Succes meisje…


Succes…dat is wat ik haar wel wens deze week. Ze zal het wel nodig hebben, alhoewel ik er niet zo veel waarde aan hecht. Een mysterieuze zin voor een al even mysterieus onderwerp: de Entreetoets! Deze week zullen veel kinderen uit groep 7 voor een pittige uitdaging staan. Moeten ze niet zo zwaar aan tillen! wordt er dan gezegd…Klopt, daar ben ik het helemaal mee eens! Toch zie je deze week al heel wat witte neusjes op school. Ze hebben namelijk allemaal dé brief gekregen…..

Een aantal weken geleden kregen we dé brief. In de week van 19 t/m 21 april zou de entreetoets worden afgenomen. Dit keer in drie dagen in plaats van vier. De kinderen mochten een flesje water mee nemen en een snoepje. Het was een advies dat de kinderen vroeg naar bed moeten gaan, zodat ze uitgerust aan hun toets konden beginnen. Dat en nog wat meer tips en trucs werden vermeld in de brief.

Begrijp me niet verkeerd…Ik waardeer deze tips heel erg en ik weet ook dat de school alleen maar goede bedoelingen heeft met het sturen van een dergelijke brief, maar tegelijkertijd kan ik me om zo’n brief enorm opwinden….Waarom? Ik leg het uit.

Uitgerust voor de entreetoets?

Ze moeten vroeg naar bed om uitgerust te zijn om aan de toets te beginnen…Het wordt zelfs nog even mondeling medegedeeld aan de kinderen. Ik kan het verkeerd hebben, maar Is dat niet iets wat ze iedere schooldag moeten? Een uitgerust kind leert nu eenmaal beter dan iemand die constant slaap te kort komt. Ik vind dit eigenlijk normaal en hoef naar mijn idee niet eens in zo’n brief te staan. Of ben ik nu als ouder hier een uitzondering in?

Nibitketting-2

Snoep mee naar school?

Normaal mogen onze kinderen niet eens snoep meenemen en nu ineens wel? Ik heb zelfs al hele discussies gehoord op het schoolplein over wat voor snoep ze gaan meenemen. Het mag geen papier bevatten, want dat ritselt. Het mag niet kraken, knisperen, ploppen of poppen…Voor sommigen blijft er dan bitter weinig over. Met Emma hadden we ook al een hele discussie. Ze wilde een doos met snoepveters meenemen. Ze mocht immers een snoepje meenemen. Een Snoepje…Dat betekend in mijn ogen niet gelijk een hele doos!

Ik snap het überhaupt niet helemaal dat ze een snoepje mee mogen nemen. Haar hele schooltijd hebben we iedere keer te horen gekregen dat er alleen fruit of iets dergelijks meegegeven mag worden naar school. Geen koekjes, geen snoepjes…alleen gezonde tussendoortjes. Iets wat wij bij Emma en Isis trouw iedere dag doen! Ook al hoor ik iedere keer weer dat geen enkel ouder zich daar aan houdt, blijven wij aan Emma en Isis fruit meegeven naar school (al is het maar dat ze het gewoonweg heel erg lekker vinden). Nu hebben ze een toets en mogen ze van school ineens een snoepje meenemen! Waar komt dat dan vandaan? Nu hebben de kinderen helemaal het gevoel dat deze toets speciaal is! Waarom zou ik dan nu mijn tussendoortje moeten gaan aanpassen? Oké, ik snap dat sommige fruit een kliederboel kan zijn en tijdens een toets is dat dan niet erg handig. Daarom zal Emma straks een lekker bakje druifjes meekrijgen en stiekem (zonder dat Emma het weet) zal er 1 snoepveter tussen de druiven zitten. Dan heeft ze toch wat te snoepen èn is het ook nog eens gezond.

De brief zelf…

Ik snap dat de school ons uitstekend wil informeren over deze Entreetoets, maar moet het met zoveel bombarie? Onze kinderen in groep 7 zijn zo ver dat ze de desbetreffende brief uitstekend ook zelf kunnen lezen. Alleen al dat er een “extra” brief is met bijbehorende tips om de dagen zo goed mogelijk door te komen, komt bij leerlingen over alsof deze toets een soort examen is. Ik kan je vertellen dat de kinderen met faalangst hier niet op zitten te wachten.

De druk die deze brief legt op onze kidz vind ik bizar. Kom op mensen…het is een toets om te kijken wat jouw kind al weet en waar het eventueel nog moeite mee heeft. Als je jouw kind goed in de gaten houdt, weet je waarschijnlijk de uitkomst al. Ik zal proberen er nu al een voorspelling te doen. Emma heeft moeite met rekenen en begrijpend lezen. Ze zal niet genoeg tijd nemen voor de vragen, waardoor er onnodige slordigheidsfouten in deze toets zullen zijn. Ja…en nu? Ik kan nu namelijk al niet nog meer doen dat we al doen bij ons meisje. Ze krijgt extra aandacht met rekenen, we oefen regelmatig en weten waar haar valkuilen liggen waar we dan ook aan werken. Het enige wat we nu nog kunnen doen, is haar zo goed mogelijk begeleiden. Ik geef haar liever vertrouwen in plaats van haar te vertellen waar ze slecht in is. Dat weet ze zelf namelijk ook wel.

Emma AOC Oost Twello schoolkeuze

Succes Emma…

Ik heb sinds die bewuste brief geprobeerd niet al te veel over deze toets te praten. Toch houdt het haar wel bezig. Vooral de rust pakt ze nu als excuus om niet naar school te hoeven fietsen…Ze moeten immers uitgerust op school komen en van fietsen kom je niet echt uitgerust op school! Goed geprobeerd poppie, maar die vlieger gaat niet op. Gelukkig lijkt het er op dat ze met veel vertrouwen de toets straks gaat maken. Voor mij toch een klein dingetje. We willen allemaal dat onze kinderen het goed doen op school, maar dit moet ze toch helemaal alleen en helemaal zelf doen. Ik kan haar daar, helaas niet meer bij helpen en dat voelt voor mij weer als een stukje acceptatie in het loslaten. Emma is er al aan toe, nu mama nog 😉

Succes Emma!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.