Rock Candy


Kidz Cookin” of Kidzly Science? Ik ben er nog niet over uit. Hetgeen wat we vandaag laten zien, zouden onder beide rubrieken gepubliceerd kunnen worden. Het is ook een project waar wel een paar dagen overheen gegaan zijn. Uiteindelijk hebben we besloten om het bij onze zomerspecial te plaatsen. Waar hebben we het over? Het maken van Rock Candy of, op zijn Hollands gezegd, suikerkristallen.

Rock candy maken

Rock Candy nodig Voor het maken van rock candy heb je het volgende nodig:
Suiker, heel veel suiker.
stokjes
water
pan
houten lepel
potten
kleurstof
geduld! Heel veel geduld! (tenzij je het goed doet, dan kost het ongeveer een week)

Rock candy stokjes makenWat ik jullie nog niet verteld heb, is dat dit experiment bij ons compleet mislukt is. Een terechte Pinterest Fail. Het uiteindelijke resultaat laat ik verderop in de blog zien, maar ik zal alvast uitleggen wat er bij ons verkeerd is gegaan. Voor het maken van Rock candy heb je stokjes nodig. Daaraan gaan de suikerkristallen zich gedurende de dagen aan vast hechten. Deze reactie is de uitkomst van dit experiment. Die stokjes moeten ruw wezen, anders hechten de kristallen zich niet. En daar zat bij ons het probleem. De stokjes moeten voor het maken van het suikerwater in water gedoopt worden en vervolgens door de suiker gerold worden. Laat het nu eerst even goed uitharden. Dit betekend dus dat je het een tijdje moet laten liggen. Ongeveer een uur. Wij hebben de stokjes pas op het einde gemaakt en vervolgens (voordat ze uitgehard waren) al in het suikerwater gehangen. Gevolg: de suiker smolt al van de stokjes voordat ze goed en wel hingen. De kristallen hadden geen basis meer om aan te hechten.

Rock candy suiker afmetenZoals ik al aangaf heb je heel veel suiker nodig. Het ligt een beetje aan de hoeveelheid die je wilt maken. Wij wilden graag drie kleuren maken en hebben daarvoor ongeveer anderhalve liter suikerwater gemaakt.

Rock candy suiker oplossenRock candy suikerwaterVoor het maken van het suikerwater heb je een “formule” nodig. De formule is 1 op 2/3. Ofwel er is 2 tot 3 kopjes suiker nodig voor 1 kopje water. Pas dit af en gooi het in de pan, zowel het suiker als het water, tot de gewenste hoeveelheid is bereikt. Zet het op het vuur en blijf roeren tot de suiker in zijn geheel is opgelost. Laat het geheel nu even doorkoken, maar niet te lang! Doe je dit te lang dan wordt het stroop.

Rock candy schenkneDoe in iedere pot een paar druppels kleurstof in de gewenste kleur. Giet nu de pot voor driekwart vol met suikerwater. Pas op! Het water is nog gloeiend heet, dus het is verstandig dit door een ouder te laten doen. Het water kleurt gelijk naar de gewenste kleur.

Rock candy stokjes laten hangenHang nu de stokjes met de uitgeharde laag suiker in het suikerwater en zet de potten veilig weg. Wij hebben ze hier in de vensterbank gezet achter de bank. Daar hebben ze ongeveer twee maanden gestaan. Ja, je hoort het goed! Twee maanden! Ik vertelde toch al dat het bij ons mislukt was. Daardoor hebben wij ze heel, heel, heel lang laten staan. Het eindresultaat leek totaal niet op het origineel die we zagen bij Growing a Jeweled Rose. Bij ons zaten er namelijk meer kristallen in de pot, dan op het stokje. Tja, dan moet je maar niet zo ongeduldig zijn šŸ˜‰

Rock candy groen en geel Rock candy geel Rock candy eindresultaat groenIn het begin waren mijn dochters vol interesse in de potten met gekleurd water. Ieder kwartier werden de potten gecheckt of er al kristallen te zien waren. De kwartiertjes werden uren, de uren werden dagen en na een dag of drie zou er dan toch al wat Rock candy te zien moeten zijn…behalve bij ons. Dus nog maar even wachten! De dagen werden weken en de weken werden maanden. Na twee maanden vonden we het wel welletje. De kidz waren er al lang op uit gekeken en het experiment inmiddels al helemaal vergeten! De volgende keer toch een betere voorbereiding treffen.

Rock candy eindresultaat blauw Rock candy blauwIk hoop dat jullie geduldiger zijn en daardoor een beter resultaat hebben. Deze Rock candy kan na afloop als een lolly gegeten worden, maar zijn ook uitermate geschikt om de thee mee zoet te maken.

Veel plezier!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.