Wordt creatief met de Sew Cool Naaistudio! (6+)


Review

De kunst om zelf kleren te maken met behulp van een naaimachine is lang niet zo makkelijk als dat eruit ziet. In mijn hoofd ben ik er al in geslaagd om hele garderobes in elkaar te zetten met eigen ontwerpen. Fascinerend vind ik dat om te zien. Wanneer je een kledingstuk nu goed bekijkt, lijkt het vaak niet zo moeilijk. Toch is het me dit tot op heden niet gelukt. Zelfs een paar simpele zakjes met rijst die we wilden gebruiken voor een spel, heeft me dagen van mijn leven gekost. Bloed , zweet en tranen heb ik in die zakjes gestoken, maar uiteindelijk had ik ze wel af.

Emma vroeg mij tijdens het maken van die zakjes al meerdere malen of zij het ook eens mocht proberen. Ik vind het maar helemaal niets. Die naald, die snelheid…zelfs ik moet oppassen dat ik mijn vingers niet prik aan die naalden. Daarnaast snap ik nog niets van die hele naaimachine, dus om nu gelijk mijn “kennis” te delen met mijn dochter, vond ik ook wat te snel. Tot ik een aanbod kreeg om de Sew Cool van Spin Masters te proberen met mijn kinderen. Mijn eerste indruk loog er niet om. Iets in elkaar zetten zonder draad…dat is toch niet mogelijk?

Sew cool inhoud

Sew Cool

Deze vrolijk kleurende naaimachine is speciaal ontwikkeld voor de beginnende ontwerpers onder onze kinderen. De verpakking geeft aan dat het te gebruiken is vanaf 6 jaar. Er is geen naaivaardigheden nodig om deze machine te bedienen en met het beginpakket is het al mogelijk om 9 verschillende projecten te maken. We kregen het beginpakket met machine en een aanvullingspakket van een Quiltdeken om te proberen.

Sew cool-2

Wat vonden wij ervan?

Ik heb Emma helemaal zelf dit product laten ontdekken. Soms een klein woordje op weg helpen, maar meer was er niet nodig. Er zit een beschrijving bij, echter zodra je een aantal tekens onder de knie heb, is het mogelijk om alle projecten achter elkaar af te maken. Zo simpel is het opgezet.

Sew cool-3Sew cool-9Het principe van de machine is gebaseerd op viltwerk. Deze “creabea”-projecten worden gemaakt door zo veel mogelijk met speciale naalden in wol te prikken zodat de draden met elkaar verweven worden. De vezels gaan als het ware klitten aan elkaar. Het echte vilt is daarom ook enorm duur, het is immers van wol gemaakt. Gelukkig heb je ook nog een goedkopere variant waar ook goed mee te werken is.

Sew cool-5 Sew cool-4De naalden prikken op vijf plekken in een rij door de twee stofjes heen om ze met elkaar te laten vervilten. Wanneer je de machine rustig gebruikt, dan zal je zien dat er een redelijk sterke naad verschijnt zonder ook maar een draadje te gebruiken. De naad is helaas niet sterk genoeg om het te gebruiken als kleding of iets dergelijk. Projecten in de trant van tasje, accessoires en decoratie zijn wel heel goed mogelijk om te maken. Uiteraard zijn knuffels ook uitstekend om met deze machine te maken.

De veiligheid is goed gewaarborgd. Door de plastic kap om de naalden, wordt de “gevarenzone” goed afgeschermd. Ik heb het aan Isis gevraagd om haar vingertjes eronder te steken (uiteraard om het alleen maar uit te proberen) en dit lukte totaal niet! De machine zou dus zelfs zeer veilig zijn voor de jongste creatievelingen onder ons.

Sew cool-7Emma had er duidelijk plezier in en de volgende dag moest al het knutselspul natuurlijk mee naar school om het in de klas te laten bewonderen door haar klasgenoten. Een paar dagen later werd ik zelfs aangenaam verrast door haar nieuwste project. Ze had de knuffels uit het pakket al af en het tasje was ook gemaakt. Nu wilde ze zelf eens wat verzinnen. Kijk zelf maar eens mee:

Sew cool-11

Achteraf hoorde ik dat ze dit LEGO-hoofd ook nog wilde vullen met kapok, maar dat ze dit uiteindelijk vergeten was. Ik vind het resultaat toch behoorlijk geslaagd!

Ondertussen werd ik zelf nieuwsgierig. Ik zag hoe het ging, ik zag dat het werkt…maar werkt het ook met andere spullen? Ik kan je verklappen: Ja! Zolang je met vilt werkt, is er van alles te maken op deze naaimachine. Het vilt moet niet al te dik zijn, maar zolang het vilt onder het plastic beschermkapje door kan, dan kan je er mee werken.

Sew Cool Naaimachine is te vinden in de meeste speelgoedwinkels en kost ongeveer 40 euro.

Alleen voor kinderen?

Het product is gemaakt voor kinderen, maar wanneer je “uber”-creatief bent, zou je hier ook heel snel mee kunnen werken als volwassenen. Zo heb ik zelf al mijn eerste werkje erop gemaakt, al was het maar om het gewoon uit te proberen. Ik heb een aantal weken geleden mijzelf kapot zitten ergeren aan mijn eigen naaimachine. Ik wilde zakjes maken voor een spelletje. Het heeft mij (en ik lieg niet) drie dagen geduurd voordat ik vijf zakjes van 5 bij 10 centimeter gemaakt had en nog was ik er niet tevreden over. Ik moet dan wel vermelden dat ik helemaal geen naaister ben en dat ik nog het gebruik van een naaimachine (blijkbaar) absoluut niet onder de knie heb.

Ik heb deze Sew Cool gepakt en wat denk je? Binnen vijf minuten had ik een zakje af met het gewenste resultaat. Had ik deze machine toen der tijd maar gehad! En dan heb ik het nog niet eens over de tijdswinst! Het zou me ruim twee en een halve dag aan tijd hebben gescheeld.

Dit heeft mij echter wel aan het denken gezet. Wat kan ik nog meer mee maken? Ik ga hier even op broeden, maar ik denk dat dochterlief haar Sew Cool in de avonduren in moet leveren šŸ˜‰


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.