Sommige gezelschapsspelletjes zijn niet gezellig! 1


We zijn hier helemaal weg van gezelschapsspelletjes en hebben daardoor in de loop der jaren al een flinke voorraad daarvoor aangelegd. Sommigen hebben we nog nooit gespeeld, anderen zijn aardig toegetakeld van het spelen. Meestal krijgen onze dochters dan ook met Sinterklaas of kerst een spelletje, alhoewel dit de laatste jaren steeds moeilijker werd.

Standaard aanbod

Iedereen heeft wel eens monopoly of ganzenbord gespeeld en ik denk dat een groot gedeelte van alle gezinnen deze spellen ook wel in de kast hebben liggen. Op zich niet zo bijzonder en ook erg leuk om te spelen. Toch komt er een moment dat deze spelletjes beginnen te vervelen. Je wilt gewoon eens wat anders! Waar ga je naar toe wanneer je een nieuw spelletje wilt kopen? Juist! Naar een speelgoedwinkel. In alle grote speelgoedwinkels ligt er een aardig voorraadje aan gezelschapsspelen in de schappen. Keuze genoeg zou je zeggen dus er is vast wel wat te vinden. Laatst betrapten we ons erop dat we een spelletje voor onze kinderen zochten en we als volgt langs het schap gingen:

“Hebben we al, hebben we al. lijkt op die, lijkt op dat, hebben we al, hebben we al, die vindt ik helemaal niets…”

Ineens bleek het aanbod in de winkels wel heel beperkt. Wanneer spelletjes op elkaar gaan lijken dan is het voor mij al een gedane zaak. Ik ga niet drie spelletjes met dezelfde spelregels maar in verschillende uitvoeringen kopen. Monopoly is Monopoly of dit nu in een wereldeditie is of in de Nederlandse editie. Later heb ik zelfs vernomen dat er nog veel meer edities van bestaan (zelfs een Spongebob Squarepants-editie, nu moet het toch niet gekker worden). Zo vonden we ook verschillende edities van Dr. Bibber. Op zich wel leuk en ik snap ook wel dat een spel met als onderwerp Frozen op het moment heel erg gewild is bij kinderen, maar ik snap niet zo goed wanneer ik al een Dr. Bibber heb, er nog een moet kopen in de Frozen-editie.

Game Junior gomes

Leedvermaak

Naast de vele “dubbele” edities wil ik ook wel even toelichten welke spelletjes we helemaal niets vinden…Allerlei poep, scheet of ander ongemakkelijke situaties omgetoverd in leedvermaak, vind ik echt niet leuk om te doen. Neem nu bijvoorbeeld het “dare”-spelletje Jelly Bean Boozled Challange. Heel erg populair onder de kinderen. Emma wilde zelfs haar spaarpot aanspreken voor dit spelletje.

Het spel gaat als volgt: Je draait aan een schijfje en de wijzer stopt op een kleur. Vervolgens pak je een Jelly Bean met dezelfde kleur en eet die op. Niets aan de hand, zou je zeggen, maar die Jelly Bean kan twee smaken hebben: een lekkere en een uitermate ranzige smaak. Een snoepje met kost, hondenvoer of babydoekjes smaak, lekker hoor! Mijn eerste vraag aan Emma was: Met wie ga je het spelletje spelen? Ze antwoordde dat ze het spelletje met ons wilde spelen. Ik vind dit helemaal niet grappig en er is geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om zo’n Jelly Bean in mijn mond te stoppen. Bij vriendlief ving ze eveneens bot en het werd haar duidelijk dat ze het spelletje Jelly Bean Boozled niet binnen onze vier muren van ons huis zullen spelen. Het gevolg was dat Emma vervolgens met het spelletje naar haar vriendjes zou moeten gaan. Mijn volgende vraag was daarom ook: Wanneer je het spelletje gaat spelen, durf jij dan zo’n Jelly Bean in jouw mond te stoppen? Haar antwoord was voor mij verbijsterend: NEE! Ehm…waarom zou je dit spelletje dan willen kopen? Ze vertelde dat het haar leuk leek om een ander de “verkeerde”Jelly Bean te zien eten. Nou meid…dat noemen we dus leedvermaak. Laat ik leedvermaak nu helemaal niet grappig vinden en schaar dit gedrag zo goed als onder pestgedrag….Ik vind het totaal niets en zal deze dus niet kopen voor mijn kinderen.

Voorbeelden uit dezelfde categorie? Takkie Kakkie, Kameeltje spuug, Schetenjacht of ander dergelijk speelgoed. Waarschijnlijk hilarisch voor mijn kinderen (ze staan hier dan ook steevast op ieder lijstje met speelgoed die ze vragen), maar voor mij totaal niet grappig. Misschien ben ik te oud, maar ik kan de humor van expres scheten laten, poepen, boeren of iemand in zijn gezicht spugen er totaal niet van in zien.

Schrikspeelgoed en speelgoed op leeftijd

Een andere categorie die mijn kinderen dan zelf niet leuk vinden, zijn de spelletjes met schrikmomenten. Bello Blaf is zo’n spel. Zodra je een botje pakt uit het etensbak van Bello kan hij wakker worden en naar jou gaan blaffen. Wij hadden deze ooit gekocht voor Emma en hebben het één keer gespeeld. Ze schrok zo erg dat ze het spel niet eens meer durft te spelen! Spelletjes die hier niet gespeeld worden is dan ook zonde van het geld om te kopen, dus je raadt het al…ook soortgelijke spelletjes komen hier het huis niet meer in.

Naast het aanbod van schrikspeelgoed, “pest”speelgoed is het aanbod voor jonge kinderen dan ook dramatisch! De echter bordspelen voor een leeftijd van 4 tot 8 jaar zijn er haast niet te vinden. Goed, je kan kiezen tussen ganzenbord, slangen en ladders, ludo of mens erger je niet, maar dan houdt het ook snel op. Voor Isis hadden we thuis nog wel een aantal spelletjes, maar in de winkel hield het snel op. De meeste bordspelen worden pas leuk vanaf de 8 jaar! Laat Isis daar dan net eventjes te jong voor zijn.

Tic Tac Toe spelen 2

Het moet wel gezellig blijven

Nu gaan wij dus regelmatig op zoek naar andere gezelschapsspelletjes en op het moment met name voor Isis. Zo dacht ik dat het aanbod van de speelgoedwinkels zo’n beetje het enige was wat er in de wereld van gezelschapsspelletjes te vinden was. Jeetje, wat had ik dat fout! Er blijken heel wat meer spelletjes te vinden zijn, ook voor de kinderen in de leeftijd van 5 tot 8 jaar! Bij een bezoekje aan Spellenpoort in Amersfoort werd mij verteld dat de meeste bordspelen inderdaad pas leuk worden vanaf de leeftijd van 8 jaar, maar dat er wel dergelijk ook gezelschapsspelletjes voor jongere kinderen bestaan. In de winkel hebben we nu twee verschillende spelletjes uit gekozen.

Ik weet zo goed als zeker dat het daar nu niet bij blijft. Bij het posten van een van de spelletjes op Instagram, werd ik binnen no-time gespot door (voor mij) onbekende ontwikkelaars voor gezelschapsspelletjes. Er blijkt dus nog een hele scene rond bordspelen te bestaan! Voor ons als gezin wel leuk, want bij het doornemen van enkele foto’s spotten we al leuke versies van andere bordspelen. Wie weet zal dat wat zijn voor in de toekomst?


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over “Sommige gezelschapsspelletjes zijn niet gezellig!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.