De nieuwste sinterklaasliedjes van 2015 3


Bij het volgen van andere bloggers kom je wel eens op een idee of lees je een blog waar je gewoon wat mee moet. Zo las ik onlangs de blog van Nicole (Meisje Eigenwijsje). Ze had meerdere bloggers om een mening gevraagd over de Sinterklaasliedjes. Zij heeft me dan ook aan het denken gezet…zijn er inderdaad geen leuke nieuwe nummers meer die je kan zingen?

Geen nieuwe klassiekers meer?

In het artikel van Nicole was het vooral opvallend dat de welbekende Sinterklaasliedjes van weleer het meest gezongen word met de kinderen. Ik kan me daar wel wat in vinden. Hier wordt er bij het schoen zetten ook vooral de “Golden Oldies” ingezet. Sinterklaas Kapoentje of Sinterklaasje bonne bonne bonne is gewoon makkelijk te leren en het zingt zo lekker weg.

Er is wel iets waar ik absoluut een allergie voor heb ontwikkeld…Sinterklaas-cds van kinderkoortjes…. Jikes! Oude liedjes zogenaamd in een nieuw jasje gestoken door kinderkoor x of y! Nee…dan hoor ik mijn eigen kinderen liever zingen. Ik heb die cd’s wel in huis, maar steevast eindigen deze voor mij weer onder mijn koffiemok als onderzetter.

Geef mij dan deze nieuwe liedjes maar! Er is echter wel een groot probleem. Alles wat nu onder de noemer muziek gezet wordt, is gemiddeld twee minuten of langer. Ik weet niet of jouw kleuter een tijdspanne heeft van een halve minuut of langer, maar mijn kleuter vind het na drie zinnen wel welletjes om voor die goede man te zingen.

Ik heb dan ook het vermoeden dat deze nieuwe nummers het dan ook niet gaan schoppen tot een nieuwbakken “Golden Oldie” dat lekker ingezet wordt bij binnenkomst van de Sint. Toch zijn we wel gaan zoeken. Vorig jaar had ik al een klein lijstje op onze blog gezet om wat nieuwere nummers voor Sinterklaas te promoten. Voor 2015 gaan we dit niet anders doen. Wat gaan we de komende tijd nog vaker horen?

De Club van Sinterklaas – De Dakendans

Ieder jaar is deze club weer goed voor een nieuw geluid. Op tv een serie, in de bioscoop een film en thuis op de cd-speler (gebruiken we die nog?) een gloednieuwe schijf met stampmuziek. Een ding heeft deze club wel voor op de rest….Geen kinderkoren met piepstemmetjes of niet op gang komende nummers. Wat dan wel? Uptempo nummers met vrolijke dansjes. Ik heb ze hier getest op twee vrolijke kleuters van vier…Bij de eerste tonen begonnen ze te springen en te dansen, maar mee dansen met het nummer en het bijbehorende dansje….nee. Waarschijnlijk mikken ze meer op de leeftijdscategorie van 7 tot 10 jaar? Mij lijkt dat toch de categorie die niet meer standvastig in hun geloof zullen zijn.  Van de nummers die we gehoord hebben, vonden wij deze de leukste:

Monique Smit – Sinterklaas is in het land

Na het succes van 2 kleine kleutertjes heeft Monique Smit nu ook een sinterklaas-cd gemaakt. Bij aankoop van 2 actieproducten bij de Kruidvat, krijg je de cd gratis en voor niets mee. 7 oude nummers en één gloednieuw nummer met haar broer Jan. De cd is trouwens ook gewoon bij de Kruidvat te koop.

Wat ik ervan moet vinden, weet ik nog niet. Ik heb niets nodig bij de Kruidvat en om nu weer een sinterklaas-cd te kopen…Na cd nummer 30 vind ik het in 10 jaar tijd wel welletjes. Er wordt hier zo’n jaar of vijf alleen nog maar nieuw materiaal opgezocht op You Tube. Laat ik het nieuwe nummer van Monique Smit en broer Jan daar nu net niet op vinden. Gevalletje gemiste kans? Of zit ik te dicht op het nieuws?

Warboel – De Pepernotenbakkerij

Van alle nieuwe Sinterklaasliedjes vind ik dat Warboel de laatste tijd lekker op weg is om de nieuwe lichting “Golden Oldie” te worden. Waar de anderen zich meer richten om een hit te scoren met de muziek van nu, blijft Warboel meer bij de belevingswereld waar het hele feest voor bedoelt is: de categorie kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar. De dreumesen, peuters en kleuters dus. Het nieuwste nummer van Warboel is de Pepernotenbakkerij, waarbij er en passant gelijk even het alfabet geoefend wordt.

Echt veel nieuw aanwas hebben we dit jaar niet. In vergelijking tot de “Golden Oldies” zou je natuurlijk ook nog voor de relatief nieuwe nummers van Dirk Scheele kunnen gaan, maar deze nummers zijn inmiddels toch ook alweer een aantal jaartjes oud. Ik wilde vandaag alleen de nieuwe nummers uit 2015 laten zien. Ik vind het maar karig, maar het kan ook zijn dat we dit jaar ietwat te vroeg zijn met het zoeken van nieuwe nummers. Waarom heeft Sinterklaasjournaal op zijn site geen nieuwe liedjes staan? Je kunt daar alleen de “Golden Oldies” terug vinden. Wellicht een idee…NPO? Of willen jullie de vingers niet meer branden na het “koningslied-debacle”?

Wat denken jullie? Hebben een van deze nummers ook daadwerkelijk de potentie om een nieuwe “Golden Oldie” te worden? Of heb ik nu ultiem nieuw materiaal over het hoofd gezien?


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

3 gedachten over “De nieuwste sinterklaasliedjes van 2015

 • Fleur

  Ik kreeg vandaag een mail van de basisschool dat ze nieuwe teksten gaan leren op de oude liedjes; ik ben benieuwd hoe dat gaat. Wij luisteren altijd naar de Sinterklaas-cd van Bassie en Adriaan, maar die zingen ook gewoon de golden oldies en die cd is inmiddels ook al heel oud. Maar ik ga ook niet echt op zoek naar nieuw materiaal moet ik toegeven.

 • Jan-Peter Geertman

  Heb je de CD van Sinterklaasfever al dan ? Gezongen en gespeeld door de Hermes House band op muziek uit Saturday night fever !
  Krijg er ieder jaar heel veel positieve reacties op !

  • Linda

   Klopt het dat deze cd’s uit 2013 komen? Heb ik dat goed gelezen? Ik wilde met deze blog juist de nadruk leggen op muziek uitgebracht in 2015 😉 Ik kon het zelf nog niet, maar ik zal snel eens gaan luisteren.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.