Pietenbende met levensgrote kunstwerken! 2


Al voordat Sinterklaas voet aan wal zet, wordt er hier in huis stevig geknutseld. Er zijn al meerdere schoentjes gezet bij winkels, de nodige kleurplaten gekleurd en ook de kamer raakt steeds voller met wat zij dagelijks aan het kleuren, knutselen of verven zijn.

De meeste knutsels van dit moment halen deze site bij lange na niet. Ik zou anders misschien wel zes keer op een dag een blog kunnen maken. Het enige wat me daaraan ontbreekt, is de tijd om deze blogs te schrijven. Afgelopen woensdag kwam Emma thuis dat ze op school een levensgrote piet aan het maken was en ze vroeg of ze dit thuis ook mocht gaan doen. Natuurlijk! Tijd voor een levensgrote pietenbende.

Een bende, daar moet je wel op rekenen wanneer je deze knutsels gaat doen. Schuif de meubels aan de kant, neem de tijd en laat jouw kinderen lekker creatief wezen.

Voorbereiding

Emma en Isis zijn nu oud genoeg om samen te werken. Samen hebben allemaal bladeren papier van A3-formaat aan elkaar geplakt. Ze hebben daarbij rekening gehouden met hoe groot ze zijn. De totale oppervlakte moet groot genoeg zijn om er zelf op te gaan liggen in een pose die ze zelf bedachten. De bladeren zijn aan elkaar geplakt met brede plakband.

Met een potlood hebben we de omtrek van het kind op het papier getekend. Het hoeft niet zo precies. Vervolgens ben ik zelf los gegaan met een dikke zwarte stift. Ik ben zelf niet zo’n tekenaar, maar met een beetje fantasie is het heel makkelijk om er toch een piet van te maken. Teken een bolle korte broek, een pietenmuts en een kraag dan ben je al een heel eind.

Inkleuren

De kidz zijn als laatste aan de gang gegaan met waterverf. Het voordeel van waterverf vind ik dat je snel grote vlakken kan schilderen. Daarnaast worden de kleuren wat vloeiender dan met gewone verf. Ook de droogtijd scheelt aanzienlijk met gewone verf. Wil je met stiften in de weer dan kan dat ook, maar wees er dan wel op bedacht dat het heel lang kan gaan duren.

 

Pietenbende

Na dik een uur schilderen waren de pieten af. Zodra de kunstwerken af zijn, kunnen ze opgehangen worden. Het zijn in elk geval kunstwerken waar je niet meer overheen kan kijken. De piet van Isis hangt nu als decoratie bij ons in de woonkamer. Voor de piet van Emma hadden we geen muur meer die groot genoeg was om op te hangen. In de gang was nog wel een plekje, dus bewaakt deze piet nu de deur van onze woonkamer.

Een knutsel waar kinderen van verschillende leeftijd veel plezier aan kunnen besteden. Zelfs de kleinere kinderen zouden dit op hun manier ook goed kunnen doen. Zodra ze een kwast vast kunnen houden, zou je deze levensgrote pieten kunnen maken.

 

Tips:

 • Werk op een ondergrond die je schoon kan maken. De bladeren zijn niet volledig aan elkaar geplakt. Verf kan er tussen door sijpelen.
 • Het hoeft niet alleen ingekleurd te worden. Leef je uit met veren, steentjes, stickers…wat je maar wilt. Het is jouw piet dus maak er maar wat van.
 • Een aanvullende tip via Mamaliefde: een rol behang leent zich uitstekend voor deze knutsel!

Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

2 gedachten over “Pietenbende met levensgrote kunstwerken!

 • linda

  Leuk gedaan, kleine tip. Als je een (brede) rol behang gebruikt of hooguit twee naast elkaar scheelt dat heel veel plakwerk. Al heeft dat natuurlijk ook zo zijn charme van het puzzelen.

  • Linda

   Hihi, Behang hadden we niet in huis…Overal strucwerk op de muren dus behangen hoeven we niet 😉 A3 papier hebben we wel altijd in huis. Wel wat meer werk, maar ik hoef in ieder geval niets te kopen. Bedankt voor de tip trouwens. Ik denk dat ik dan in een uitverkoop maar eens een rolletje op de kop gaat tikken…

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.