Schoolkeuze; de Week van de Techniek 1


Stel je voor: Jouw dochter of zoon zit nu in groep 7 of 8. Dan komt een volgende mijlpaal in het jonge leven van een kind snel dichterbij! Het moment dat een jong kind bijna al moet weten wat hij of zij later wilt worden!?!

Ze bestaan wel…kinderen die praktisch vanaf hun geboorte weten wat ze later willen worden, maar verreweg de meesten blijven wisselen van beroep. Ik vind het zelf wel erg snel om te moeten weten wat je straks de rest van jouw leven wilt gaan doen. Ik was vroeger een “twijfelkind”…Ik geloof dat ik bleef twijfelen over de richting die ik op wou. Sterker nog….tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet wat ik nu precies wil! Maar dat is een heel ander verhaal.

Wat ik vroeger niet had, maar wat de kinderen op de basisschool nu wel hebben, is de hulp die ze krijgen om een keuze te maken. Snuffelen op de ene school, een les op de andere…er is bijna iedere maand wel wat en dan vergeten we nog de open dagen die de scholen organiseren om zieltjes te winnen.

Zoals jullie wel weten is Emma zo’n kind dat vanaf haar geboorte al wist wat ze wilde worden. Het is dan ook bijna geen verrassing meer dat we haar bestemming voor het voortgezet onderwijs al weten. Toch kan het geen kwaad om ook andere richtingen op te kijken. Mijn mening als ouder is dat je jouw kind zo goed mogelijk moet voorlichten in de mogelijkheden die er in het leven zijn en daar hoort diversiteit in schoolkeuze zeker bij!

E-kart week van de techniek s

Week van de techniek

Een paar weken geleden kwam Emma thuis met een opdracht. Voor de Week van de Techniek moest ze een auto van de toekomst verzinnen en dit moest zij uitwerken in een tekening. Ze had een specifiek idee en ze kon al snel aan de slag. Ze vertelde dat ze dan ook naar een ROC zodat ze konden snuffelen wat techniek nu eigenlijk is. Die dag kwam ze met handen vol weer naar huis.

Ze hadden op school een kleine ventilator gemaakt dat werkte op zonne-energie. Wauw! Dat is mooi om te zien en het werkte ook nog eens uitstekend! Voor de rest bracht ze de nodige foldermateriaal mee en een kistje. Een gereedschapskistje met daarin een vijftal bonnen en de adressen van verschillende bedrijven. Er zou een open dag komen bij die verschillende bedrijven en bij het inleveren van een bon kregen de kinderen een stuk gereedschap. Eigen gratis gereedschap…onze kinderen zouden geen Hollanders geweest zijn als ze dat aan hen voorbij zouden laten gaan šŸ˜‰

Ijzer buigen emma week van de techniek s

Eerlijk gezegd vond ik het zelf ook erg leuk om bij bedrijven binnen te kijken. Normaal krijg je daar niet zo snel de kans voor en nu de mogelijkheid er lag, pakten we het met beide handen aan.

Open Dag

Afgelopen zaterdag was het zover. Na het voetbal en een snelle lunch stapten we met zijn allen in de auto en reden ons rondje langs vijf verschillende techniekbedrijven. We belanden bij een aannemersbedrijf, telecombedrijf, een bedrijf gespecialiseerd in het scheiden van plastic (je weet wel…de flessenmachines uit de supermarkten enzo) en twee technische installatiebedrijven.

Hoogwerker week van de techniek s

Op iedere locatie kon je vrij bekijken of werd je volgens een slim uitgedachte route door het bedrijf geleidt. In ieder bedrijf waren er speciale acties bedacht zodat de kinderen kennis konden maken met die specifieke techniek waar ze voor werkten. Zo konden we bij Vos techniek de vreselijke spiraal maken, in een elektrische kart poseren en zagen we hoe metaal uit een productieproces voor voedsel gehaald kon worden. Dat beloofde veel goeds voor de volgende bedrijven.

De bedrijven die er op volgden hadden allemaal hun eigen specialiteit. Een ritje op een rollerbaan voor kratten, het maken van een kaartenstandaard, het laten zien hoe iets in elkaar zat, het werken met heftrucks, klimmaterialen of het leggen van glasvezelkabel. Ze hadden allemaal hun best gedaan om alles uit de kast te trekken. Wat we nog meer gedaan hebben die dag? Wat dacht je van:

  • een vogelvoederhuisje maken
  • een muurtje metselen
  • een dak bedekken
  • een spijker in een blok hout slaan
  • het uitvogelen wat de rebus op zonne-energie was (misschien hebben we die accuboormachine wel gewonnen)
  • zien hoe je kan lassen
  • zien hoe beveiligingssystemen werken
  • leren hoe je een kraanrubber kan vervangen

spijker slaan week van de techniek sJe kon het zo gek niet bedenken of we hebben er wel iets van gezien. En Emma?…Emma ging uiteindelijk met een gereedschapskistje gevuld met een hamer, meetlint, baco, ijzerzaag en een spanningsmeter weer naar huis. Ze heeft genoten en begrijpt nu dat techniek overal om je heen is, maar is nog steeds niet van haar originele plan af geweken. Ze wil nog steeds met dieren gaan werken.

Onze tip is wel duidelijk…mocht er in de komende jaren dit soort projecten voorbij komen…pak ze met beide handen aan! Je weet maar nooit wat je die dag gaat beleven šŸ˜‰


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over “Schoolkeuze; de Week van de Techniek

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.