Kidz Cookin’ Appeltaart in eigen jasje!


We hebben dit al heel lang niet meer voorbij zien komen, maar het wordt nu wel weer eens tijd voor onze rubriek Kidz Cookin’. Vorig jaar gaven we bijna iedere vrijdag een recept om het weekend mee te beginnen. Dit bleek achteraf niet altijd even haalbaar. Soms kom je namelijk tijd te kort om al die lekkere gerechten te maken en soms heb je gewoon te veel lekkere gerechten gekookt, zodat er voor het “normale” lekkere eten niet eens plaats meer is. Nadat mijn gezin, na een paar weken aparte gerechten, toch begonnen te schreeuwen om pasta met roomsaus of ander lekker maar enigszins “saai” eten, besloot ik om Kidz Cookin’ geen vaste plek in de week meer te geven. We zien wel hoe het gaat lopen. Heb ik een recept, dan deel ik het met jullie. Is er niets? Helaas pindakaas dan maar.

Eind augustus vierde Emma haar verjaardag. Op haar school is nu een verkiezing gaande van de gezondste traktatie van het jaar 2015/2016. Sommige kinderen en ouders gaan hier in mee, sommigen ook niet. Het is iedereen vrij om mee te doen. In eerste instantie had ik zelf totaal niet de intentie om van alles te maken, als het maar gezond is, maar na een rondje op Pinterest kwam Emma zelf met het idee om deze overheerlijke traktatie te maken.

Appel deluxe nodigAppeltaart in eigen jasje!

Het is wel wat werk, maar het is heel makkelijk om deze traktatie te maken. Wat heb je nodig? Appels, suiker, kaneel, bladerdeeg, citroensap en ei.

Appel deluxe uithollenHet lastigste karweitje is het uithollen van de appel. Ik heb een soort van schep gebruikt, die ik van mijn moeder geleend heb. Ik geloof dat het oorspronkelijk bedoeld is om rondjes boter op een bordje te kunnen serveren. Aan de andere kant zit een stukje waarmee je boterkrullen kan maken. Geen idee hoe het heet, maar het was voor dit karweitje wel ontzettend makkelijk. Het klokhuis haalde ik eruit en gaandeweg holde ik met dit schepje de appel uit. De inhoud van de appel gooi je in een bak en uiteindelijk hou je alleen het “jasje” over van de appel.

Let op! Hou wel een randje appel over voor de stevigheid. Alleen de schil is niet stevig genoeg.

Appel deluxe cupcakebakjeaOp de bakplaat zet je papieren cupcakebakjes. In ieder bakje zet je een uitgeholde appel. Smeer aan de binnenkant de appel even in met wat citroensap om verkleuring van de appel te voorkomen.

Appel deluxe appel leegDe verzamelde stukjes appel doe je in een pan. Deze zet je zachtjes aan met een kleine bodem water, enkele scheppen suiker en kaneel. Dit laat je even een poos koken (regelmatig omscheppen) tot het water, suiker en kaneel een wat kleverig goedje is geworden. Ik heb de appel gekookt, zodat het wat zachter wordt en het uiteindelijk een echte smaak van appeltaart krijgt. Wanneer je de appel rauw in de oven doet, blijft het door de korte baktijd van het bladerdeeg, te hard. Meng eventueel de appel nog met een paar handen rozijnen.Appel deluxe appelvulling

Let op! Alle ingredi├źnten gebruik je natuurlijk wel met mate. Ik kan geen hoeveelheden geven. De variatie in appels is te groot. We hebben nu kleine kinderappels gebruikt van de Lidl. Voor de appels heb ik vervolgens 100 ml water gebruikt, vier scheppen suiker (eetlepels) en twee theelepels kaneel. Dit was voor, in totaal, 22 appels.

Appel deluxe appels vullenVul de appels met de stukjes appel. Snij nu van het bladerdeeg smalle repen en leg ze in een vlechtvorm op de appel. Nu nog wat los geklopt ei over het bladerdeeg en het geheel kan in de voorverwarmde oven. Hou voor het bakken de beschrijving aan op de verpakking van het bladerdeeg. De oven hebben we voorverwarmd op ongeveer 200 graden en we hebben de appels zo’n 12 minuten gebakken.

Appel deluxe bladerdeeg Appel deluxe ovenDe appels waren een heerlijke traktatie op school. Het is mogelijk om deze koud te trakteren op school. Ik vond juist dat appeltaart lekkerder is, wanneer het warm is. De voorbereidingen hebben we samen in de avond gedaan en ‘s ochtends hebben we de appels afgebakken. Net voordat Emma naar school moest, heb ik de appels op een dienblad gezet en naar school gebracht. Zo had ze op school nog lichtelijk warme appeltaartjes in eigen jasje! Stel je eens voor hoe het geroken heeft in de klas ­čÖé Appeltaart in eigen jasje close Appel deluxe trakteren


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.