Dag KreaDoe 2015, tot volgend jaar!


Tja, het is een beetje mosterd na de maaltijd, toch kan ik het niet laten om met jullie te praten over KreaDoe 2015. De afgelopen vijf dagen was het een komen en gaan van soortgenoten met een creatieve “state of mind” in de Jaarbeurs te Utrecht. Vijf dagen lang hobbyen met een missie: de medecreatievelingen laten excelleren in alternatieve technieken.

Zondag is voor mij zover mogelijk de enige dag in de week dat ik naar een beurs zou kunnen gaan. Mijn statement is nu eenmaal “Leuk voor kinderen” en die gaat alleen op als ik ook minimaal een van mijn kinderen mee kan nemen naar de beurs. Voor hun misschien wel gelukkig, maar helaas voor mij, begint de week nu aardig vol te lopen met allerhande buitenschoolse activiteiten. Emma gaat drie keer in de week voetballen, Isis zwemt op zaterdag en dan hebben we nog alle sociale “verplichtingen” of allerhande organisatorische zaken die dan ook nog in een van mijn vrije dagen afgehandeld moet worden. Zo zit de week snel vol en dan heb ik het nog niet eens gehad over alle “playdates” die mijn kinderen zo lief zijn. Sinds kort hebben we dan ook afgesproken: zondag is familiedag, dus als er dan al wat gedaan wordt met zijn allen, is het op die dag. Zo gezegd, zo gedaan. Gisteren trokken we met de hele familie (zonder mannen weliswaar) naar Utrecht voor een dagje KreaDoe 2015. Vanwege Kidz Blozzy mocht ik middels een perskaart naar binnen, de rest van de familie heeft netjes betaald, alhoewel…kinderen tot en met 12 jaar bleken gratis toegang te hebben. Mijn doel voor deze keer? Zoeken naar idee├źn voor het knutselen met kinderen.

(In)druk op KreaDoe 2015

Ik zal het je besparen om al onze belevenissen van de dag hier op de blog te knallen. Van tien tot half vijf waren wij op de beurs te vinden en ik kan het je vertellen dat mijn moeder en ik daarna ook compleet gesloopt waren. De kinderen vonden het al eerder welletjes, maar bij de eerste blikken op de stand van Stenenkoorts.nl was de vermoeidheid ook op slag verdwenen. Maar goed dat we die (bewust) voor het laatst bewaard hadden. Helemaal hyper over de te gekke bouwcompetitie en helemaal in hun element met een doosje gevuld met nieuwe steentjes verlieten we daarna gelijk de beurs. Allemaal zo happy als me maar konden wezen.

Dat brengt me gelijk op onze eerste indruk van de beurs. Hoe massaal deze ook is, er is voor iedereen wel wat te doen! Persoonlijk vind ik dit wel lekker. Mijn voorkeur gaat uit naar nieuwe trends binnen dit gebied en die kun je dan ook met gemak vinden. Ik moest het dit keer wel genoegen nemen met nieuwe producten op bestaande technieken. Baanbrekende nieuwe technieken heb ik niet echt kunnen ontdekken.

Nieuwe pleinen

Nieuw dit jaar waren de verschillende pleinen op gebied van “Home en Outdoor deco”, “Taarten en Cupcakes” en “Home Restyle”. Hoe leuk dit ook opgezet was (vooral de Home en Outdoor deco), ik had er meer van verwacht. Vooral de Home Restyle plein vond ik wat summier. Een dame die een stoel aan het bekleden was. Ook al was deze dame zeer correct, oprecht ge├»nteresseerd in de gast en wist ze ook precies wat ze aan het doen was, had ik meerdere technieken willen zien op deze plein. Hetzelfde geld ook voor de overige nieuwe pleinen trouwens. Wie weet moet het zich eerst even ontwikkelen, maar wellicht is het voor de toekomst een idee om standhouders meer in gebieden in te delen?

Een groot voordeel van het indelen in interesse gebieden zou dan de vindbaarheid zijn. Dit brengt me gelijk op mijn volgende punt van de beurs. De plattegrond is duidelijk, maar gelijk bij binnenkomst zie je ook dat je deze zeker nodig gaat hebben. Door het immens grote aanbod is het bijna niet te doen om alles op ├ę├ęn dag te bekijken, laat staan alle workshops te doen.

