenodigd door opa om een dagje te genieten in het Aviodrome!

Aviodrome-6

We’re going to Ibiza!

We zitten vol in de voorjaarsvakantie. Carnaval is net achter de rug en de vakantie is alweer halverwege de week. Het weer was niet zo heel denderend en ik had zelf het idee om op mijn vrije dag van mijn werk (op woensdag) de kinderen mee te nemen voor een dagje uit. Ik zat wat met opa te kletsen over die dat en opeens opperde hij om de meiden mee te nemen naar Aviodrome. Nou, daar zeg ik (en de meiden al helemaal niet) geen nee tegen.

Er waren twee redenen waarom hij hier heen wilde. Numero Uno: Hij vind het zelf reuze interessant. We zijn al heel vaak geweest op de vorige locatie, maar sinds ze zijn verhuist naar Lelystad is het er nooit meer van gekomen. Hij heeft er zelfs al een keer voor gestaan, maar aangezien het toen wel erg stil leek en Emma (Isis was toen nog niet eens geboren) achter in de auto in diepe slaap was verzonken, is opa toen omgedraaid en weer naar huis gereden. Nog steeds vond hij dat jammer.

Numero Duo: We gaan binnenkort op vakantie naar Ibiza en de meiden vinden dat allebei spannend. Emma heeft al eens gevlogen, maar voor Isis zal het de eerste keer zijn dat ze het vliegen bewust mee maakt (de laatste keer was ze nog maar zo klein). Opa wil dus naar Aviodrome om haar te laten zien wat vliegtuigen, vliegvelden en dergelijke zijn.

Aviodrome-2

Op naar Aviodrome!

Op een koude dag in de voorjaarsvakantie waren we heel vroeg aanwezig. Na een snel bakje leut (dat doen we altijd als we ergens binnen komen) zijn we vlug doorgelopen naar het museum. Wat me juist ontzettend opviel, was de vele connecties die het museum liet zien met de Tweede Wereldoorlog. De vliegtuig heeft natuurlijk veel betekend voor die oorlog en dat lieten ze heel goed zien….misschien iets te goed, want ik kreeg nu het gevoel meer in een oorlogsmuseum te lopen dan in een vliegtuigmuseum.

Aan het einde van de rondgang in het museum kom je uit in een mega grote hal met vliegtuigen, auto’s, karretjes en nog veel meer. Juist die kleine dingen die gerelateerd zijn aan vliegtuigen, vliegen en reizen vind ik zo leuk om te zien. Ik merkte zelfs een koffer op die mijn ouders nu nog hebben. Ze nemen hem weliswaar niet meer mee, maar hij ligt nog steeds op zolder. Die herkenning vind ik geweldig. Ik vond dat dan ook een van de weinige minpuntjes van het museum. Ik miste de ontwikkeling van het vliegveld zelf. Een balie die door de jaren heen is veranderd, een winkeltje die door de jaren veranderd is….zoiets.

Aviodrome-7

Een ander punt van het museum wat ik helemaal het einde vind is het vliegveld uit de vorige eeuw. Je staat in het vertrekhal en je waant je op reis naar verre, exotische oorden, al was het maar naar hartje Londen. Reizen was in die tijd nog bijzonder en al vloog je slechts een uurtje, voor jouw gevoel was het een wereldreis. Het gebouw ruikt nog helemaal naar die romantiek, die mysterie van de luchtvaart.

Het was voorjaarsvakantie dus Aviodrome had speciaal voor de kinderen een speurtocht gemaakt waarmee mijn meiden zich enorm hebben vermaakt. Voor het eerst zag ik ze een speurtocht ook daadwerkelijk afmaken, zonder dat ik ze daar aan moest herinneren. Aan het einde werden de antwoorden beoordeeld door een van de vele vrijwilligers en waren ze met 1 foutje geslaagd voor hun pilotenexamen! (oeps, dat ene foutje bleek achteraf een vraag die ik voor ze beantwoord had, sorry!). Even op de foto met een echt pilotenpet en de dag was weer voorbij.

Aviodrome-15

Waar is de tijd?

De tijd was werkelijk waar omgevlogen! Ik had die ochtend zelf ingeschat dat we er een paar uurtjes zouden rondlopen en dan weer snel naar huis om op tijd weer aan het avondeten te kunnen zitten. We waren als eerste binnen, maar ik geloof dat we bijna de deur weer dicht deden. We waren nog maar net op tijd voor het avondeten en nog hebben we niet alles gezien! Zo hebben we onder andere de workshops vliegtuigjes vouwen aan onze neus voorbij moeten laten gaan. Er is dus genoeg te doen voor een dagje reisplezier. Kijk voor maar eens op de site voor actuele openingstijden, prijzen en evenementen!

Op zo’n dag maak je natuurlijk weel veel te veel foto’s dus hebben we ze dit keer weer eens in een slideshow gezet. Kijken jullie nog mee naar onze dag uit?

Wie van jullie is er al eens geweest? Vonden jullie het ook zo leuk als wij dat vonden?

 


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.