Lammetjesdag 2016 in Loenermark


Het zonnetje schijnt, de vogeltjes beginnen te fluiten en de aarde warmt zichzelf weer op uit een diepe winterslaap. Eindelijk enig teken van de lente na een paar koude weken van maart. Je snakt dan naar een beetje warmte  en afgelopen zondag was het zo’n heerlijke dag! Normaal beginnen we hier dan in de tuin op te ruimen en eventueel nieuwe plantjes te poten, maar deze zondag was even gereserveerd voor iets anders.

Eerst moest er een bezoekje gebracht worden aan Opa Teus. Opa Teus zou de dag erop 72 jaar worden. Helaas voor Opa Teus zal hij dit niet meer (bewust) begrijpen, want Opa Teus heeft Levy Body, een vorm van dementie. Toch merkten we aan Opa dat hij die dag goed gemutst was. Ik maakte een foto van drie generaties en eventjes leek het op de foto 3 jaar geleden en dat er nog helemaal niets met Opa Teus aan de hand was. Deze foto is tijdloos….

Lammetjesdag 2016 s

Lammetjesdag 2016

In de middag hadden we andere plannen. We wilden lammetjes gaan aaien, dus reden we naar Loenermark waar ze die dag een Lammetjesdag hadden georganiseerd.

Vorig jaar waren we met Pasen via school al eens op Loenermark terecht gekomen. Een lekker groot bos, groot grasveld met enorme schaapskooi en bouwgelegenheid voor stoere boomhutten kenmerkt de Loenermark. Later zijn we zelf terug gegaan naar dit bos om paddenstoelen te zoeken en we hebben ze dan ook zeer zeker daar gevonden. Nu las ik dat ze afgelopen weekend daar een lammetjesdag zouden organiseren.

Lammetjesdag is voor veel mensen hèt begin van de lente! Het is een traditionele dag, waarbij de houder van een groep schapen trots zijn lammeren laat zien. Door de jaren heen is het een dag geworden waarbij de organisatie wat extra aandacht wil vragen voor hun schaapskooi en zullen ze deze dagen helemaal vol plannen met kraampjes, demonstraties en andere leuke activiteiten. Uiteraard is het ook mogelijk om de lammetjes op die dag te aaien.

Emma voert op lammetjesdag sDat speciale van Loenermark hadden we vorig jaar Pasen al mee mogen maken. De schapen lopen daar op een groot grasveld gewoon los! Op zich is dat natuurlijk niet zo bijzonder, maar wat wel erg leuk is om te zien, is dat je als bezoeker gewoon door de groep mag lopen. Sterker nog….wanneer je als bezoeker ergens blijft staan, dan is de kans groot dat je binnen de kortste keren omringt bent door een kudde schapen. Hele kleine kinderen moeten dus hierbij niet al te bang aangelegd zijn.

Eerlijk gezegd, tijdens het Lammetjesdag van afgelopen zondag was de groep schapen wel het leukste om te zien. We hebben daar de meeste tijd bij doorgebracht. Even nog de schaapjes voeren, nog een keer en nog een keer. Wanneer je niet bang bent aangelegd, ga dan eens op de hurken zitten tussen de schapen. Ze waren zo nieuwsgierig (of hebberig voor voer, dat kan ook) dat er verschillende schapen mij opzochten om een “kusje” te geven. Je hoeft daar niets voor te doen! Ze komen gewoon naar je toe. De lammetjes zijn wat moeilijker te benaderen, maar op een gegeven moment had zelfs Emma het door hoe je zo’n kleintje het makkelijkste benaderd en aait.

Isis voeren op lammetjesdag sMet het voeren van de schapen was het helemaal geweldig. Isis had binnen no time 10 schapen om haar heen staan die allemaal wat korreltjes wilde. Ze gaf geen kik! En dat terwijl menig schaapje slechts een koppie kleiner zijn dat dat Isis lang is. Ze bleef stoïcijns voeren en wanneer er eentje terug kwam om nog eens te schooien, gaf ze een klein tikje op de neus en het schaap begreep dat zij niets meer kreeg van haar. Geweldig om die interactie te zien tussen kind en dier.

In de maanden maart en april wordt er overal in het land Lammetjesdagen georganiseerd. Kijk bij de lokale VVV op de site of surf eens naar OERRR! Dit zijn ze lang niet allemaal (die van Loenermark was daar bijvoorbeeld niet aangegeven) maar wel een handig overzicht om eens te zoeken waar er een lammetjesdag in jouw buurt georganiseerd wordt.

Isis krijgt een kusje op lammetjesdag sWie van het boerenleven, boerderijdieren en of vertier in de natuur houdt, moet trouwens de komend weken maar eens de lokale VVV-kantoren blijven volgen (althans de site) of eens in vocale bladen  gaan zoeken. De komende weken krijg je namelijk ook weer de gang van de koeien van stal naar de weide. Hier in de buurt worden dat bijvoorbeeld de koeiendans genoemd (de koeien zijn dan zo blij dat ze naar buiten mogen!) Vaak wordt er dan meer activiteiten georganiseerd voor de kinderen bij de boer en zijn dit de leukste low budget uitjes van het voorjaar!

Ga jij ook wat lammetjes aaien in het voorjaar? Of ga je liever kijken naar de koeiendans?


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.