Als pesten het enige is wat je kent… 2


Het is een probleem…een heel groot probleem. Heel vaak zie je de berichten voorbij komen in de krant, op internet of soms zelfs op tv. Je hoort er over of je ervaart het zelf. Het is een maatschappelijk probleem aan het worden en het gaat maar niet over…nog niet…

Ik heb het over pesten. Op school, in de zandbak, in de speeltuin, op het voetbalveldje of in het latere leven zelfs in de huiselijke kring, in het uitgaansleven of zelfs op het werk. Het gebeurd overal! Ik kan hier maar één ding over zeggen…HOU ER MEE OP! Normaal gesproken schrijf ik alleen artikelen over leuke dingen, maar ik vind dit onderwerp zo belangrijk dat ik voor Week tegen pesten graag een uitzondering maak.

child-891201_640Pesten of gepest worden

Zelf ben ik niet zo heel veel gepest. Ik kan me herinneren dat ik alleen gepest ben op de basisschool. Ik zat in de derde of vierde klas (groep 5/6). Ik had altijd kleren aan die mijn moeder zelf gemaakt had. Hartstikke hip natuurlijk, maar in die tijd realiseerde niemand zich dat. Ook ik niet! Ik weet nog goed dat een klasgenoot mij had “uitgescholden” voor wandelende kledingkast! Ik voelde me ongelukkig, maar liet het er niet bij zitten. Ik ging mij aanpassen. Ik ging dezelfde kleding dragen, van dezelfde muziek houden en als ik dan toch stiekem iets anders leuk vond, dan hield ik mijn mond. Lekker veilig!

Achteraf was dat misschien wel de slechtste beslissing ooit, aangezien ik vanaf die dag mij altijd heb aangepast aan de mening van anderen. Zo werd ik in ieder geval niet gepest, maar ben ik wel met de jaren mijn eigen ik verloren. Gelukkig hoorde ik ook niet tot de groep pesters. Achteraf maar goed ook, ik was een rasechte meeloper. De kans was dan groot dat ik ook zo’n gehate pester zou worden. Alles om zelf maar niet gepest te worden.

Verleden vs. Nu

Laatst had ik met vriendlief en dochter een gesprek over pesten. Emma vroeg ons of wij vroeger ooit gepest waren. Vriendlief had daar een duidelijk antwoord op: Nee, en als ze me dan wilden pesten, kreeg diegene gewoon een pofferd. Dan hield hij zelf wel op! Dat was dan ook “vroeger”. Of je stond voor jezelf op, of je begon je aan te passen en dan hield het vaak wel op. Natuurlijk zijn er ook vanuit het verleden uitzonderingen te noemen, maar meestal was hiermee dan de kous wel af.

Ik vind het nu harder geworden, zoals de meeste dingen in de maatschappij. Mensen zijn mondiger geworden, dus ook hun kinderen. De technieken zijn beter geworden, dus er zijn ook meer manieren gekomen om te kunnen pesten. Dat maakt het niet alleen moeilijker om je ertegen te wapenen, maar ook moeilijker om je te “verstoppen”. Waar je vroeger weg kwam met “het onder de radar vertoeven”, wordt je nu zelfs nog ‘s nachts lastig gevallen, als het moet.

Zelfs terug vechten werkt niet meer. Waar je één pofferd uitdeelt, ontvang je er een tien voor terug. Vaak wordt je zelfs nog aangezien voor degene die begon en zit de pester dan in het slachtofferrol. En weg is jouw geloofwaardigheid. Hoe bedoel je: “alles kan en zal tegen je gebruikt worden?” Wat kun je nu nog in vredesnaam gebruiken om niet meer gepest te worden? Ik zou het echt niet meer weten.

Week tegen pestenWeek tegen pesten

Van maandag 21 tot en met 25 september 2015 houdt stichting School en Veiligheid de week tegen pesten. Middels verschillende initiatieven wordt er aandacht gevraagd tegen het probleem pesten op scholen. In mijn ogen een uitstekend initiatief, immers een beter toekomst begint bij jezelf en wanneer je nu op school leert dat pesten “not done” is, dan werkt dat ook door in een toekomstige carrière.

