Als paddenstoelen uit de grond!


Ieder jaar, wanneer het even wat vochtiger wordt, dan zie je in een mum van tijd: Paddenstoelen! Het spreekwoord is dus echt waar: Als paddenstoelen uit de grond vliegen. Onze tuin staat er vol mee, maar ik zie over het algemeen maar één soort. Het wordt eens tijd om me er meer in te verdiepen.

IVN

Paddenstoelen vind je vaak in het bos, maar hier in onze achtertuin zijn er ook genoeg te vinden. Dit najaar besteed IVN extra aandacht aan het ontdekken van paddenstoelen in de natuur. Op hun site is niet alleen informatie en leuke proefjes te vinden over de paddenstoel, maar je kan daar ook een gratis zoekkaart aan te vragen om de verschillende soorten paddenstoelen te ontdekken. Wordt je lid van IVN, dan krijgt je zelfs gratis het paddenstoelenpakket met loepje, spiegeltje, zoekkaart en paddenstoelengids.

Met dat ik dit idee in de planning had staan, kwam Emma ook thuis van school met een mysterieus papiertje:

Paddenstoelenexpert-1

Vol overgave vertelde ze wat ze in de klas hadden gedaan. Ze hadden een champignon op een papiertje gelegd en twee dagen gewacht. Vervolgens bleek deze afdruk te zijn ontstaan. Ik keek verbaasd naar haar. Ik had zelf nog niets verteld tegen de kinderen wat we dat weekend zouden gaan doen, maar dit was dus wel één van de proeven die op de site van IVN stond. Tijd om de planning verder door te zetten dus! Gewapend met de zoekkaart in onze hand en een iets luxere loep (mijn Iphone) trokken we het bos van Loenermark in om de verschillende paddenstoelen te ontdekken.
Paddenstoelenexpert IVN-1

Paddenstoelenexpert

Ik wist niet dat er zo veel verschillende paddenstoelen op een klein stukje te vinden waren. In onze tuin zag ik er in een heel groot gebied altijd maar één soort, maar dan wel heel veel! Hier waren er niet alleen heel veel te vinden, ze waren er vooral te vinden in alle soorten en maten! Emma had thuis al een soort van speurplaat gemaakt. Ze had alle soorten van de zoekkaart overgeschreven (ze wide de kaart namelijk netjes houden) op een papiertje en tijdens de wandeling kon ze bijna alle soorten afvinken. Ondertussen natuurlijk lekker spelen, klimmen en klauteren…ofschoon een geweldige manier om een middag in het bos te vertoeven.

Al die paddenstoelen van de bovenkant fotograferen is natuurlijk best leuk en mooi om te zien, maar ik denk dat ik er stiekem ook een nieuwe hobby bij heb gekregen. Via Instagram liet ik een tijdje terug al een plaatje zien, waarbij ik vroeg: Ra, ra wat is dit? Kijk zelf maar eens:

In de context van dit verhaal wordt dit plaatje natuurlijk makkelijk om te raden. Het is de onderkant van een paddenstoel. Enige tijd geleden heb ik voor een paar euro bij de Action een paar kleine lenzen gekocht voor op de telefoon en bij deze tocht heb ik ze goed kunnen testen!

In een middag tijd heb ik behoorlijk wat foto’s kunnen maken. De meesten zijn zelfs nog aardig goed gelukt, maar het zou te veel zijn om deze foto’s hier onder elkaar te zetten. Vandaar die enorme slider 😉 Ik zou zeggen bekijk de foto’s en geniet!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.