Eigen prentenboek maken met Held & Bloem


In het kader van de kinderboekenweek hadden mijn dochters een project op school. Op een dinsdag kregen ze de opdracht om zwarte kleding te dragen naar school. Allemaal heel spannend, want die dag zou Held en Bloem op school komen om hun te begeleiden met hun project: het maken van een eigen prentenboek!

prentenboek-1

Isis op de cover! (kokkie in het midden)

Project prentenboek

Onder begeleiding van Held & Bloem hebben de leerlingen hun eigen prentenboek bedacht. Het verhaal, de teksten en als klap op de vuurpijl mochten ze ook zelf op de foto om voor de illustraties te zorgen. Iedere leerling staat dan ook minimaal twee keer in deze prentenboek. Emma en Isis kwamen dan ook vol verhalen weer thuis. Isis was een kokkie geweest die een pizza heeft gebakken. Emma was gast in een restaurant en moest dus de zelfgemaakte pizza van Isis eten. Ze vonden het allebei ontzettend leuk om te doen, al was Emma over één ding niet helemaal te spreken…Ze moest een JURK aan! Jeetje…zie ik haar straks toch nog een keertje in een jurk! Ik kan niet wachten….

Emma als restaurantgast (midden met groene jurk! en zwart/witte hoed)

Emma als restaurantgast (midden met groene jurk! en zwart/witte hoed)

Eindresultaat prentenboek

Het duurde even, maar eindelijk hebben we hem binnen: het eindresultaat! Ik vind hem geweldig geworden en wat bleek? Onze jongste stond zelfs op de cover! Deze prachtige kokkie is al een covermodel 😉 De rest van het verhaal is ook ontzettend leuk uitgevoerd en de illustraties zijn prachtig. Iedere leerling heeft zijn eigen rol en tot mijn grote verbazing soms ook zeer toepasselijk! Achteraf begreep ik dat het basisverhaal wel al vast ligt, maar dat de kinderen bepaalde keuzes mogen maken, waardoor ieder prentenboek weer anders wordt. Zo krijgen de kinderen ook echt het idee dat ze het boek zelf geschreven hebben!

prentenboek-3

Held & Bloem producties

Ik heb het project in eerste instantie even aan mij voorbij laten gaan. Ik wilde de verhalen in mij opnemen zoals zij het beleefd hadden. De verhalen die mijn dochters hadden, zie je ook direct terug in het boek. Dat is dan heel leuk om te ontdekken, maar mijn nieuwsgierigheid werd gelijk nog wat extra gevoed…Wie zijn Held & Bloem eigenlijk?

Held & Bloem producties bestaat uit het echtpaar de Zwaan. Manlief is van oorsprong leerkracht en vrouwlief is illustrator voor kinderboeken. Dit creatieve echtpaar bieden sinds 2010 workshops aan met o.a. een dergelijk prentenboek als eindresultaat. Als je dan denkt dat het aanbod zeer summier is…”think again”! In hun creatieve assortiment is een videoclip, leesboek, posters, kaarten of illustraties ook mogelijk. Het concept ligt klaar, maar de groep die de workshop krijgen staat vervolgens centraal. Voor iedereen is er wel iets wat in de smaak valt en daarom is het niet alleen voor kinderen bedoeld. Ook voor familiebijeenkomsten of teambuildingssessies op het werk kan een dergelijk project erg vermakelijk zijn. Voor jong en oud geschikt.

prentenboek-4Wij hebben zelf € 12,50 voor het boek betaald. Aangezien het project al door school is georganiseerd, kan het niet zo zijn dat ze ook nog eens de boeken bekostigen. We kregen de mogelijkheid om exemplaren te bestellen via school. Iedere klas heeft wel een exemplaar gekregen van dit te gekke prentenboekje.

Wat vinden jullie van een dergelijk project? Hadden jullie hier al eens van gehoord?

prentenboek-5


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.