De meest opvallende initiatieven zijn te zien op tv. Iedere dag is er aandacht voor pesten op Klokhuis, NPO Zapp en NPO 3. Voor de verschillende leeftijdscategorieën worden er informatie gegeven hoe je met pesten om gaat. Waar moet je op letten en wat kun je er tegen doen? Ik heb, zoals al eerder gezegd, geen flauw idee hoe je met dit maatschappelijk probleem om zou moeten gaan. Wij hebben dus besloten dat wij de hele week naar NPO3 programma van Arie Boomsma en Tim Hofman gaan kijken, het programma “Op school”. In dit programma wordt vooral gekeken naar het pestgedrag op het voortgezet onderwijs en wat je kan doen tegen pesten. En niet alleen Emma gaat kijken, ik ook! Ik wil namelijk ook wel eens weten wat je nu effectief tegen pesten kan doen.

Waarom kijken naar een programma wat als doelgroep het voortgezet onderwijs heeft? Emma is toch nog niet zover dat ze al naar het voortgezet onderwijs kan? Nee, dat klopt! Maar over twee jaar is het wel zover! Ik zal het verder uitleggen.

Ik weet niet of dit ook op andere scholen voor komt, maar bij Emma op school zijn ze vanaf groep 7 al ontzettend veel bezig met het voortgezet onderwijs. Zo moeten ze vanaf dag één al een agenda aanschaffen, krijgen ze meerdere malen per week huiswerk en worden ze ook gevraagd om alvast op open dagen in het voortgezet onderwijs te “snuffelen” aan die enorm grote scholen. Dat is niet voor niets. Wanneer je beseft dat onze school “slechts” 70 kinderen telt, is een overstap naar het voortgezet onderwijs gewoonweg een “cultuurshock”. Van een klein klasje gaan ze naar enorme groepen. Je zou haast zeggen dat ze van een scharrelboerderij verhuizen naar een megastal. Ik kan je vertellen…dat lijkt mij niet prettig. Ik laat Emma nu dus gerust programma’s zien waarin deze megaverschil al duidelijk wordt. Dit betekend dus programma’s als “Brugklas” en nu natuurlijk “Op School”

Daarbij hou ik ook in mijn achterhoofd dat ze bij ons op school heel veel tegen pesten doen. Ze houden het in de gaten, de kinderen krijgen Kanjertraining en de ouders zijn veel mondiger naar elkaar toe. Zijn we het ergens niet mee eens, dan spreken we elkaar er op aan. Uiteraard op normale toon, onder normale omstandigheden. Gelukkig is het voor de meeste mensen ons kent ons in een dorp, dus vaak komt dat wel goed. Ik ga er, wat betreft de uitzendingen van Klokhuis en de anit-pestclub, vanuit dat deze op school bekeken gaan worden. Een win-win situatie van twee kanten dus.

Mocht je dit initiatief nog niet tegen gekomen zijn op tv, dan heb je de afgelopen dagen echt onder een steen geleefd (of je kijkt absoluut niet naar de publieke omroep 😉 ) Ik zou hoe dan ook aanraden om te gaan kijken. Kennis is macht en met de kennis die je opdoet tijdens deze programma’s kun je zelf meestrijden tegen pesten.

 • Klokhuis is dagelijks te zien op NPO3 om 18:25
 • De anti-pestclub is van maandag tot en met donderdag te zien op NPO3 om 19:25
 • Op school is van maandag tot en met donderdag te zien op NPO3 om 19:50

Aanstaande vrijdag wordt de Week tegen pesten afgesloten met een speciale aflevering: de Pest Check! Met een confronterende test worden verschillende BN’ers, Youtubers, publiek en kijkers een spiegel voorgehouden. Ben je een pester of een meeloper? De test begint vrijdag om 19:30 op NPO3. Doe de test en praat mee via social media met #watdoejij.

Kijken dus!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

2 gedachten over “Als pesten het enige is wat je kent…

 • Romy

  Ik vind het een enorm goed initiatief, die week tegen het pesten. Ik zou willen dat er zowel aandacht aan werd besteed toen ik jong was. Dat er nog steeds een taboe op pesten ligt, realiseerde ik me toen ik begin deze week een openhartig artikel over mijn eigen pestverleden publiceerde. Enorm veel gelezen maar geen enkele reactie.

  Ben het met je eens dat het geen leuk onderwerp is maar naar mijn menig moet elke ouder op toezien dat hun kind niet gepest wordt of juist een pester wordt.

  • Linda

   Door het samen te gaan kijken, hoop ik dat mijn dochters het vertrouwd zien om dit soort problemen bespreekbaar te maken. Ik hoop dan dat de drempel om te praten zo lager wordt.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.