Officiële documenten? Hier zijn onze vakantietips…


Met de komst van de lammetjes is er weer een nieuw hoofdstuk ingeluid van dit jaar. De boekjes worden weer doorgespit, het internet weer afgestruind. Gaan we op vakantie dit jaar en zo ja…waar gaan we naar toe? Voor degene die alles al in kannen en kruiken hebben en precies weten waar de reis naar toe gaat, is het wellicht verstandig om door te lezen. Heb jij alles al voor elkaar?

Ibiza…here we come…of toch niet?

Wij gaan dit jaar een weekje naar Ibiza. Heerlijk natuurlijk, maar dat betekend ook dat we dit jaar eindelijk weer eens (na vier jaar) met het vliegtuig weg gaan. De meeste ouders hebben het natuurlijk al lang goed voor elkaar qua papieren. Kinderen zijn tegenwoordig verplicht om hun eigen ID-kaart te hebben en dat is voor ieder kind al geregeld, nietwaar? Ik zou er nog maar eens harder over na gaan denken of dit wel voldoende is…

De meeste ouders gaan namelijk het normale rijtje langs:

  • Hebben mijn kinderen een ID-kaart? Check!
  • Is deze kaart nog geldig? Check!

En laat bij deze laatste stelling nu de schoen wringen…

Aviodrome-13

 

Eigen ervaring met een reis naar Turkije.

We schrijven een zestal jaren terug…Emma was toen een jaar of 4 (geloof ik) en Isis was nog niet geboren. We waren door mijn ouders uitgenodigd voor een vakantie naar Turkije. Heerlijk nietwaar? We vertrokken we, met geldige ID-kaarten, vanaf Schiphol om van een welverdiende vakantie in Turkije te gaan genieten. Althans, dat was het plan. Eenmaal bij de douane dacht de marechaussee daar anders over. De ID-kaart die we voor Emma hadden, betrof een kaart die uitgegeven was toen ze nog een baby was. Inmiddels was ze flink uitgegroeid tot een vrolijke peuter. De ID-kaart was nog geldig, maar meneer vond dat ze niet meer leek op de foto…Duh! Natuurlijk lijkt ze niet meer op de foto. Deze kaart was immers alweer een jaar of vier oud. We hebben moeten praten als Brugman om ons moppie door de douane te krijgen. Uiteindelijk ging de man akkoord en met een welverdiende veeg uit de pan kregen we te horen dat er waarschijnlijk op de terugweg nog meer beren op de weg zouden staan. Ik kan je vertellen…je stapt dan niet meer zorgvrij op het vliegtuig.

Eenmaal thuis (alles was op de terugweg gelukkig zonder enige problemen verlopen) ben ik maar eens op onderzoek uitgegaan. Een van de regels voor het hebben van een ID-kaart is dat de foto moet lijken op de persoon waarvan de kaart is. Heel logisch…maar hoe zit het dan met de kaarten voor de kinderen? Ook daar moet de foto goed lijken.

Kinderen veranderen ontzettend snel in de eerste jaren van hun leven. Wanneer je een ID-kaart gaat halen met zo’n schattige babyfoto is het jaar erop alweer hopeloos verouderd. De foto lijkt al helemaal niet meer op het kindje wat je een jaar geleden in jouw armen hield. Een vragenrondje langs allerlei instanties bracht mij meer verwarring op dan dat het mij de oplossing bracht.

Verschil tussen Gemeente en Rijk!

Waar de Gemeentes de geldigheid van de desbetreffende pas neemt als reden om een nieuw ID-kaart aan te schaffen, vindt het Rijk (lees: Koninklijke Marechaussee) maar 1 ding belangrijk als het gaat om identificatieplicht: Er moet een foto op staan die goed lijkt met de persoon waarvan de kaart eigendom is. Op de wedervraag aan het Rijk wat zij dan verstaan onder “een lijkende foto”, kreeg ik helaas geen antwoord meer. Zo jammer.

Deze vakantie wilde ik echter geen risico meer lopen, zeker niet nu met al die narigheid van aanslagen en vluchtelingenstromen. Ik besloot voor de vakantie twee nieuwe ID-kaarten aan te vragen bij de Gemeente. Een extra kostenpost van ruim 50 euro, maar het is niet anders. De eerste opmerking die ik kreeg aan de balie van de Gemeente:

U weet toch wel dat de kaarten nog enige tijd geldig zijn, mevrouw?

Ja, dank u! Ik ben daarvan op de hoogte. Bij mijn uitleg keek ze nog eens goed op de kaarten. “Mevrouw, ik kan wel zien dat dit dezelfde kindjes zijn. De vorm van het gezicht komt nog wel overeen”…Mmmm…kijk eens goed? De kaart van mijn jongste was van een heel jong kindje en Isis is inmiddels vijf jaar oud! Ik wil gewoon geen risico lopen en wil graag een nieuwe ID-kaart voor beide. Nadat ik het hele verhaal van Turkije had verteld aan deze aardige dame, begreep ze de situatie dan ook wel weer.

Officiële documenten

Zeg nu zelf: Waar lijkt de pasfoto nu het meeste op? Dit was de pasfoto dat bij de vorige ID-kaart van Emma is gebruikt.

Tips voor officiële documenten

Ga je dus op vakantie dit jaar en zul je in aanraking komen met de Marechaussee? Let dan goed op de foto’s van de Identiteitskaarten. De foto’s moeten nog genoeg lijken op de personen. Twijfel je? Vraag eens aan een “onbekende” of de foto’s nog lijken (een collega of buurvrouw). Die zijn vaak wat kritischer wanneer het gaat om vergelijken.

Wat betreft reisdocumenten is dit de belangrijkste tip die ik jullie mee wil geven. Toch zijn er nog meer tips die jouw vakantie niet leuker maken, maar wel makkelijker:

  • Vraag een aangepast verzekeringsdocument voor jouw ziektekosten aan. De meeste mensen hebben hun eigen verzekeringspasje van hun ziektekostenverzekeraar. Haal deze maar eens uit de portemonnee en bekijk deze eens goed…Is er iets opgevallen? Nee? De pas is volledig in het Nederlands. Daarbij staan er wel gegevens op, maar zullen die bekend zijn in het buitenland? Daarom kan je een pas speciaal voor het buitenland aanvragen. Er zijn drie verschillende passen dus kijk even bij jouw eigen ziektekostenverzekeraar welke pas je nodig zal hebben. Nu maar hopen dat je ze niet nodig hebt, maar het scheelt aanzienlijk veel gedonder. En dat voor een paar gratis aan te vragen passen.
  • Kopieer alle belangrijke papieren een keer en bewaar deze apart van het originele document. Wanneer er wat met het origineel gebeurd, kan je altijd nog bij de gegeven zoals BSN-nummer, ID-kaart nummer en belangrijke informatie.
  • Reis je samen met jouw kinderen en hebben zij een andere achternaam dan jij? Zorg dan dat je een toestemmingsverklaring meeneemt! Ik snap wel dat dit in sommige gevallen wat problemen met zich mee brengt, maar geen verklaring kan soms een probleem zijn bij de Koninklijke Marechaussee . Ook wanneer de kinderen meegaan met familieleden die geen gezag (lees: geen wettelijke voogd) hebben over jouw kinderen moeten zo’n verklaring meenemen.

Fijne vakantie!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.