Een beter onderwijs begint bij jezelf!


Ik heb nu twee kinderen op de basisschool. Een in de bovenbouw (groep 7) en een in de onderbouw (groep 2). Door de jaren heen heb ik op deze school al wel het een en ander mee gemaakt. Hele leuk momenten, maar ook minder leuke momenten. Gelukkig bleef het bij ons bespaard tot een aantal gesprekken met dochterlief (dat ze beter haar best moet doen en ook dat ze niet mag pesten), maar we hebben we van dichtbij mee gemaakt dat het ook erger kan. De laatste jaren zie ik echter dat onze basisschool zeer goed vooruit gaat en dat begin ik nu zeker te merken bij mijn jongste dochter. Die is qua kind al verschillend, ook op school.

We merken wel dat je zelf betrokken moet blijven bij school, maar ook bij de educatie van jouw kind. Is het dan nodig om er dik boven op te zitten? Nee, dat lijkt mij ook niet goed, maar een goede samenspraak tussen kind, ouders en leerkracht moet er gewoon wezen.

onderwijs tabletKwaliteit Onderwijs

Bij het AD vonden ze het dan ook tijd om meer aandacht te schenken aan de kwaliteit van het onderwijs. Een grote enquête moet ervoor zorgen dat iedereen, zowel ouder, leerkracht of leerling zijn mening kan geven over de kwaliteit van het onderwijs. Ik heb deze enquête zelf ook ingevuld en had soms wel moeite met het kiezen van een antwoord. Opvoeden vind ik namelijk niet zwart/wit. Iedere lesmethode is wel een weg naar een goede educatie, maar welke is dan het beste voor jouw kind. Ik had bij sommige vragen de behoefte om er een “maar” bij te plaatsen en mijn keuze af te zwakken of te onderbouwen. Helaas waren open vragen/opmerkingen niet mogelijk. Soms is het antwoord wat genuanceerder dan je kan antwoorden. Neem nu als voorbeeld: “de ouders worden verplicht om mee te werken op school”. Ik ben het daar absoluut niet mee eens, maar een ouder moet zich zelf wel afvragen wat zij voor een school kan betekenen en dat hoeft natuurlijk niet altijd alleen met beschikbare tijd te maken hebben. Herinner je de titel van dit stuk nog? Een beter onderwijs begint bij jezelf! Een bekende president riep het al jaren geleden

“Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country”- John F Kennedy.

En weet je? Hij heeft nog steeds gelijk. Dit geld overigens niet alleen voor het onderwijs. De enquête kan trouwens nog steeds ingevuld worden. Mocht je daar behoefte aan hebben, klik hier!

Een beter onderwijs begint natuurlijk niet alleen bij de leerkrachten, ouders of regering. Ook de leerlingen kunnen een steentje bijdragen aan een betere onderwijscultuur. Een van de manieren is om zelf kritisch te zijn. Kritisch naar jouw omgeving, jouw klas, jouw leerkracht en jouw eigen voorkomen. Doe ik het goed? Accepteer ik het gedrag van mijn leerkracht? Is het gebouw wel ok? Allemaal onderwerpen die je vaak in een krant terug leest. Om de leerlingen zelf ook te leren om voor zich zelf op te komen in het hele onderwijscultuur heeft het AD een balletje opgegooid bij alle basisscholen in Nederland. Breng de schoolkrant terug in school! Daarvoor heeft AD voor de scholen project schoolkrant in het leven geroepen.

homeProject Schoolkrant

Wat is Project Schoolkrant? Project Schoolkrant is een initiatief van de AD en een aantal regionale dagbladen van de Persgroep om klassen in het basisonderwijs mee te nemen in de wereld van de journalistiek. Met een ondersteunend lesprogramma leren de leerlingen om zelf een schoolkrant te maken. Om het project te ondersteunen worden er een drietal bijeenkomsten georganiseerd waarop de klassen zich kunnen inschrijven door middel van het stellen van een vraag of het uitvoeren van een opdracht. 22 september zal de eerste bijeenkomst plaats vinden. De klassen die meedoen met het project kunnen dan een mini college volgen van Arjan Postma, de bekendste boswachter van Nederland. Heel interessant natuurlijk! Wil je dit nu ook zien? Kijk dan op 22 september 2015 vanaf 11 uur naar de livestream.

theorie - oranje1Meedoen is nog steeds mogelijk voor basisscholen van Nederland. Rond het project af en zorg voor een mooie schoolkrant. De schoolkrant mogen ze dan insturen naar het AD (voor 6 oktober 2015) en de redacties van de beste schoolkranten per regio worden dan uitgenodigd om een dagje mee te lopen bij een echte krant. Jawel…Jij en jouw klasgenoten zijn dan baas van een echte krant! Hoe cool is dat?

 


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.