Haal de herfst in huis!


Het is weekend, het is herfst en je zit op de bank te bedenken wat je zou willen doen. Lekker in bad? Even de stad in? Dan worden de kinderen ongeduldig! Ze willen aandacht …van jou…NU!

Je schrikt wakker en ineens weet je het! Je gaat lekker naar het bos. We gaan vandaag eens lekker de herfst naar binnen halen en we gaan ons vandaag voorbereiden op de O zo leuke diy die je nog in jouw achterhoofd heb. Twee plastic tassen mee en rapen maar!

Dit was het idee achter de roadtrip van een paar weken terug. Helaas voor ons eindigde deze roadtrip in pech langs de weg en waren we pas ruim drie uur later thuis. Van knutselen kwam die dag helemaal niets meer.

Haal de herfst in huis? Ehmm…

Al hadden we wel alles soorten van eikels, takjes en dennenappels geraapt, de eerste drie dagen bleven deze spullen nog trouw in de plastic tassen staan. Ik kan je verzekeren…wanneer de grond wat nattig is en het herfstspul is nog vochtig wanneer het de zak in gaat, dan ben je na een paar dagen niet meer blij met jouw aanwinst uit het mooie, grote bos. Woensdag bekeken we onze aanwinst en wat bleek? De meeste eikels en dennenappels waren alweer redelijk beschimmeld.

Tijd voor actie!

Opnieuw maar weer een ritje naar het bos? Welnee…Dit is helemaal niet nodig. Ook deze beschimmelde eikels en dennenappels krijg je straks weer in “originele”staat door de volgende acties.
Herfst-1

Wassen!

Doe een grote bak vullen met water en laat daar de eikels en dennenappels even goed in weken. Was ze goed. Wees wel voorzichtig met de eikeltjes waarvan het hoedje nog vast zit! Deze horen vanzelf los te komen, maar soms wil je nu eenmaal eens een keer eikeltjes hebben met hun hoedje vast.

Verwarmen!

Leg ze voorzichtig op de bakplaat en verwarm ze in de oven op de laagste stand. Bij ons was dat ongeveer 50 graden. Zo drogen ze wat sneller. Er is wel een nadeel aan deze manier van “snel drogen”… de oven gaat naar natte hond ruiken šŸ˜‰ Voordat wij het herfstgoed in de oven hebben geschoven, strooiden we een klein beetje kaneel over het herfstgoed heen. Dit blijft niet plakken, maar ruikt wel erg lekker.

Voordat het herfstgoed klaar is om te verwerken in de knutsels, ben je wel een halve dag verder. Wij hebben de eikels en dennenappels ruim vijf uur in de oven gehad.

Herfst-2

Voordelen

  • Deze manier van “drogen” heeft een aantal voordelen. Ook al ligt het ruim vijf uur in de oven, het gaat sneller dan wanneer je ze in de open lucht droogt.
  • Door het gebruik van het kaneel ruikt het ook nog eens enorm naar appeltaart in de keuken.
  • Zodra ze uit de oven komen zijn ze ook echt door en door droog. Gevaar op beschimmelen is er niet meer.
  • Eventuele beestjes zijn dood gebakken in de oven.

Wist je dat?

Dennenappels door de warmte helemaal open gaan staan? Het maakt dus niet meer uit welke dennenappels je mee neemt uit het bos! Zodra de dennenappels niet open genoeg zijn, gooi je ze gewoon eventjes in de oven en je krijgt de mooiste open exemplaren. Leuk voor de herfstknutsels!

Herfst-3


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.