Tip: PLANNEN! Kijk van te voren wat je wilt zien en ga gericht op jacht! Van te voren staat alles al op de site. Informatie genoeg dus! Stippel dan ook de route al van te voren uit, zodat je niets kan missen. Heb je daarna nog tijd over, dan kun je altijd nog even de beurs over.

Onze dochters hebben zich enorm goed vermaakt. Ze wilden alles wel doen, maar ik heb er wel een rem op moeten zetten. Na vier uur op de beurs waren we namelijk nog niet op een kwart van de beurs en bleek er nog genoeg het bekijken waard. Uiteindelijk hebben ze het volgende ontdekt:

Posca

Deze stiften vind ik heel bijzonder. Ze doen het namelijk op alle materialen! Dit, van oorsprong Japans, merk produceert stiften die:

  • niet uitdrogen
  • schrijft of kleurt op alle ondergronden
  • permanent is op poreuze ondergronden (zoals papier, textiel, hout, steen e.d.)
  • verwijderbaar op niet poreuze ondergronden (denk aan glas, ramen e.d.)
  • mengbaar zijn met elkaar (pomp wat verf op het papier en ga er met een andere stift overheen en dan krijg je ook een andere kleur)
  • snel droogt
  • zelfs als schminkstiften te gebruiken zijn (al zou ik dat zelf niet zo snel doen, gewoon vanwege het idee)

De meiden hebben bij de stand een paar mooie dieren gekleurd en ze waren er enorm handig mee. De stiften bezitten een kogel dat het verf vloeibaar houdt (net als bij een potje nagellak) en ook de punten zijn redelijk stevig (die trouwens ook in verschillen puntdiktes te verkrijgen zijn). Mocht het zijn dat de punten kapot gaan, dan zijn ze ook nog gemakkelijk om te keren. Er zit alleen een stevig prijskaartje aan. Een stift is te koop rond de drie euro. Voor een stel met 8 kleuren moet je al snel 25 euro aftikken. Het is even het afwegen waard, want voor die prijs heb je voorlopig geen acrylverf, spuitbussen, textielverf of ander verf meer nodig. Meer informatie vind je op Posca.com

Pixelhobby

Zelf prijzen ze zichzelf aan als borduren zonder naald, ofwel schilderen zonder kliederen. Ik noem het gewoon Ministeck 2.0. Waar Ministeck nog hoekjes, langwerpige blokjes en kleine vierkantjes heeft, heeft pixelhobby slechts enkele vierkantjes ofwel pixels. De materialen waar je mee werkt is heel flexibel en de onderplaatjes zijn ook op maat te maken. Ieder onderwerp wordt hierdoor mogelijk. Via de site is het zelfs mogelijk om iedere foto om te zetten naar een ontwerp voor de Pixelhobby. Ideaal voor kinderhanden en uitstekend voor hun fijne motoriek. Meer informatie vind je op Pixelhobby.com

FoamClay

Als laatste hebben ze nog een dier gemaakt met FoamClay. Deze klei van kleine bolletjes is puur een andere variant op de welbekende Play Doh of ander merk kinderklei. Het is niet vernieuwend, zullen we maar zeggen. Leuke felle kleurtjes, maar de klei zelf vind ik zelf enorm stinken. Aan het einde van de dag rook ik het spul nog op mijn handen. Voor mij niet zo heel geslaagd, maar de kinderen vonden het fantastisch. De klei moet je echt van elkaar trekken om er zo stukjes van af te krijgen, maar plakt wel fijn op het werkje.  Ik denk dat de meiden het leuker vonden wat ze ermee gemaakt hebben, niet waarmee ze het gemaakt hebben.

Tja…drie workshops verder en de dag is alweer bijna om! Zoals gezegd hebben we de stand van Stenenkoorts.nl als laatste bewaard om moe maar voldaan deze geslaagde dag bij KreaDoe 2015 te verlaten. Volgend jaar wordt de beurs gehouden in de eerste week van november. “Mark your calander and don’t miss it!”


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.