Een LEGOtafel voor de bouwfanaten


Deze blog stond eerst net voor Sinterklaas gepland, maar achteraf ben ik blij dat ik hem toen niet gepost heb. Dit cadeautje was namelijk een sinterklaascadeautje voor mijn kidz. Kleine kinderen worden echter groter en ook Emma begint steeds meer de blog bij te houden met wat online zet. Zo kan ze namelijk in de klas ook de leuke dingen laten zien. Ik kan het dus niet meer riskeren om cadeautjes of eigen gemaakte creaties online te zetten voordat ze deze gekregen hebben!

Achteraf plaatsen, voelt voor mij als mosterd na de maaltijd. Voor veel ouders had dit een ideaal sinterklaascadeautje kunnen zijn. Uniek, handig en ontzettend leuk om mee te spelen! Er zijn echter nog meer feestdagen waarvoor we cadeautjes kunnen geven, dus zal ik alsnog onze eigen gemaakte LEGOtafel aan jullie laten zien.

IKEAhack

Een DIY uit de categorie #IKEAhacks. Op Pinterest een enorme groep die laat zien hoe je van bestaande IKEAmeubelen (of delen daarvan) een geheel eigen style kan aanmeten. Ik heb het al eerder een aantal projecten hiervan met jullie gedeeld. Bij onze panterscherm gebruikten kastdelen van het systeem IVAR en bij onze kastje voor de losse snoeren gebruikten we het kastje Moppe. Dit keer gaan we aan de haal met een aloude bekende: het tafeltje Lack!

Een aloude bekende? Zeker! Ik kan me nog herinneren dat ik op mijn eerste tienerkamer een exemplaar van dit ontwerp in de kleur rood had. Dat zou betekenen dat dit ontwerp toch alweer 30 jaar bestaat! Het is dan ook een ideaal tafeltje om allerlei IKEAhacks mee uit te voeren. Het is redelijk makkelijk te schilderen en is oersterk. Mijn eigen tafeltje heb ik inmiddels al dertig jaar en heeft al meerder verhuizingen en interieurveranderingen meegemaakt. Die “ouwe taaie” houd het nog steeds langer vol dan menig interieurstuk van hogere waarde.

Legotafel-1

LEGOtafel

Tijd voor wat actie! We hebben dit keer geen uitgebreide fotoverslag bij deze DIY. Deels ook vanwege de samenwerking die ik uitgevoerd heb met vriendlief. Deze DIY komt dus ook evenveel van zijn hand als van de mijne.

Laten we eerst eens doornemen wat we nodig hebben:

  • Tafel Lack van Ikea
  • 2 x Glis vakkendoos à € 3,99
  • 1 x Glis bak met deksel. 3 stuks à € 2,49
  • 3 bakjes BYGEL (€ 0,49 per stuk)
  • Grondplaten van LEGO of Banbao
  • Alleslijm of Kit
  • een MDF-plaat
  • IJzeren hoekjes
  • verf
  • schroeven

Werkwijze

De tafel van IKEA wordt volgens de beschrijving in elkaar gezet. Aan de poten hebben we ijzeren hoekjes geschroefd waar de plank op komt te liggen.

De maat van de planken komt overeen met de maat van het tafeltje: 55 bij 55 centimeter. De MDF-plaat hebben we bij de bouwmarkt op maat laten zagen. Dat is voor ons wel zo makkelijk en de zaagsnede is echt recht. Dit resultaat is nagenoeg niet mogelijk wanneer je zelf de MDF-plaat gaat zagen. Nu is het alleen nog maar een kwestie van het opmeten van de poten en uitzagen. Deze kleine hoekjes zijn goed te doen met een decoupeerzaag. Zet de plaat in de grondverf en schilder deze vervolgens in een kleur dat bij het tafeltje past.

Legotafel-2Schroef de plaat vast op de ijzeren hoekjes en de tafel is al bijna klaar. Aan de zijkant hebben we drie bakjes bevestigd. Deze bakjes hebben we aan schroeven gehangen. Boven op de tafel hebben we vier grondplaten geplakt waarop de kids hun gang kunnen gaan met bouwen.

We hebben met opzet voor de kleur groen gekozen. Dit komt wat vaker in ons interieur voor en daarnaast komt het overeen met de kleur LEGOgroen. Het is dezelfde kleur dat LEGO gebruikt voor de grondplaten. Zo wordt het LEGOtafeltje één geheel. De kleur voor de plank onder de tafel hebben we zwart gebruikt. De bakken hebben we in de kleuren zwart, wit, groen en blauw gehouden.

Legotafel-3Over grondplaten gesproken…De “real deal” is natuurlijk om de grondplaten van LEGO te gebruiken. Deze zijn echter wel minimaal een euro of 9 per stuk (als je mazzel hebt). OEFF! Dit hakt er in wanneer je twee tafeltjes tegelijk maakt zoals wij gedaan hebben. Ik heb uiteindelijk besloten om dit keer voor de (bijna kwalitatief net zo goede) Banbao te gaan. Dit scheelt gewoon bijna 8 euro per plaat! De LEGOstenen passen dan net zo goed en ook de kleur komt overeen.

Alles bij elkaar heeft dit tafeltje ons ongeveer 50 euro per tafel gekost. Let wel! Dan heb je deze tafel zonder de echte LEGO grondplaten. Ga je wel voor de “real deal” dan zal dit tafeltje je ongeveer 70 euro kosten.

LEGO instructieboekjes

De foto’s zijn natuurlijk al hilarisch om te zien (ze zijn gemaakt met onze sintviering in punching-style), maar het geeft wel goed weer hoe de tafeltjes er uit zien en hoe ze in elkaar zitten. De boekjes die we bij de tafeltjes gegeven hebben, zijn eigen gemaakte LEGOboekjes van bestaande LEGO projecten. Via Google kan er heel makkelijk op “LEGO buildinginstructie (of bouwinstructie)” gezocht worden en dan krijg je heel veel voorbeelden. Uitprinten, aan elkaar maken als een boekje en klaar is het voorbeeldenboekje.

Legotafel-4Dit tafeltje is wel het leukst wanneer je veel losse stenen bezit. Ik vind het zelf altijd zonde om de dozen leeg te schudden en dan op een grote hoop te gooien. Wij hebben daardoor al het LEGO nog in de originele dozen op zolder opgeborgen MET originele bouwinstructies. Om dan toch op deze tafeltjes aan de slag te kunnen, hadden we al wat losse LEGO aangeschaft.

Nu maar hopen op veel bouwplezier!

Alle tips even kort op een rijtje:

  • Tafel lack van IKEA is nu nog te koop in het LEGOgroen! Voor 8 euro ben je een gelukkige eigenaar van dit tafeltje

  • “Real deal” LEGO is natuurlijk het beste, maar Banbao is een uitstekend alternatief! Een stuk goedkoper en het past zeer goed op de originele LEGOsteentjes

  • Ben je een een bouwinstructie kwijt van een bestaand LEGOproject? Ze zijn allemaal terug te vinden op internet. Handige sites hiervoor?


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.