Lekvrije zakken als experiment 1


Wetenschap is je vooral afvragen waarom iets gebeurd. Deze vraag is geld voor alles om je heen. Waarom regent het? Waarom schijnt de zon? Waarom lekt een zak wanneer je er een gat in prikt? Waarom? Op een aantal van die vragen gaan we deze week een antwoord zoeken met een paar simpele experimenten. In deze blog gaan we een experiment doen met een zak water en wat potloden.

Lekvrije zakken

Voor dit experiment heb je een paar onderdelen nodig. 1. een plastic zak. Wij hebben een Ziplockzak gebruikt. Deze kan je afsluiten, wat helpt straks bij het ophangen. 2. water. 3. Potloden.

Lekvrije zakken opstellingDat valt mee, nietwaar? Zorg ervoor dat de potloden geslepen zijn. Hoe scherper de punt, hoe beter. Vul de zak nu voor minimaal de helft, maximaal driekwart met water. Voor het experiment maakt het niet uit hoe je deze zak ophangt. Je kan hem in de hand houden, iemand anders vragen of ze deze vast willen houden of ophangen. Wij hebben gekozen voor het laatste. Het experiment is dan makkelijker te bekijken van een afstandje. Om de zak op te hangen hebben wij een kledinghanger met klemmen gebruikt (zo’n eentje waar je rokken mee op kan hangen). Hang vervolgens de kledinghanger aan een tak, draadje touw of, zoals wij het gedaan hebben aan een buis van een klimrek of iets dergelijks.

Lekvrije zakken eerste potloodDe opstelling voor het experiment is nu helemaal klaar. Prik nu een potlood door de zijkant van de zak. Wat denk je, zal het gaan lekken? Doe het maar, dan zie je wat er gebeurd. Prik vervolgens de potlood door de andere kant van de zak, zodat de potlood in zijn geheel door de plastic zak en het water steekt. Trek de potlood er niet helemaal doorheen, dan is het experiment over en uit.

Lekvrije zakken meer potloden Lekvrije zakken laatste potloodEn? Verbaasd dat het (bijna) niet lekt? Vreemd toch? Probeer er nu meerdere potloden bij te steken. Let wel op! Steek ze niet te dicht bij elkaar, dan zou het alsnog kunnen gaan lekken. Een centimeter afstand tussen de potloden is al genoeg. Ga maar eens kijken hoeveel potloden je er in de zak kan steken. Wij zijn zelf gestopt bij 20 potloden. Toen vonden de dames het wel genoeg. Het resultaat was echter verbluffend. Tot op een druppeltje na, bleef de zak in tact en het water bleef op zijn plek! De meiden vonden dit fascinerend om te zien.

Lekvrije zakken alle potlodenZoals je op de foto’s kan zien, hebben wij dit experiment lekker buiten gedaan. Het was er ook weer voor. Het experiment is echter ook binnen uit te voeren, maar zorg dan wel dat je dit boven een grote bak, een paar handdoeken of een wasbak doet. Er kan namelijk altijd wel een paar druppels vanaf komen.

Lekvrije zakken alle potloden verwijderen Lekvrije zakken minidoucheUiteindelijk vonden mijn meiden het leuker om de potloden er op het laatst juist uit te trekken. Het was warm, dus ze probeerden de potloden er zo snel uit te trekken, dat ze nog van een heerlijke douche konden genieten. Aangezien deze zak met water de hele middag aan buiten in de zon had gehangen, was het water ook nog eens lekker opgewarmd.

Wat is er gebeurd?

Om te begrijpen wat er tijdens dit experiment gebeurd, zal ik eerst uitleggen wat plastic is. Plastic is gemaakt uit een chemische stof. Wanneer je deze stof onder een microscoop legt, dan zie je allemaal kleine bolletjes (moleculen). Deze bolletjes zijn met elkaar verbonden, zo wordt het een streng (polymeer). Een plastic zak bestaat uit allemaal strengen die tegen elkaar geplakt zijn, zodat ze een geheel vormen. Een polymeer van plastic heeft als eigenschap dat je, bij het prikken van de zak met de potlood, de strengen niet kapot maakt, maar uit elkaar drijft. De strengen gaan uit elkaar en er ontstaat een gat in de zak. Doordat een polymeer van plastic rekbaar is, sluit deze precies om de potlood heen en lekt de zak niet.

Next Level

Wanneer je nog geen genoeg van dit experiment kan krijgen, kan je doorgaan met onderzoeken. Wat gebeurd er wanneer je iets anders door de zak heen drukt. Lekt het dan ook niet? Of neem eens een papieren zak in plaats van een plastic zak. Gebeurd er dan hetzelfde? Schrijf de uitkomsten dan ook allemaal op! Zo weet je wat je al eens geprobeerd heb en misschien zie je uiteindelijk wel een verband tussen al die experimenten.

Veel plezier!

 


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over “Lekvrije zakken als experiment

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.