Paniek in de tent! 4


Herinneren jullie onze “nieuwe” bewoners uit 2015 nog? Twee schattige konijnen? Inmiddels zijn ze niet echt meer “nieuw” te noemen, eerder uit de kluiten gewassen…Mocht je het hele verhaal gemist hebben, dan kan je het hier terug lezen.

De les in het verzorgen van dieren is niet zonder slag of stoot gegaan. Meerdere uitspraken als: “we laten ze los hoor!” of “we geven ze weg aan een kindje die er wel voor wilt zorgen” zijn hier aan de orde van de dag geweest. Na het opstellen van een weekrooster voor Emma bleek dat de gouden greep te zijn geweest. De konijntjes zijn inmiddels volwassen en ik hoef Emma niet meer aan te sporen om deze schattige diertjes te verzorgen. Toch hebben we al heel wat met ze meegemaakt!

Fluffy

Paniek bij onze konijnen!

Een paar maanden geleden kwam Emma thuis op de woensdagmiddag. Zoals iedere dag werden de konijnen even aangehaald. Een aai over de bol, een klein beetje spelen. Deze woensdag dus ook. Komt ze ineens naar binnen rennen! “Mama! Er ligt bloed in het hok!” Wij dus naar het hok toe en ik pak de eerste de beste konijn. Toevallig Sisia. Zie ik ineens dat ze bloed aan haar poot heeft, dus ik naar binnen met dat diertje. Sisia is in de handen niet de makkelijkste dus binnen zou ik wat rustiger kunnen kijken.

Eenmaal binnen komt Emma al weer snel naar me toe. “Mam, laat maar, ze zijn niet gewond! WE HEBBEN BABY’S!” Oke…die twee vrouwtjes die we begin april hadden gekocht waren uiteindelijk dus niet allebei vrouwelijk. Hmmm, hoe gaan we dit nu weer oplossen. Kijk, het kan gebeuren dat ze in de winkel verkeerd verkocht worden. Aan de ene kant zou het logisch zijn dat je dit niet zou pikken, maar toch…om na een half jaar de konijnen terug te brengen naar de winkel omdat ze een verkeerd geslacht hebben, vind ik ook wat cru voor de kinderen. Dat zou dus betekenen dat een van de kinderen haar konijn moet terug brengen. Nou, succes! Dan heb ik dus echt een probleem…

Hoe dan ook, op dat moment lagen er allemaal babykonijntjes in het hok koud te worden. We hadden geen idee van wie nu de moeder en wie nu de vader is. Er was ook geen nest gebouwd door moeders, dus het beestje bezat geen nestdrang. Uiteindelijk hebben we maar zo goed en kwaad als het kan een nest gemaakt voor de baby’s, nog wel in het hok, zodat mams er nog eventueel voor kon zorgen. Helaas was moeders nog te jong dus het mag wel duidelijk zijn dat het al te laat was. De volgende ochtend leefden de zes baby’s nog wel, maar waren ze zo koud en hongerig dat we besloten hebben ze naar binnen te halen. Ook dat bleek helaas een beslissing te zijn die te laat kwam. Aan de einde van de ochtend bleken alle baby’s niet meer te leven, *snik*.

Het had toch wel lastig geweest wanneer ze met de hand gevoed moesten worden, maar Emma had er alle vertrouwen in. Het is niet anders. We hadden echter nog wel één basisprobleem. We hadden nu toch echt een vrouwtje en een mannetje. Gevolg: vier weken later hadden we weer baby’s. Gelukkig hadden we na de eerste keer al gelijk maatregelen genomen en konden we deze keer het mannetje gelijk apart zetten. Moeders wist nu ook wat ze moest doen en kon gelijk flink aan de bak. Ook dit keer bleek de nestdrang niet helemaal in orde al lag de schuld niet helemaal bij haar. Juist omdat wij het zo geweldig vonden om die babykonijntjes te bewonderen, vond zij het nodig om ze verwaarlozen. Een grote les voor ons en een verdrietige Emma als gevolg.

Konijnen

Credits foto: Emma

En toen waren er babykonijntjes

Drie keer is scheepsrecht, zullen we maar zeggen. Ik had met Emma afgesproken dat ze nog één keer mocht proberen om de babykonijntjes groot te krijgen. Daarna zou Fluffy gecastreerd worden. Het is niet echt handig om iedere maand met een nieuwe nest konijnen te zitten. Hoe zeiden ze het ook alweer…Bij de konijnen af! Ze fokken als konijnen!  Nou ja, het beeld is wel duidelijk, nietwaar!

Het derde nestje kwam en Fluffy werd alweer snel apart gezet. We kwamen zo min mogelijk in het hok en alleen Emma mocht de konijnen voeren. Gelukkig bleef dit nestje wel grotendeels leven, al was er 1 kleintje bij die wel een aanslag had gehad van mams. Toch is deze sterk genoeg gebleken om te overleven. Met drie pootjes en een klein sneetje in het oortje huppelt ook dit konijntje sterk en vrolijk door het hok.

Voor Fluffy was het echter nu de dag des oordeels aangebroken. We keken even rustig wat rond en vroegen wat prijzen op. Toch niet al te onbelangrijk om je goed voor te laten lichten in het wel en wee van jouw huisdier. Het blijft immers een operatie voor dat beestje. Nog paar dagen later kwam Emma met een verrassende mededeling naar binnen….Sisia had nog een nestje! AARRRGGGGHHHH!!! Nu is het genoeg! Die week werd gelijk een dierenarts gebeld en nog diezelfde week werd Fluffy geholpen. Nu nog een maand scheiden en dan mogen ze eindelijk weer bij elkaar…

Konijnen-1

Credits foto: Emma

Baby’s

Tja, nu hebben we dan nog wel een kleine uitdaging. We hebben nog 6 konijntjes in de aanbieding! De oudste zijn er klaar voor om opgehaald te worden, dus deze week zal er een advertentie op marktplaats verschijnen. Hoe schattig ze ook zijn, ik ben niet van plan om over een half jaar weer een nestje te ontdekken in het hok. Ik heb geen flauw idee of het mannetjes of vrouwtjes zijn en zodra er maar 1 mannetje ertussen zit, dan is de hek wee van de dam!

Dus!….Wie wil?


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

4 gedachten over “Paniek in de tent!

 • Saskia

  Hahahaha, ik heb er echt heel erg om moeten lachen stiekem. Zo, dat gaat snel, ik dacht dat konijnen er zes weken over deden om kleintjes te krijgen. Vroeger wilde ik ook heel graag kleine konijntjes maar mijn ouders zagen het niet zitten. En als ik dit zo lees snap ik wel een klein beetje waarom 🙂 Het lijkt mij wel een hele leuke ervaring van die lieve wollige konijntjes 🙂

  • Linda Bericht auteur

   Helaas, binnen 30 dagen is het alweer mogelijk om een nestje te vinden in het hok. Wist je trouwens dat konijnen zelfs een dubbele baarmoeder hebben? Daardoor is het zelfs mogelijk om binnen 30 dagen al twee nestjes te krijgen…hoe bedoel je vruchtbaar 😉

   Het gaat me trouwens wel aan mijn hart om die lieve pluizebolletjes weg te moeten doen. Ze zijn te knuffelbaar! 🙂

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.