Gourmet saai? Doe dan “Gourmet a la Sint”


Nog een paar dagen en dan is het hier in huis zover….Onze Sintviering kan beginnen! In een eerdere blog heb ik al verteld dat wij ook dit jaar gaan gourmetten. Dit doen wij al jaren en ik denk dat wij hier ook niet zo snel van af zullen wijken. Wat ik dit jaar wel ga aanpassen is de gerechten die we eten met het gourmet. Ik heb dit al eens gedaan met Halloween. Het was geweldig om te doen, erg leuk om te bedenken en de kinderen vonden het geweldig. Dit jaar heb ik de aangepaste gourmet bewaard voor Sinterklaas. Vandaag ga ik jou alvast toe vertrouwen wat wij met het gourmet gaan eten dit jaar ofwel…Gourmet a la Sint!

Het is erg leuk om de gerechten alvast te verzinnen, maar er is 1 probleem…Ik heb (nog) geen fotomateriaal. Ik heb ook op Pinterest gekeken of er al soortgelijke recepten waren en ook daar kwam ik van een relatief koude kermis thuis. Net na Sinterklaas zal ik dus hoogstwaarschijnlijk een van de weinigen zijn die Gourmet a la Sint ervaren heeft. Ik beloof plechtig: Ik zal er alles over melden. Foto’s, smaakbeleving, ervaring….alles!

Gourmet a la Sint

Als eerste begin je met een totaal beleving op tafel. Aangezien ik met het gourmetten steeds meer aparte gerechten verzin, zijn wij inmiddels al overgegaan op een grillplaat. Voordelen: De plaat wordt heter en er kan meer op per portie. Je bent niet gebonden aan een pannetje. Een grote nadeel vind ik wel dat je niet meer iets onder de pan kan bakken als in een soort oven. Laat ik deze keer daar nu juist wel gebruik van willen maken! Onze oplossing voor dit jaar: Het gebruiken van een grillplaat en een gourmetplaat. Op beide platen gaan we overigens niet met pannetjes werken. Dit gaat toch net even wat sneller (tenzij het voor het gerecht beter is, maar dan wordt dit ook bij het gerecht vermeld)

Op tafel heb ik bepaalde gerechten “aangekleed” Een spuitfles met sinterklaaspapier erom heen. Sinterklaasservetten en om de glazen een Sinterklaaswikkel. De gerechten zijn over het algemeen redelijk traditioneel. Denk daarbij aan een stukje vlees, vis of groente. Gewoon, wat je normaal ook op een plaat bakt. Vijf gerechten heb ik aangepast.

De mijter van Sinterklaas

Speciaal voor de gelegenheid gaan we de mijters van Sinterklaas maken. Van wat pizzadeeg maken we een driehoekje. Smeren er wat tomatensaus op (of ketchup) en versieren het met wat mozzarella en/of Gran Pardano kaas. Het liefst natuurlijk wel met de kaas in de vorm van een kruis, anders lijkt het niet op een mijter. Even laten bakken in het onderste gedeelte van een gourmetstel en klaar is deze lekkere mijter.

Een tweede variant op deze mijter is door een broodje te nemen (zonder korst) en die te beleggen met kaas. Een kruis van een stukje paprika erop en lekker in het onderste gedeelte van een gourmetstel laten bakken.

Wie zoet is krijgt lekkers….

Geef eens een sinterklaas-tintje aan het pannenkoekenbeslag. Onze dochters zijn gek op pannenkoeken op de plaat. Iedere keer wanneer we gourmetten gaat er wel zo’n beslagfles erdoorheen. Dit keer zullen we wat speculaaskruiden er aan toevoegen. Dit geeft dan een lichte smaak van pepernoten door jouw pannenkoek. Op een beslagfles is er ongeveer twee theelepels voldoende (begin met kruiden laag, zodat je later eventueel nog meer kruiden toe kunt voegen)

Hash brown aardappelburgers aardappels bakken

Hooi voor Amerigo

Van deze ‘versnapering’ voor het paard hebben we wel enig beeldmateriaal. Het gaat hierbij om de Hash Brown aardappels die ik al eens eerder voor een hamburger gemaakt had. Nu hebben we het hierboven op de foto de “hash browns” gebakken op de nette manier. Het moest immers op een broodje passen. Aanstaande zaterdag zullen we ook weer “hash browns” bij het gourmet eten, maar op een slordige manier. Wanneer je namelijk minder aardappelen neemt en deze los op de plaat bakt, dan lijkt het op allemaal sprietjes stro. Feitelijk eet je dan gebakken aardappel, maar dan net op een andere manier. Het recept voor de “hash brown” aardappel vindt je hier.

Pita adnaner-2

De oorsprong…

Deze foto is van een ander gerecht, maar is ook uitstekend te gebruiken voor de gourmet. Het langgerekte stuk vlees op de foto is Adana Kebab. Waarom Adana Kebab bij de gourmet a la Sint? Van oorsprong komt Sinterklaas nu eenmaal uit Turkije! Wat is er dan leuker om er dan ook een Turks gerecht erbij te hebben. We zouden dan kunnen kiezen voor shoarma, maar dat staat bij ons met iedere gourmet al op tafel.

Hoe maak je dan de Adana Kebab? Ik gebruik het recept van Turkse recepten.org.

ei opkloppen

Omelet a la Sint

Een laatste gerechtje die wij zaterdag bij onze Gourmet a la sint zullen hebben is een Omelet a la Sint. Doe in een beslagfles opgeklopte ei en zet deze op tafel. Zodra het pannetje heet is, kan deze gevuld worden met omeletbeslag (het flesje eerst goed schudden, dan wordt de omelet luchtiger!). Voeg daar klein gesneden wortel, uitjes en champignon toe en je creëert een heerlijke omelet. We hebben wortel genomen vanwege het paard, de rest is gewoon een hele lekkere combinatie. Dit is overigens een gerecht waarbij het gebruik van een pannetje makkelijker is. Het ei verbrand minder snel, loopt dan niet uit over de plaat en het wordt wat dikker, waardoor het effect van een omelet wordt versneld.

Tip:

Mijn kinderen vinden het niets om op de gourmet met groenten te werken. Eerlijk gezegd vind ik het zelf ook wat minder. Het blijft vaak toch wat rauw en dat is nu eenmaal geen favoriet eten voor mij. Wil je toch met groenten werken? Rasp harde groentes dan eens heel fijn! De groentes worden dan sneller gaar en zo verpietert het gerecht ook niet (wanneer je bijvoorbeeld omelet aan het bakken bent).


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.