The Sound of Music; van jeugdsentiment tot genieten! 2


Het is vijftig jaar geleden dat The Sound of Music voor het eerst verscheen in de bioscoop. Voor mij betekende deze film vooral een soort van jeugdsentiment. De film werd in mijn jeugd vaak vertoond op de tv tijdens de kerstperiode en ieder jaar weer keken we trouw naar deze film.

Eenmaal wat ouder werd de keuze rond kerst groter en natuurlijk wil je dan ook wel eens wat anders. Ik had de film immers al een keer of tien gezien en ik vond het tijd voor een nieuwe richting. Toch bleef de film mij op een of andere manier trekken. Zelfs in de huidige tijd vind ik het af en toe heerlijk om deze film weer eens te zien wanneer hij in al zijn melancholie op het beeldscherm verschijnt. Vooral het einde, waarbij de strijd van de tweede wereld oorlog goed in beeld gebracht wordt, deed mij een traantje wegpinken. Wat een ellende was die tijd.

Sound of Music zomertourWat mijn favoriete moment uit de film is? Dat kan ik je niet zeggen, er zijn momenten zat. Het hele verhaal is zo intrigerend dat al de favoriete momenten al wel eens door anderen benoemd zijn. Het is een tijdloos stuk jeugdsentiment wat in deze huidige tijd nog best zijn mannetje staat tussen al het geweld op tv. Eventjes heerlijk wegdromen in een romantisch verhaal waarbij een kindermeisje verliefd wordt op haar werkgever (als je het zo bekijkt, klinkt het zelfs hedendaags). En passant spat de vrolijkheid af van dit, in het einde nogal treurig, verhaal.

Ik denk dat de meeste deze film wel van haver tot gort kennen en het heeft dan ook geen verdere uiteenzetting nodig. Toch konden mijn kinderen het verhaal nog niet. Emma, mijn oudste dochter, wist wel van de musical af, al was het maar vanwege het feit dat haar vriendinnetje er naar toe geweest is. Bij het ontvangst van de uitnodiging voor de première voor de allerlaatste maand in Koninklijk Theater Carré had ik dan ook in eerste instanties mijn twijfels of ze deze avond leuk zou vinden. Bij het voorlezen van de mail tetterde ze bij de eerste zin al: YES!!!!! Gaan we daar naar toe mama? Alsjeblieft? “Natuurlijk schat”, al wist ik dat we ondertussen wel wat moesten regelen.

Sound of Music perskaart

The Sound of Music Bloggersbijeenkomst

Afgelopen woensdag 29 juli was het zover. We mochten de eerste voorstelling van The Sound of Music Zomertour in Carré bijwonen. Vanaf ons vakantieadres in Drenthe, waar we op dat moment verbleven, zijn we afgereisd naar het westen van het land, Amsterdam! Het was tijd om een moeder-dochter momentje te creëren. Ik kon eindelijk laten zien wat ik vaak gekeken had in mijn jeugd.

De reis er naar toe was voor ons al een groot feest. Eventjes stoppen bij een benzinestation voor hapjes, een hapje eten bij de Kelders van Carré, lekker zwijmelen op de muziek…het was een relaxte rit van dik twee uur. Nog voor we de theater instapte zag ik al wat collegabloggers druk in de weer bij de ingang. Vorige keer had ik verzuimd om een handje te geven aan Linda van Mamaliefde, dus dit hebben we nu de eerste kennismaking even over gedaan zoals het hoort. Ze had collegablogger Meisje Eigenwijsje meegenomen, dus kon ik daar ook even mee kennis maken.

Sound of Music ontvangstEenmaal binnen was het goed vertoeven in het Oranje foyer, alwaar we even heerlijk wat gedronken hebben. Ik drink bijna nooit geen alcohol meer, maar voor deze speciale gelegenheid kon ik een lekkere glas prosecco niet laten staan. Naast me aan het tafeltje was een moeder neergestreken met twee schatten van dochters. Ik begreep pas later dat zij ook een collegablogger van Goodgirlscompany was. Heel fijntjes werd ik kreeg ik van haar via Twitter te horen dat ze naast ons zat 😉 Sorry Josan! Ik zal de volgende keer beter opletten.

Sound of Music CarreWe hadden mooie plekken in Loge 4 met prachtig zicht op het podium. Wij bezoeken bij Kidz Blozzy regelmatig een musical, maar Koninklijk Theater Carré blijft toch iets bijzonders om te zien.

