Een aparte beleving bij Zoobizar!


Gisteren hebben we het eerste deel verteld van ons bezoek aan Museumdorp Orvelte. Een bijzondere wandeltocht door dit mooie dorp geeft toch een hele andere kijk op de geschiedenis. Zoals ik al aangaf, zijn wij veel te laat vertrokken naar deze aparte bestemming en hebben we daardoor, voor mijn gevoel, veel te weinig mee gekregen van dit mooie dorp.

Hoe is het dan mogelijk dat je zo’n dorp niet op de planning staat, maar dat je toch besluit om er naar toe te gaan? De voornaamste reden waarom we naar dit museumdorp waren vertrokken, was Zoobizar! In de folders Museumdorp Orvelte zagen we deze bijzondere dierentuin en tja, wanneer jouw oudste dochter weg is van dieren, dan check je natuurlijk even of het inderdaad “zo bizar” is!

Zoo bizar baardagameWat is Zoobizar?

Heel kort gezegd: een dierentuin onder 1 dak! Hoe bijzonder kan het zijn? Ik kan je vertellen dat het heel bijzonder is en nog leerzaam ook. Nu hebben ze onder dit dak niet zo heel veel dieren, het zijn er toch meer dan je had durven dromen. Uiteindelijk hebben ze toch meer dan 15 soorten dieren onder 1 dak! Daarom wil ik het vanaf nu geen dierentuin meer noemen, maar dierenhuis!

Zoo bizar baardagame Emma Zoo bizar baardagame IsisBij binnenkomst viel het mij op dat alle hokken zo goed als open zijn, voor zover het diersoort het toelaat. Je kunt je voorstellen dat bepaalde wilde dieren niet in een open hok kunnen zitten, omdat ze dan een gevaar voor zichzelf of voor het publiek kunnen wezen. Hoe bizar jouw dierentuin ook wezen mag, veiligheid staat voorop.

Zoals ik al zei, het is niet zo heel erg groot. De ruimte is het voormalig deel van de boerderij, waar vroeger het vee stond. In een klein rondje wordt je langs allerlei hokken geleid, maar zo ver kwamen we niet. De grootste kracht van deze dag vond ik namelijk “centrale plein”. Redelijk in het begin van de route is een kleine ruimte over gelaten, waar wat meer mensen kunnen staan. De eigenaar toont daar zijn “trots” openlijk aan het publiek! Of het hier nu om een slang gaat of om een gordeldier (waarvan er overigens maar enkele in Europa van zijn. Zoobizar heeft zelfs de enige in Nederland), hier is het mogelijk om deze wonderlijke diertjes van dichtbij te bekijken. Voor de stoere personen onder ons, mogen de meeste dieren zelfs geaaid en/of vast gehouden worden! Uiteraard wel allemaal onder begeleiding. Ooit wel eens een Baardagame of een Tertec vast gehouden? Nee? Nou…dan zou ik maar snel eens bij Zoobizar gaan buurten.

Zoo bizar python Emma Zoo bizar python IsisAls je dit nog niet bijzonder genoeg vind, dan moet je de dieren eens bekijken die ook daadwerkelijk los lopen. Behalve de normale konijnen en kippen loopt er bij Zoobizar namelijk ook een gordeldier los rond. De loslopende dieren moet je overigens wel met rust laten, dan doen ze de leukste dingen. Met name de kippen zijn daar voor de duivel niet bang! Dat getuige ook de mooie foto die ik toen kon nemen. Ik heb dik een kwartier buiten op de grond gezeten, waarbij ik gezelschap kreeg van de kippen die vrolijk aan bij broek begonnen te pikken (ik had een zwarte broek aan met klein wit werkje erin, ze dachten waarschijnlijk dat het eten was).

Zoo bizar haanZoo bizar gordeldierOok het loslopende gordeldier is een attractie op zich. Zijn hok staat zo goed als altijd open. Vervolgens blijft hij de hele dag los rond lopen tussen het publiek. De kinderen worden zelfs aangeraden om met de benen wijd een poortje te maken, zodat het gordeldier er onderdoor gaat. Je kunt je voorstellen dat dit voor de kleinste mensjes onder ons een feest is om mee te maken. Hilariteit alom!

Wanneer je ruim de tijd neemt, is het mogelijk om hier een bezoek van een uur of twee van te maken. Ongeduldige mensen onder ons, zou ik niet eens adviseren om er naar toe te gaan. Niet leuk voor de eigenaar, maar ook niet leuk voor jezelf.

Zoo bizar Tertec Emma Zoo bizar Tertec IsisWat vonden we ervan?

Wat zal ik zeggen? Emma vond het fantastisch, Vriendlief ook! Isis en ik hebben ons ook prima vermaakt. Vonden we het leuk? Ja dus! Eenmaal weer buiten zag Emma zelfs mogelijkheden voor zichzelf. Een + een = twee! Wij wonen ook in een boerderij, wij kunnen ook beginnen met dieren, dus Emma had voor zichzelf al een heel dierentuin in gedachten onder ons eigen dak! We konden dan wel beginnen met de konijnen, alwaar we af konden dwalen naar ratten, eekhoorns, eenden en O ja, paarden, duiven en kippen hadden we al! We hebben Emma hiermee maar even afgeremd. De konijnen echt goed blijven verzorgen is al een ding en dan zien we wel weer verder.

Voor meer informatie bezoek je de site van Zoobizar of van Museumdorp Orvelte.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.