Nieuwe bewoners in de tuin! Onze tuinrups


Einde vakantieweek #6! Voor de kinderen uit het noorden van Nederland is het gedaan. Ze hebben het weer doorstaan, maar wat is de tijd snel gegaan zeg! Ik kan het bijna niet geloven dat mijn kinderen volgende week alweer aan de beurt zijn. Komende week zijn ze gelukkig nog even onder de pannen met de vakantiespeelweek. Aansluitend hebben we dan onze beroemde Klarenbeekse kermis en dan is het vanaf maandag weer vol aan de bak op school.

Ik vul mijn week nog met de voorbereidingen voor de verjaardag van Emma. Op woensdag, tijdens de eerste schoolweek, is ze jarig en ze wil natuurlijk weer alles tegelijk! Dus…kaarten zijn al in de maak, de spelletjes bedacht en het boodschappenlijst wordt onder handen genomen. Dit keer niet alleen door mij, maar Emma werkt net zo hard mee. Heerlijk zo’n hulpje.

Maar goed, we dwalen af. Het is nu tijd voor onze nieuwe bewoners. Ver voor de vakantie hebben deze schepsels al onze tuin over genomen en dan heb ik het niet over onze konijnen. Nee…deze keiharde schepsels zijn te lief om weg te sturen.

Tuinrups Isis closeTuinrups

Deze keiharde schepsels zijn onze twee tuinrupsen van steen. Het is heel niet moeilijk om te maken, maar het staat zo schattig! Er kunnen alleen uitdagingen zijn om stenen te vinden die groot genoeg zijn. Wij hebben zelf een opgedroogde vijver in onze voortuin. Deze keien komen uit deze, overbodig geworden, vijver.

Tuinrups basis schilderen IsisTuinrups stenen verzamelen

We hebben per rups zes keien uitgezocht. Niet te groot, maar wel mooi glad. Dit schildert beter. Vervolgens heb ik ze aan tafel gezet om deze keien te schilderen. Neem daarvoor wel verf die geschikt is voor buiten. Dit is vaak verf op basis van terpentine. Wees dus voorzichtig met het verven.

Tuinrups versieren IsisWil je de tuinrups in een kind veilige modus maken? Gebruik dan gewoon plakkaatverf. Wees er dan wel op bedacht dat ze na iedere regenbui vager qua kleur zullen worden. Aan de andere kant heb je dan over een paar weken weer een mooi excuus om de kinderen weer aan het werk te zetten. De rupsen moeten dan weer opgeknapt worden!

Tuinrups basiskleurZet eerst de basiskleur op de kei. Zorg ervoor dat minimaal één kei een groene kleur krijgt. Dit wordt uiteindelijk het hoofdje. Naast de zes keien heb ik ook nog 10 kleine steentjes in de kleur groen laten verven. Dit worden de voetjes. Vervolgens moet je even wachten tot deze droog zijn. Tijdens een warme zomerdag zoals op de dag dat wij ze gemaakt hebben, is dat snel genoeg gebeurd. Even spelen en ze kunnen weer door…

Tuinrups versieren EmmaZe nu leuke versieringen op de grote keien. Een kei met allemaal hartjes, een kei met stippen, een kei met strepen…het kan niet gek genoeg. Op het hoofdje schilder je twee ogen en een mond.

Tuinrups resultaat EmmaWanneer alles droog is, heb ik met hete watervaste lijm de voetjes op de keien geplakt. Als voelsprieten heb ik twee stokjes gebruikt. Ook deze heb ik met lijm erop geplakt. Nu is het alleen nog maar een kwestie van stapelen. Drie keien onderop en twee keien erboven. Het hoofdje heb ik op de voorste kei geplakt met lijm. Deze is wat zwaarder, dus zorg voor een goed draagvlak om te kunnen lijmen. Eventueel kan je deze steen ondersteunen met een hulpsteen totdat de lijm goed is uitgehard.

Tuinrups resultaat IsisEt voila! De tuin heeft er een bewoner bij! Veel plezier!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.