De voorstelling

De voorstelling begon en we werden als eerste getrakteerd op het prachtige zang van Maaike Widdershoven, die de rol als Moeder overste vertolkt in de musical. Ik keek naast me naar mijn dochter en vroeg hoe ze het vond. Een beetje septisch, want zij is tot op heden alleen nog maar Mary Poppins gewend en dit was toch een heel ander kaliber qua muziek. Tot mijn opluchting vond zij het ook prachtig en dit gaf mij het vertrouwen dat ze de rest van de musical ook mooi zou vinden. Ik wist al genoeg!

Sound of Music Von Trapp familyIn een rap tempo kwamen alle bekende liedjes uit de film voorbij. Ik heb ze altijd in het engels gehoord, dus een Nederlandse vertaling daarvan was voor mij helemaal nieuw. Toch is de herkenning van de melodie al een feestje voor het oor en bleken de teksten snel aan te slaan, waardoor meezingen geen enkel probleem vormde. De aanstekelijke tonen van Do-me-ri, Adieu Vaarwel en De eenzame herder komen regelmatig voorbij, zodat de tekst zelfs door Emma meegezongen werd.

Toch is het ook in deze musical niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Net als in de film hoort ook de ernstige kant van het verhaal erbij. Vooral voor Emma was dit een indrukwekkende gedeelte van deze musical. Nog geen week geleden waren we naar Kamp Westerbork geweest en dat had al een enorme indruk achter gelaten. Het was dan ook best schrikken toen de hakenkruizen ineens verscheen op de muur tijdens de festivalscene. Ze is zich inmiddels bewust wat de Tweede Wereld oorlog inhoud en dat het geen vrolijke tijd is geweest. Zelf pinkte ik weer een traantje weg tijdens het nummer Edelweiss. Je kon de dreiging van een naderend afscheid horen in de stem van Ad Knippels, die rol van Kapitein Von Trapp vertolkt. Prachtig!

Sound of Music CastBij het slotapplaus was er nog tijd voor een speciaal moment. Door hoofdrolspeelster Anouk Maas werd er een Super selfie gemaakt. Wil je weten hoe dat er uit ziet? De foto staat bij Anouk Maas op o.a. Instagram.

Ontmoeting met de cast

Als afsluiting op deze toch a bijzondere avond was er voor ons bloggers een klein momentje ingepland om op de foto te gaan met de gehele cast. Zo trots als een pauw stond Emma tussen de cast. Een mooie afsluiting van een prachtige avond.

Sound of Music castfoto met Emma

Heel even mocht Emma ook even Tim Douwsma van dichtbij bewonderen. Ze had hem in het eerste deel van de voorstelling al gespot in het publiek. Hij bleek twee loges naast ons te zitten. Voor haar is hij nu juist een punt van herkenning vanwege AVRO Junior Dance, waar ze altijd trouw naar keek. “Mam, nu kan ik weer iemand op het lijstje zetten die ik in het echt gezien heb! Die lijst wordt trouwens al wel lang, hè?” Tja, een kinderhand is snel gevuld.

Toch bleek een dag later dat de voorstelling ook een enorm leuke indruk had achter gelaten. Honderduit vertelde ze aan haar vader haar belevenissen van deze avond. De vraag wat ze het leukste vond, kon ze niet beantwoorden. Ze vond het eigenlijk allemaal wel heel leuk! Kijk, dat horen wij graag.

The Sound of Music Zomertour

Voor alle moeders die deze film ook ooit als jeugdsentiment bestempeld heeft, is de musical nog tot 23 augustus 2015 te zien in Koninklijk Theater Carré. Voor meer informatie bezoek je de site: The Sound of Music Zomertour. Ben je al helemaal klaar om de zoete klanken van deze musical te gaan beleven, boek dan hier de kaarten. Wees wel snel, want voor je het weet ben je te laat!

Sound of Music Theater CarreThe Sound of Music; van jeugdsentiment tot genieten! is gesponsord bericht.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

2 gedachten over “The Sound of Music; van jeugdsentiment tot genieten!

  • Linda

    Wat een ontzettend leuk verslag heb je er van geschreven, en wat bijzonder ook om dit vanaf je vakantie te doen. Leuk zo moeder dochter samen, kan niet wachten tot ik dat kan doen over een paar jaar. Erg leuk ook om je nu gezien te hebben, toch altijd fijn om een gezicht erbij te hebben. Vorige keer was bij Disney toch? had ik je niet herkend.

    • Linda

      Het was een hele rit, maar het was het dubbel en dwars waard! Het was ook erg leuk om jouw nu eens “echt” te spreken en niet anoniem 😉

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.