Wildplukken


Wat is dat nu weer? Wildplukken?

Vroeger, toen ik klein was, maakte mijn moeder zelf haar bosbessensap. Eens in de zoveel tijd trokken we het bos in voor een dag en plukten we zo veel mogelijk bosbessen. Broodjes mee, drinken mee, kleedje erbij en plukken maar. Een dag heerlijk genieten van de buitenlucht en de vrije omgeving. Af en toe even uitrusten op het kleed en dan weer door. Uiteindelijk, na een dag plukken, kwamen we dan thuis met twee bakjes bosbessen en dan werd er bosbessensap van gekookt.

De fun ging er later wel af. We merkten dat er personen waren die een grote kam door de struiken haalde om zo bosbessen te plukken voor de verkoop. De struiken kapot en de bosbessen niet meer te vinden. In de jaren daarna werd het steeds moeilijker om bosbessen te vinden. Toch blijft het leuk om te doen.

Wildplukken bosbessen

FreeImages.com/Deplacent D

Stroperij

Officieel mag je niet wildplukken. Om leegroof in de bossen te voorkomen is wildplukken van vruchten onder de wet van Stroperij komen te vallen en is het dus bij wet verboden om op openbare plekken vruchten te plukken. Waarom geef ik jullie dit dan als tip voor de zomervakantie?

Heel simpel. In principe is het verboden, maar de laatste tijd wordt het bij tijd en wijle toch toegestaan. Sommige boswachters of gemeenten hebben juist graag dat je een handje plukt. Maar doe dit dan met mate! Ga niet gelijk weer met grote kammen door het bos rennen. Ga niet grote hoeveelheden plukken zodat de hele straat mee kan genieten en het restant dan alsnog weg gegooid wordt. Neem alleen dat handje mee waarvan je een lekker gerecht, sausje of ijsje kan maken en laat ook vruchten over voor de dieren die in het bos ook van die vruchten moeten leven. Mocht je nu nog twijfels hebben, dan kan je natuurlijk ook eerst even toestemming vragen, al zal dit lastig gaan wanneer je door het bos struint en je net een overheerlijk maaltje bramen tegen komt.

Plukwijzer

Dat het lastig kan zijn om toestemming te vragen, dat is logisch. Daar heeft de volgende site wat op gevonden. Op wildplukwijzer.nl vind je een handig kaartje waarop alle plekken zijn aangegeven waar je in het wild mag plukken. De eigenaars van de gronden en/of planten hebben daarvoor, middels deze site, zelf de plek opgegeven. Zo kan je op een redelijk legale manier toch eens lekker natuurlijk struinen door de omgeving.

Wildplukken

FreeImages.com/Anita Berghoef

Wildplukken

Dus…pak een mand, vul deze met lekkere gerechtjes en neem een deken mee. Trek het bos in en zoek een mooi plekje uit, waar natuurlijk ook veel plukbare planten in de buurt zijn. Stal de boel uit en ga lekker plukken!  Zo leer je jouw kinderen wat je wel of niet kan plukken in de natuur en wat eetbaar is. Je bent lekker in de buitenlucht, de kinderen kunnen ravotten door het bos en tenslotte kan er met dat bakje bosbessen een heerlijk ijsje of ander soort van toetje gemaakt worden. Zo opeten is natuurlijk ook een optie. De eerste handjes bosbessen gingen er bij mij ook eerst in de mond voordat ik mijn bakje ging vullen.

Veel plezier!

 


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.